Konsta Jylhä Kaustiselta sai mestaripelimannin arvon vuonna 1970. (Kuva: Leo Torppa/Kansanmusiikki-instituutin arkisto)

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat aloittaa ensi kesän Suuren yhteissoiton harjoitukset verkossa pääsiäislauantaina 3.4. kello 14. Suorassa FB-lähetyksessä on luvassa vahvaa kaustislaista viulunsoittoa, kun mestaripelimannit Ritva Talvitie, Asko Hanhikoski, Timo Valo sekä Mauno Järvelä esittelevät Konsta Jylhän tyyliä ja ohjelmistoa.

Harjoitukset johdetaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina eri puolilta Suomea. Toukokuussa lähetys tulee Satakunnasta Jari Paavolan and Pentti Mattssonin johdolla.

Suuri yhteissoitto tapahtuu festivaaliviikolla lauantaina 17. heinäkuuta. Sävelmiä on yhteensä neljä, ja ne ovat kaikkien aikojen ensimmäisten mestaripelimannien kappaleita. Konsta Jylhän jälkeen harjoitusvuorossa ovat vuoden 1970 muut mestaripelimannit: Kustaa Järvinen Eurasta Satakunnasta, Otto Hotakainen Halsualta Keski-Pohjanmaalta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä Savosta.

Harjoituksissa vuorossa olevan mestaripelimannin yhteissoittokappaleen lisäksi soitetaan aina myös toinen hänen kappaleensa, jonka soiton vetäjät valitsevat.

– 1970-luvulla on tehty poikkeuksellisen merkittävä päätös kansanmusiikkijuhlien historiassa, kun on ryhdytty nimeämään mestaripelimanneiksi ansioituneita perinteen taitajia vuosittain. Näillä henkilöillä on ollut suuri merkitys ei yksin pelimanneille vaan koko Suomen kansalle, Mauno Järvelä sanoo.

– Yhteissoittoa mestaripelimannien kappaleilla jatketaan festivaaleilla tulevina vuosina.

Mestaripelimanneja on nimetty vuosien varrella yhteensä 148, mukana myös laulajia ja tanssijoita.

Yhteissoittoharjoitusten nuotit löytyvät tiedostoista My Kaustinen -ryhmästä Facebookissa.

Kaustinen Folk Music Festival
12.–18.7.2021

Suuri yhteissoitto 17.7.2021, harjoitukset FB-live
3.4. Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä (Kaustinen, Keski-Pohjanmaa)
1.5. Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen (Eura, Satakunta)
5.6. Vihkipolska, Otto Hotakainen (Halsua, Keski-Pohjanmaa)
3.7. Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen (Pielavesi, Savo)