Pelimanneja festivaaliviikolle on tulossa enemmän kuin koskaan, yli 5 000 soittajaa, tanssijaa ja laulajaa. Esiintyjiä saapuu 20 maasta, ryhmiä on yhteensä noin 600.

– Festivaali on varautunut kävijämäärän kasvuun viime vuoteen verrattuna, jolloin viikon aikana oli yli 43.000 käyntikertaa. Viime vuonna oli kuitenkin vielä varovaisuutta pandemian jäljiltä, mutta nyt näemme, että jo pelimanneja on tulossa selvästi enemmän kuin aikoihin – yli 5.000 on noin 25 prosenttia enemmän kuin 2019, kertoo toiminnanjohtaja Valtteri Valo.

Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala laskee, että pelimanneja on tulossa nyt jopa hieman enemmän kuin festivaalin 50-vuotisjuhlavuonna 2017, jolloin viiden tuhannen raja meni rikki.

– Odotamme viihtyisää viikkoa, kiinnostus tapahtumaa kohtaan lämmittää. Ohjelma ja festivaalin puitteet ovat kunnossa, oman kylän pelimannit ja sadat talkoolaiset ovat jälleen olleet mahdollistamassa tämän tapahtuman järjestämisen, Ira Korkala kiittää.

Maanantaina kaikki ohjelma on yleisölle maksutonta, päivän tarjoaa Avain Säästöpankki. Lue lisää maanantain ohjelmasta tästä linkistä.

Telttamajoitus onnistuu vielä

Yösijaa on enää vähän saatavilla Kokkolasta ja sen lähistöltä Airbnb-majoituksesta. Festivaalibussi kulkee joka päivä kahden tunnin välein Kokkolasta aamusta alkaen myöhään yöhön.

Kaustisella kaikki majoituspaikat ovat täynnä, mutta leirintäalueen viereisellä pellolla on vielä saatavana sähköttömiä vaunupaikkoja. Uuden telttakylän luksusteltoissa nukutaan lakanoilla pedatuissa sängyissä. Peruutuspaikkoja kannattaa kysyä Hotelli Kaustisesta, mistä myös luvataan, että aina löytyy paikka pienelle teltalle.

KUVA Teuvalainen Minna-Kaisa Rantala on saapunut jälleen omalle tutulle telttapaikalleen Kaustiselle. Hän on käynyt kansanmusiikkijuhlilla jo vuodesta 1991 muutamaa välivuotta lukuun ottamatta. Kuvaaja: Susanna Salokannel