Maanantain avajaisjuhlassa nimettiin kolme uutta mestaripelimannia: Toivo Rajala, Lappajärvi (laulu), Ritva Talvitie, Kaustinen (viulu,) ja Aimo Ruisniemi, Raisio (huuliharppu).
Mestaripelimannin arvon on Kaustisella saanut nyt 148 pelimannia vuodesta 1970. Ensimmäisellä kertaa nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä.
Kauppias Toivo Rajala on armoitettu kuplettimies, mandoliininsoittaja ja viihdyttäjä, jonka ensimmäinen soitin lapsena oli kampa. Myöhemmin mukaan tulivat viulu, kaksirivinen haitari, huuliharppu ja mandoliini.
Ritva Talvitie on kotoisin Kauhajoelta. Hän on asunut Kaustisella jo yli 30 vuotta. Talvitie tunnetaan parhaiten kansanmusiikkiyhtye Tallarin riveistä, mistä hän jäi eläkkeelle viime keväänä. Aiemmin hän on toiminut viulunsoitonopettajana ja orkesterimuusikkona.
Viljakkalasta kotoisin oleva Aimo Ruisniemi sai lapsena äidiltään huuliharpun. Siitä lähtien hän on soittanut ja kuulunut lauluporukoihin. Raision hanurikerhoon Ruisniemi liittyi 1990-luvun alussa soittamaan rumpuja. Myös kansanmusiikkiyhtye Möttöläiset, Pelimannitrio Eläkööri ja Naantalin pelimannit ovat olleet tärkeitä kokoonpanoja.

Uudistunut plaketti Savoon
Uudistunut festivaaliplaketti jaettiin  avajaisjuhlassa ensimmäisen kerran. Sen sai elämäntyönsä toimittajana tehnyt Seppo Kononen Kaavilta.
Festivaaliplaketin on suunnitellut ja toteuttanut kaustislainen Juhana Virkkala, ja se on valmistettu kaustislaisesta maaperästä louhitusta liuskekivestä. Festivaaliplaketti muistuttaa siitä, että Kaustisella kivetkin soivat.

Ritva Talvitie (toinen vas.), Aimo Ruisniemi ja Toivo Rajala ovat vuoden 2019 mestaripelimannit. Seppo Kononen (vas.) sai uudistuneen festivaaliplaketin.