Kaustisen kansanmusiikkijuhlien showcase-sarja esittelee nousevia kansanmusiikin nimiä. Festivaalin ohjelmatuotantotiimi valitsi kymmenien hakijoiden joukosta kolme mielenkiintoista kokoonpanoa – joukossa on mukana Joensuusta lähtöisin oleva kitarataiteilija ja kansanmuusikko J-P Piirainen. Showcase-sarjan esiintyjät julkistettiin Folklandia-risteilyllä 9. tammikuuta.

J-P Piirainen on uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi, joka on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin ja luonut uniikin tyylin ja soundin. Hänen intohimonsa kitaramusiikkia ja kansanmusiikkia kohtaan yhdistyy valtavaan määrään energiaa ja soittamisen iloa, joista syntyy käsite Nordic Guitar Music.

J-P_Piirainen_2

J-P Piirainen (kuva: Merja Hulkko)

Musiikin keskiössä ovat myös tarinat, joita Piirainen kertoo kappaleiden myötä. Karjalaisuus on hänen taiteilijapersoonassaan vahvasti mukana. Se antaa inspiraatiota ja tuo mieleen loputtomasti tarinoita ja paikkoja, joita käyttää musiikissa. Helsingissä tällä hetkellä asuva Piirainen on säilyttänyt perheensä myötä yhteyden Pohjois-Karjalaan, jossa suku edelleen asuu. Lomat tulee vietettyä useimmiten kotiseudulla.

J-P Piiraisen musiikki koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Esikoislevy First Steps julkaistiin tammikuussa 2014. Nimensä mukaisesti ensiaskeleista on nyt edetty, välillä suorastaan juoksemalla – uusia kappaleita syntyy, kakkosalbumi on suunnitteilla ja keikkoja riittää. Pääsy Suomen suurimman kansanmusiikkitapahtuman showcase-sarjaan merkitsee Piiraiselle paljon: ”Showcase-sarja on hyvä konsepti, jolla saa artistille tärkeää medianäkyvyyttä ja sitä myöten markkina-arvoa. On hienoa saada mahdollisuus näyttää taitonsa ja soittaa omaa musiikkiaan suurelle ihmismäärälle. Toivottavasti Kaustiselta löytyy uusia kuulijoita!”

Uuden levyn äänitykset alkavat kevään ja kesän aikana. ”Ihmiset pysykää skarppina, levy on tulossa!” Piirainen kannustaa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 48. kerran 6.-12.7.2015. Showcase-sarja lanseerattiin vuonna 2013. Se esittelee nousevia kansanmusiikin nimiä. Sarjaan valitut artistit ja yhtyeet esiintyvät festivaalin päälavoilla. Muut vuoden 2015 showcase-sarjan esiintyjät ovat ruotsalainen pop- ja jazzvaikutteinen nykykansanmusiikkiyhtye Jaerv ja Saarijärvellä vuonna 2004 perustettu nykykansanmusiikkia esittävä Kopla.