Vajaa viikko ennen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien alkua järjestäjät tekevät työtä kovaa tahtia mutta rauhallisin mielin. ”Järjestelyt ovat sujuneet hyvin”, kertoo toiminnanjohtaja Sini Keränen.

”Tällä viikolla talkoillaan ahkerasti joka päivä. Tänä vuonna talkootyöt on teemoitettu tarkemmin kuin aikaisemmin. Työjako on tuntunut toimivan, ja tulijoita on riittänyt hyvin kaikkiin ryhmiin rakentamisesta somistukseen. Maanantaina klo 15 kaikki on sitten valmista!”

Sunnuntaina 5.7. tosin otetaan jo varaslähtö, kun Kaustisen keskustassa toteutetaan ensimmäistä kertaa kansanmusiikkiväritteinen juoksutapahtuma Kreetan kierros. Eri sarjoja on neljä, joista yksi kuljetaan jotakin soitinta samalla soittaen. Juoksu alkaa klo 15. ”Kierrokselle voi ilmoittautua vielä paikan päällä”, Keränen muistuttaa.

Festivaalipuiston yksityiskohdat elävät joka vuosi. Tänä vuonna ei ole tulossa uusia esiintymispaikkoja, mutta perinteikäs Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin, Keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalla. Yläkoulun uudet tilat ovat nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan kansanmusiikkijuhlien käytössä, ja sinne tuodaan myymälä- ja näyttelykeskittymä, muun muassa kansanmusiikkijulkaisuja myyvä Folk Shop.  Käsityöläisten näytöksiä nähdään Juhlapihalla, jossa  vierailee muun muassa suutarimestari.

Pientä ja intiimiä Soolojen yössä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmatarjonnasta löytyy jälleen jokaiselle jotakin. Musiikkia, tanssia ja soittoa on luvassa viikon ajan 24 eri lavalla. Menon ja meiningin vastapainoksi satsataan myös rauhallisiin hetkiin ja hiljentymiseen. Kolmena yönä Musiikkilukion Iholla-salissa toteutetaan konserttisarja Soolojen yö, jossa voi nauttia korkealaatuisesta kotimaisesta osaamisesta.

”Ajatuksena on tarjota rauhoitettu hetki pienimuotoiselle tekemiselle kaikessa juhlahumussa”, kertoo ohjelmatuottaja Anne-Mari Hakamäki. ”Näitä hetkiä on toki aikaisemmin ollut siellä täällä, mutta nyt on intiimejä musiikkihetkiä tarjolla keskitetysti – ja keskellä yötä! Soolojen yö -niminen konsepti on ollut aikaisemmin ohjelmassa, ja nyt se haluttiin herättää henkiin.”

Esiintyjinä nähdään alan kovia ammattilaisia kuten Antti Paalanen, Outi Pulkkinen, Maija Kauhanen ja mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors. Soolojen yö järjestetään festivaaliviikon maanantaina, keskiviikkona ja torstaina klo 23.00 jatkuen yli puolenyön.

Kirjailijat ja Kanteletar

Valtakunnallisen Kirjan vuoden puitteissa on myös luvassa intiimimpi erikoissatsaus, kun Iholla-salissa kuullaan kirjailijoiden ja muusikkojen duoja tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 14. Lauteilla nähdään Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu, Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen sekä Antti Tuuri & Antti Paalanen, ja isäntänä toimii Antti Huntus. Ajatusten ja sävelten lentoa on luvassa!

Kirjan vuoteen liittyy myös Shamu-lauluyhtyeen emännöimä Ajaton-klubi torstai-iltana. Kantelettaren 175-vuotisjuhlan kunniaksi palataan Kantelettaren runojen juurille eli lauletaan se runolauluna. Yleisö on lämpimästi tervetullut osallistumaan laulantaan. Shamu-yhtyeen edellisistä tempauksista mainittakoon muun muassa suuri Kalevalan läpilaulanta 2013 – 39 tuntia 33 minuuttia tauotonta laulua!

Pelimannit vyöryvät

Pelimanneja on jälleen kerran tulossa Kaustiselle ennätysmäärä. Noususuhdanne tuntuu sen kuin jatkuvan. Ilmoittautuneita ryhmiä on tällä hetkellä yli 430 ja yksittäisten pelimannien määrä on kaikkiaan noin 4400.

”Pelimannien määrä sen kuin tuntuu kasvavan joka vuosi”, toteaa pelimannivastaava Salla Seppä. ”Uutta tänä vuonna on suuri kiinnostus esiintyä lasten teltassa. Sekä lastenmusiikkiin erikoistuvia ryhmiä että lapsiryhmiä on mukana suuri määrä – saatiin juuri ja juuri esiintyjät mahtumaan lasten teltan ohjelmaan.”

Pelimannien joukosta löytyy monenlaisia ryhmiä. ”Suurin osa pelimanneista edustaa perinteisiä pelimanniyhtyeitä ja erilaisia nykykansanmusiikkikokoonpanoja. Mutta mukana on myös paljon sooloesiintyjiä ja pieniä duo- ja triokokoonpanoja, lauluryhmiä ja kuoroja sekä yhtyeitä, joissa laulu on vahvasti pääosassa.”

Alueellisesti teemamaakunta Uusimaa on aktiivisesti mukana, mutta maakunnallinen kirjo on suuri. Pelimanneja saapuu paljon muun muassa Oulusta ja Pohjois-Karjalasta, aika lailla koko Suomesta. Mikä sitten saa kaikki nämä soittajat, laulajat ja tanssijat hakeutumaan Kaustiselle esiintymään?

”Moni toteaa sen olevan jo perinne”, Salla Seppä toteaa. ”Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on monelle kesän kohokohta – ei kesää ilman Kaustista!”

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 6.-12.7.2015.

Additional information and interviews:

Hilkka Rauhala, tiedotuspäällikkö, 040-6585 340, press@kaustinen.net