Mauritiukselta tullut Group Abaim esiintyy Unesco-juhlassa. Kuvassa ryhmä pienellä hengähdystauolla ennen iltaa. Group Abaim on matkustanut lentokoneilla ja junilla yli 18 tuntia päästäkseen Kaustiselle. Heillä on viikon aikana useita esiintymisiä. Kuva: Marita Salonen

Kaustislainen viulunsoitto on haluttu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, jotta perinne eläisi myös 50 tai 100 vuoden kuluttua. Näin sanoo Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki, kun suuren Unesco-juhlan alkuun torstaina on aikaa muutama tunti. 

– Unescohan ei niinkään esittele maailman kauneimpia asioita tai paikkoja, vaan se nostaa esille kohteita, joissa ihmiset itse uskovat omaan perinteeseensä ja panostavat siihen, että perinne tukee yhteisöä myös tulevaisuudessa, Matti Hakamäki kertoo. 

Takana on monen vuoden järjestelmällinen työ ennen nimitystä viime vuoden joulukuussa, edessä uusi työ nimityksen hyödyntämisessä. 

– Yhteistyötä on jo käynnistetty uusien kumppaneiden, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.  Unesco-juhla alkaa Keskipohjanmaa-areenalla torstaina kello 17.30.