Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on valinnut vuoden 2022 showcase-yhtyeet. Ne ovat Lapua-Uusi-Guinea, Bergå Folk Project ja Zäpämmät – kaikki uusia suomalaisia kokoonpanoja, jotka tähtäävät ulkomaisille konserttilavoille ja festivaaleille.
Lapua-Uuden-Guinean tuore esikoisalbumi on jo herättänyt kansainvälistä huomiota. Bergå Folk Project esittää lukuisten maiden perinteistä kansanmusiikkia kahdeksalla kielellä, duo Zäpämmät puolestaan suomeksi laulettua, kantaa ottavaa maailmanmusiikkia.

Vuosi 2022 on festivaalin esiin nostamille kokoonpanoille erityinen sikäli, että heinäkuussa festivaalille saapuu poikkeuksellisen vaikutusvaltainen delegaatio tutustumaan kansanmusiikin nouseviin tähtiin ja koko Kaustis-ilmiöön. Ryhmään kuuluu tuotantotoimistojen edustajia, keikkamyyjiä ja toimittajia eri maista. He tulevat tutustumaan Kaustisen festivaaliin ja koko lähialueen elävään perinteeseen.
– Delegaatit osallistuvat showcase-yhtyeiden konsertteihin. Ne ovat tänä vuonna kaikki peräkkäin perjantaina 15. heinäkuuta samalla lavalla, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Showcase-yhtyeiden valinta alkoi Kaustisella vuonna 2013. Silloin valituksi tuli Tuuletar, joka on esiintynyt enemmän ulkomailla kuin Suomessa – viime aikoina muun muassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Showcase-asemaan ovat aiemmin päässeet muun muassa J-P Piirainen, 5/5 ja ruotsalainen Jaerv.

Delegaatio on osa festivaalin kansainvälistymisohjelmaa, ja Suomen kulttuurirahasto tukee vierailuohjelman järjestelyjä. Erilaisiin verkostoitumistilaisuuksiin osallistuu myös suomalaista musiikkivientiä edustava Music Finland.
Kaustisen 55. kansanmusiikkijuhlia vietetään vuonna 2022 maanantaista sunnuntaihin 11.–17. heinäkuuta.

Tutustu Kaustisen festivaalin Showcase -yhtyeisiin täällä.