Ritva Talvitie Tallarin työhuoneella Pelimannitalon yläkerrassa.

Ritva Talvitie Tallarin työhuoneella Pelimannitalon yläkerrassa.

Kansanmusiikkiyhtye Tallari täyttää tänä vuonna pyöreät 30 vuotta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kokoonpanolla on oman juhlakonsertin lisäksi lukuisia esiintymisiä niin yhteistyössä eri artistien ja esimerkiksi Hääkuoron kanssa kuin omana itsenään. Varsinainen juhlavuoden pääkonsertti pidetään kuitenkin vasta syksyllä. Tallarin muusikko ja taiteellinen johtaja Ritva Talvitie on ollut mukana alusta asti.

Vaihtelevaa ja monipuolista työtä

Reilut 30 vuotta sitten Ritva Talvitie oli Sibelius-Akatemiasta valmistunut klassinen viulisti ja työskenteli Suomen kansallisoopperan orkesterissa. Pelimannimusiikkia hän toki oli harrastanut lapsesta asti, ja Kauhajoella hänellä oli omia ryhmiäkin kuten Karoliinat.

– Minua kiinnosti eri ryhmien kanssa värkkääminen, Talvitie kertoo. Niinpä oopperatyön ohessa hän aloitin opinnot, jotka tähtäsivät kansalaisopiston opettajan pätevyyteen.

Talvitiellä todettiin kuitenkin vuonna 1983 silmäsairaus, joka hankaloitti orkesterityötä. Hän mietiskeli pikku hiljaa eri mahdollisuuksia, ja kun hän sai tietää Kaustiselle perustettavasta kansanmusiikin ammattiorkesterista, hän kiinnostui.

– Ensinnäkin oli kyse eri musiikinlajista, kuin mitä olin työkseni tehnyt, hän toteaa. Lisäksi ajattelin, että siinä olisi mahdollisuus itse enemmän vaikuttaa soitettavaan musiikkiin.

Ritva Talvitie myöntää, että maaseudulla syntyneenä ja kasvaneena häntä veti myös puoleensa ajatus asumisesta Kaustisen maaseutupitäjässä. Työ kaikkinensa on vastannut odotuksia ja jopa ylittänyt ne.

– Olen päässyt soittamisen ohella myös tutkimaan kansanmusiikkia ja penkomaan arkistoja, hän iloitsee.

Talvitie on kokenut esimerkiksi Järviseudun pelimannisävelmien tutkimisen hyvin motivoivana ja innostavana. 1989-90 hän nuotinsi apurahan turvin vimpeliläisiä pelimannisävelmiä, jotka Kansanmusiikki-instituutti julkaisi Erkki Metsäpellon nuottikirjana. Ritva Talvitie on myös sovittanut vuosien varrella paljon musiikkia Tallarille.

– Työ Tallarissa on ollut hyvin laaja-alaista ja monipuolista.

”No kun mä tykkään tuosta soittamisesta.”

Ritva Talvitien taitavasta ja eläytyvästä soitosta Tallarissa välittyy aina vilpitön innostuneisuus. Miten into ja motivaatio ovat säilyneet kolmenkymmenen vuoden ajan?

– No kun mä tykkään tuosta soittamisesta, Talvitie sanoo hymyssä suin. Aivan keskeistä on tietysti se, että yhtyeessä on aina ollut kivoja soittokavereita, joista jokainen antaa soittoon omat mausteensa ja virikkeensä.

– Vanhat, joskus vuosia sitten ohjelmistossa olleet kappaleetkin saattavat saada aivan uuden näkökulman.

Tällä hetkellä Talvitie on erityisen innostunut improvisatorisesta työskentelystä Sampo Korvan ja Katri Haukilahden kanssa.

– Totta kai teemme töitä monella tavalla, mutta siinä on kyllä jotakin taikaa, kun soitamme yhdessä, kuuntelemme toisiamme, kommunikoimme, otamme toisiltamme vastaan impulsseja, ja tilanne elää hetkessä, hän kuvailee.

Vaihtelua tuovat myös Tallarin hyvin monipuolinen ohjelmisto ja lukuisat vierailijat.

Selviytymisstrategia

Tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kansanmusiikkiyhtye Tallari esiintyy joka päivä, joinakin päivinä keikkoja on useampiakin. Työt käynnistyvät samalla kuin festivaalitkin: Kaustislaisessa alotuksessa Tallari on perinteisesti mukana Hääkuoron kanssa. Kansantaiteenkeskuksessa perjantaina 15.7. pidettävän 30-vuotisjuhlakonsertin lisäksi Tallari muun muassa soittaa perinteistä ohjelmistoa omassa konsertissaan Iholla-salissa, areenakeikan Jesse Kaikurannan kanssa ja yhden konsertin Häävi-yhtyeen kanssa. Näiden esiintymisten lisäksi Ritva Talvitie kokoontuu soittamaan ”senioritallareiden” kanssa ja duoilee Katri Haukilahden kanssa. Kaiken kaikkiaan Talvitie laskeskelee esiintymisiä hänelle kertyvän toistakymmentä. Miten tuollaisesta esiintymismäärästä voi ylipäätään selviytyä? Vastaus on yksinkertainen ja jämpti.

– Huolellinen, varhainen valmistautuminen ja aikatauluttaminen, Talvitie kuvaa kolmenkymmenen vuoden kokemuksella syntyneen strategiansa. Siinä vaiheessa, kun juhlat alkavat, on oltava kristallinkirkas suunnitelma.

Kappaleet on harjoiteltu hyvissä ajoin, jokaiselle päivälle on laadittu lukujärjestys, on mietitty soittimet ja esiintymisasut. Sitten mennään päivä kerrallaan. Lopulta keskittyminen esiintymistilanteessa on ratkaiseva.

– Pitää hengittää ja antaa itselle hetki aikaa, ennen kuin alkaa soittaa, Ritva Talvitie miettii. Siitä se sitten lähtee.

Tallari 30 v. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2016 mm.:

ma 11.7. klo 17.00 Kaustislainen alotus. Festivaalialue.

ti 12.7. klo 20.00 Instituutin tunti. Tallari & Häävi. Kansantaiteenkeskus.

ke 13.7 klo 17.00 Senioritallari mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelän
vieraana.

to 14.7. klo 15.00 Valitut palat IV. Tepot, Suomen sahansoittajat, Tallari ja Grupo Folclórico las Lavradeiras da Meadela (PT). Keskipohjanmaa-areena.

pe 15.7. klo 18.30 Tallarin 30-vuotisjuhlakonsertti. Kansantaiteenkeskus.

pe 15.7. klo 21.00 Tallari & Jesse Kaikuranta. Keskipohjanmaa-areena.

la 16.7. klo 15.00 Tallari. Iholla-sali.

www.tallari.net

 

Teksti ja kuva: Hilkka Rauhala