Putous-ohjelmasta tutut Hansvilivili Hansvälimäki sekä Donald Trump vierailivat Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaispäivänä. Kuva Risto Savolainen.

Tiedote 10.7.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat aloittivat viikon komeasti – aurinkoisena avajaisiltana tarjottiin kaikille vapaa pääsy, ja Kaustisen kunta maksoi viulut. Avajaisillan käyntimäärä oli 8 300 eli jopa neljännes enemmän kuin viime vuonna. Kaunis ilta veti ihmisiä tasaisesti lisää koko illan aikana.

Keskiviikkona Kaustisella esitellään muun muassa suomenruotsalaista musiikkia. Lilla spelmansstämman kerää Kaustiselle niin runsaasti suomenruotsalaista pelimanniporukkaa kuin kansainvälistä kuuluisuutta nauttivan Maria Kalaniemen, joka esiintyy duona Eero Grundströmin kanssa.
Kaustislaista naisvoimaa tarjoavat Akkapelimannit: kaustislainen naisjoukko, joka kokoontuu vuosittain kansanmusiikkijuhlille soittaen ja nisukaffet nauttien. Joukossa on moni klassisen musiikin huippuammattilainen kuten Kreeta-Maria Kentala, Merja Wirkkala ja Maria Pulakka, ja tänä kesänä juhlitaan 30-vuotista taivalta yhdessä – soittaen tietenkin!

Maria Kalaniemi & Eero Grundström ke 11.7. klo 14 Café Mondo, to 12.7. klo 14.30 Pelimannitalo
Akkapelimannit ke 11.7. klo 17.30 Iholla-sali

Sväng julkaisee Kaustisella uuden tangolevynsä

Keskiviikkona Kaustisen lavoilla nähdään muitakin kansainvälisesti merkittäviä kotimaisia nimiä nykykansanmusiikin kentältä kuten kovassa nousussa oleva folk hop -a cappella-yhtye Tuuletar ja kansanmusiikkia ja metallia yhdistelevä Ritva Nero. Huuliharppukvartetti Sväng on kiertänyt maailmaa ahkerasti jo vuodesta 2003 ja julkaisee Kaustisella kahdeksannen studioalbuminsa ”Sväng plays Tango” (Galileo Music) yhdessä Tangoteatteri Kiutan tanssijoiden (Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen) kanssa.
Eero Turkka kuvaa suomalaista tangoa levyn sisälehdillä seuraavasti: ”Suomalainen tango on argentiinalaista serkkuaan tasaisempi ja mollivoittoisempi. Sen kiihkeys on pidäteltyä ja pinnan alla, eikä se hötkyile turhilla vaihtoaskeleilla ja kiemurteluilla. Se on pienen ihmisen suurta haavetta ilman ulkomaista ketkutusta ja riettautta.” Tango on ollut olennainen osa Svängin ohjelmistoa yhtyeen ensimetreiltä lähtien, tuskin yhtään konserttia on soitettu ilman tangoa. Svängin jäsenet valitsivat levylle ne tangot, jotka ovat heitä eniten lämmittäneet. Niiden lisäksi sävellettiin muutama oma suomitango tähän joukkoon sopivaksi. Kaikissa sovituksissa kunnioitetaan suomitangon perinnettä ja tanssittavuutta.

Sväng ke 11.7. klo 17 Keskipohjanmaa-areena, to 12.7. klo 21 Kallioklubi

Suomen Kansanmusiikkiliitto juhlii

Suomen Kansanmusiikkiliitto viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Juhlavuosi aloitettiin Etkoilla jo joulun 2017 jälkeen Oriveden Opistolla, jossa liitto myös perustettiin 6.1.1968. Vuoteen on tähän mennessä jo mahtunut kaikenlaista – Folklandia-risteilyllä ryhdyttiin kuvaamaan Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-vuotisjuhlavideota, jossa kukin soittaja soittaa vuorollaan neljä tahtia Pispalan Sottiisista. Kuvaamista jatketaan kesällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja juhlavideo julkaistaan Suomen Kansanmusiikkiliiton YouTube-kanavalla.
Kaustisella juhlat jatkuvat juhlaseminaarin merkeissä keskiviikkona 11.7., jonka lisäksi kirkkokonsertti esittelee erityisesti hengellisen musiikin helmiä. Juhlaseminaarissa puhuvat Heikki Laitinen, Anne-Mari Kivimäki, Antti Savilampi ja Seppo Kononen. Kirkkokonsertissa esiintyvät mm. Pömpeli, Pia Rask & Katri Susitaival, Pirkanmaan maakuntapelimannit sekä Lappiteemaa edustavat Putaan pelimannit.
Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-vuotisjuhlaseminaari ke 11.7. klo 11.30–13 Kaustinen-sali
Sytytä työhösi henki – hengellisen kansanmusiikin konsertti ke 11.7. klo 19–20.15 Kaustisen kirkko

Konsta Jylhä -kilpailun finalistit

Konsta Jylhä -kilpailun finaali käydään tiistaina klo 16–19 Pelimannitalossa. Finalistit esiintymisjärjestyksessä ovat:
– Duo Selina
– Silvo Vatanen ja Jarmo Romppanen duo
– Sumu
– The World Mänkeri Orchestra
– Aoide
– The Mystic Revelation of Teppo Repo
Huom! Konsta Jylhä -kilpailun finaalin jälkeen lähetetään erillinen tiedote sen tuloksista.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta http://www.kaustinen.net
Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat