The Escarteen Sisters (ES)

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmaan mahtuu monenlaista

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vietettiin viime vuonna 50-vuotisjuhlia suureen tyyliin. 51. kertaa juhlia viettäessä meno ei suinkaan hiljene! Koko festivaaliohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 16.5., ja kattaus on jälleen harvinaisen laaja. Samalle musiikkifestivaalille mahtuu niin kotimaisen juurimusiikin huiput kuin kansansuosikkeja Suvi Teräsniskasta Egotrippiin, kansainvälisia tähtiä Haitista ja Kolumbiasta asti, lukemattomia innokkaita pelimanniosallistujia unohtamatta.

Tästä hurjasta ohjelman kirjosta haluaisin nostaa esiin mielenkiintoisen Pelimannit framilla -konserttisarjan, jossa piirretään muutamasta pelimannista syväluotavampi henkilökuva, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Konserteissa pelimannit sekä soittavat että tarinoivat.

Pelimannit framilla -konserttisarjan esiintyjistä mainittakoon muun muassa viime vuoden Lontoon Proms -festivaalilla esiintynyt barokkiviulutaituri Kreeta-Maria Kentala, jonka juuret ovat syvällä Kaustisen pelimannimullassa.

Myös osallistavaa ohjelmaa

Koko viikon on tarjolla ohjelmaa laidasta laitaan ja aamusta yötunneille, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Pyrimme luomaan ohjelmaan sekä tarpeeksi vaihtelua että joitain selkeän punaisen langan varaan rakennettuja päiväkokonaisuuksia.

Tiistaina järjestetään satoja osallistuja keräävät Mukulamatineat, keskiviikkona suomenruotsalainen musiikki ja tanssi ovat keskiössä ja torstaina pureudutaan ennen kaikkea paikallisiin Kaustisen perinteisiin. Viikonloppua kohden nostatetaan pulssia muun muassa kolumbialaisen dj:n KillaBeatMakerin tahdissa.

Ohjelma on myös vahvasti osallistavaa – tarjolla on konserttien lisäksi opetustuokiota, joissa voi perehtyä vaikka ukulelen soittoon, sekä erilaisia työpajoja.

Suositut jamiworkshopit saavat nyt rinnalleen myös tanssijamiworkshopit Maunon makasiinilla, joihin voi osallistua kuka tahansa tanssista innostunut.

Ajatus on painottaa erityisesti tanssin sosiaalista puolta: tuoda käytännön kautta esiin sitä, mikä tanssimisessa on tärkeää ja mitä oikeasti on musiikin ja tanssin suhde, valottaa Hakamäki.

Lapsille on tarjolla laajasti ohjelmaa joka päivä: sekä konsertteja että osallistavaa toimintaa – Kaustinen on varmasti Suomen kesän perheystävällisimpiä festivaaleja.

Luontotunnelmista rappiin

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien massiivinen esiintyjäkaarti on osittaain julkaistu vuodenvaihteessa, mutta viime hetken lisäyksiä ovat muun muassa intensiivinen Chouk Bwa Haitista, kriitikoiden ylistämä teräväkynäinen bluesvaikutteinen avant-folkisti Richard Dawson Iso-Britanniasta ja heleä-ääniset The Escarteen Sisters Espanjasta.

Kotimaisten esiintyjien joukkoon ovat liittyneet muun muassa haitaritaituri Markku Lepistö, kansanmusiikkia ja rappia yhdistävä haapoja & illmari kollektiivi, shamaaniviulisti Tuomas Rounakari sekä Teostopalkintoehdokas Meriheini Luoto, jonka ylistetty persoonallinen kokonaisuus Metsänpeitto sopii upeasti myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan. Heavymiehenä ja suurena kansanmusiikin ystävänä tunnettu Timo Rautiainen esiintyy duona monipuolisen Ville Ojasen kanssa. Kaustisella esiintyy myös kotimaisten kansantanssiryhmien parhaimmistoa Siepakoista Motoraan sekä kansainvälisiä tanssivieraita muun muassa Virosta. Juhlien sydämessä ovat komea porukka pelimanneja koko Suomesta.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.

Media -> Akkreditointi juhlille on alkanut ja päättyy 30.6.2018 – muistathan akkreditoitua osoitteessa http://kaustinen.net/medialle/akkreditointi/