Kaustisen henki on ja pysyy

30.04.2020

Yllättävät asiat saattavat saada elämää suuremmat mittasuhteet, varsinkin poikkeusolosuhteissa ja koska ne ovat rakkaita, tärkeitä ja kuuluvat olennaisena osana maailmankuvaasi ja ihan arkipäiväiseen elämääsi niin kokonaisvaltaisesti, vaikuttaen niin monella tasolla. Valmistuitpa tulevaan ja todennäköiseen miten pitkään ja miten hyvin tahansa, asian konkretisoituminen on oma hetkensä. Ja se tuntuu.

Ai niin, puhun nyt festivaalista. Tarkemmin sanottuna omista, henkilökohtaisista ja päällimmäisistä tuntemuksistani liittyen tapahtuman peruuntumiseen tulevana kesänä.

Tapahtuman siirtymisellä vuodella eteenpäin on valtavat vaikutukset. Aluetaloudellisista vaikutuksista on vielä mahdotonta sanoa. Kaikki ymmärrämme, että vaikutus ei ole pieni eikä merkityksetön.

Päällimmäisenä on kuitenkin mielessä tapahtuneen henkinen vaikutus. Tuleva kesä ilman juhlia koskettaa niin monia, niin monella tasolla. Tulevaa kesää ilman sen kohokohtaa on juuri nyt lähes mahdotonta käsittää.

Mielessä ovat olleet juhlaamme tekevät ihmiset. Näitä juhlia tehdään ympäri vuoden ja useampaa vuotta rinnakkain eteenpäin. Juhlaa ei valmistella vain Kaustisella, henkilöstön ja organisaatiomme laajan, talkoilla työtä tekevän luottamushenkilöstön voimalla. Valtava voimavara on ympäri Suomen levittäytyvä Kaustisen ystävien verkosto, joka myös tekee monenlaista talkootyötä yhteisen juhlamme eteen, myös vuoden ympäri.

NYT SAATTAA TUNTUA, että jo tehty työ on ollut turhaa ja valuu hiekkana sormien lävitse. Valtava pettymys on erityisesti se, että kesän 2020 ohjelma jää suunnitellussa muodossa toteutumatta. Se olisi ollut upea ja kokemisen arvoinen. Mikään työ ei kuitenkaan ole turhaa, vaan vie meitä omalla tavallaan eteenpäin.

Kaustisen henki on ja pysyy. Ainutlaatuinen, elävä perintömme kantaa eteenpäin ja tuo lohtua tähän hyvin poikkeukselliseen aikaan. Näinä viikkoina olen usein ajatellut tämän jo vuosikymmeniä järjestetyn juhlan eteen työtä tehneitä ihmisiä.

Vaikeita aikoja mahtuu juhlien järjestämisen historiaa useita, ja juhlien jatkumo on vaatinut uskomattomia ponnisteluja ja uhrauksiakin hyvin monelta. Se velvoittaa jatkamaan työtä, kohottamaan leuan rinnasta ja kohdistamaan katseen tulevaan.
Yhdessä jatkamme työtä pienen kylän suuren juhlan eteen, ja vaikka matka on nyt pidempi, kesän onnellisimmat päivä tulevat taas.

”Lahjasta laulun, soinnista soiton,
aineen ja hengen voimien voiton.”
Wiljami Niittykoski, 1981.

Kiitos kaikille lukemattomista viesteistä ja yhteydenotoista, kaikesta saamastamme tuesta ja kannustuksesta.

kaustinen #kfmf2021

Teksti:
Ira Korkala
Pro Kaustinen ry
Puheenjohtaja

Kuva:
Kirjoittajan kotialbumista