Tiedote 12.7.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat tarjoavat monenlaisia eväitä

Maanantaina alkaneet Kaustisen kansanmusiikkijuhlat lähestyvät viikonloppua, ja tahti sen kuin kiihtyy. Perjantaina esiintyvät 25-vuotisjuhlia viettävän Egotripin lisäksi monenlaiset artistit laidasta laitaan. Maakuntateema Lappi huipentuu teemakonserttiin Pohjoisesta tuulee perjantaina Keskipohjanmaa-areenalla. Areenalla nähdään myös 20-vuotisjuhliaan viettävä Tango-orkesteri Unto, joka pukee suomalaisen tangon uusiin raikkaisiin vaatteisiin.

Teosto-palkintoehdokkaana tänä keväänä ollut Meriheini Luoto tuo Kaustiselle kriitikoiden ylistämän Metsänpeitto-konsertin, joka sopii mainiosti festivaalin tämän vuoden luontoteemaan. Luoto on viulisti ja säveltäjä, joka poimii sävelkieleensä vaikutteita mm. kokeellisesta musiikista, äänitaiteesta ja pohjoismaisesta kansanmusiikista. Työskentelyn pohjana toimii usein improvisointi, sointisävyjen etsiminen, kokemuksellisuus ja intuitio.

Urbaanimpia sävyjä tarjoilee viisivuotisjuhlia viettävä haapoja & illmari kollektiivi, joka sekoittaa modernia nykykansanmusiikkia räppiin, mataliin konekomppeihin ja urbaaneihin kaupunkiäänimaisemiin. Folk-räpiksikin kuvaillussa musiikkikeitoksessa menneiden runoilijoiden sanasto ja nykyihmisen kokemusmaailma juontuvat luontevasti yhteen sanojen seppä illmarin käsittelyssä. Mikko H. Haapojan sävellyksissä kaikuvat vaikutteet niin kansanmusiikista, indiepopista kuin konemusiikistakin.

Lappi: Pohjoisesta tuulee pe 13.7. klo 14.30 Keskipohjanmaa-areena
Tango-orkesteri Unto pe 13.7. klo 18.45 Keskipohjanmaa-areena
Meriheini Luoto pe 13.7. klo 19.00 Wiljami, la 14.7. klo 13.00 Kaustinen-sali
haapoja & illmari kollektiivi pe 13.7. klo 22.00 Café Mondo, la 14.7. klo 19.30 Kallioklubi

Seinäjoen Kaksiriviset kahden vuosikymmenen ikään

Seinäjoen Kaksriviset täyttävät tänä vuonna 20-vuotta. Virallisia juhlallisuuksia vietettiin toukokuussa Seinäjoella ja yhtye esiintyy Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla perjantain ja lauantain aikana kolme kertaa, joista lauantain konsertti on 20-vuotisjuhlakonsertti. Alun perin kansalaisopiston ryhmänä aloittanut ja mestaripelimanni Airi Hautamäen innokkaan ja sitoutuneen ohjaustyön ansiosta on pelimanniryhmä kasvanut ja vahvistunut vuosien saatossa.

Useat meistä soittajista olivat sellaisia, jotka eivät olleet soittaneet aiemmin kaksrivistä tai muutakaan soitinta lainkaan. Mutta me olimme innokkaita oppimaan ja esiintymään, muistelee ryhmän alkuaikoja Jaakko Rajala.

Nykyään pelimanniryhmää johtaa Riina Sakala ja juhlakonserttiin on koottu sekä uutta tuotantoa että kappaleita menneiltä vuosilta, myös aivan ensimmäisiä. Seinäjoen Kaksriviset on keikkaillut ahkerasti eri kansanmusiikkitapahtumissa ja osa soittajista myös kilpailivat Suomen pelimannimestaruudesta Ikaalisten Sata-Häme Soi -tapahtumassa.

Ollaan kiitollisia siitä, että on saatu kokoon tällainen soittoporukka”, Rajala kiteyttää.

Pe 13.7. klo 16.10 Soittosali, klo 19.30 Juhlapihan tanssit
La 14.7. klo 17.45 Wiljami: 20-vuotisjuhlakonsertti

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net
Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat