Meddelande 8.3.2016

Kaustinen Folk Music Festival firar sitt 49:e år i sommar. Festivalens mångsidiga programutbud består som vanligt av en stor mängd personliga spelmän, populära inhemska folkmusiker, intressanta internationella namn och artister som också är bekanta för en bredare publik.

I år lyfts särskilt blåsmusik fram i programmet. Till Kaustby kommer bl.a. österrikiska Federspiel som har stigit på världsmusikscenerna i Europa och tagit publikerna med storm. I Federspiels händer får landets välkända blåsmusikstradition en helt ny, fräsch och konstfärdig form. Finska Wind on Wind och svenska Zephyr presenterar arkaisk, skandinavisk blåsmusik i en gemensam konsert och finska Päre, som spelar modern folkmusik, presenterar ovanlig, finsk säckpipetradition. Landskapstemat är Kajanaland som presenterar sig under festivalveckan på fredag i sin egen kavalkad.

Intressanta namn inom internationell folkmusik är bl.a. svenska Massivet som spelar partyfolkmusik, Karen Tweeds och Timo Alakotilas May Monday-duo, kanadensisk-brittiska Troy MacGillivray & Tim Edey, danska världsmusikbandet Basco, italienska dragspelvirtuosen Filippo Gambetta och kanadensiska multi-instrumentalisten Emilyn Stam, trion Kanta dAb dAb från Nepal, Kilema som specialiserat sig på musik från Madagaskar, finsk-amerikanska Aallotar, duon Ale Carr & Esko Järvelä som består av toppnamn inom svensk och finsk folkmusik och danska fiol- och dragspelvirtuoserna Rune Barslund och Andreas Tophøj.

Årets band i Kaustby är kultbandet Piirpauke som gjort en lång karriär inom världsmusik. Nya vindar inom inhemsk folkmusik presenteras dessutom av bl.a. Vilma Timonen Quartet vars nya skiva nått kritikerframgång, duon Milla Viljamaa och Johanna Juhola som bryter gränser i tangomusik och Karuna som kombinerar flera musikstilar med sin akustiska klang. På öppningsdagen uppträder därtill inhemska Hot Club de Finlande som spelar gypsy-swing med nederländska Paulus Schäfer som gäst och på lördag sätter finsk-balkanbandet Jaakko Laitinen & Väärä raha igång avslutningsfesten på arenan. Folkmusikens yngre generation representeras av årets showcase-band Hermanni Turkki, trubaduren Onni Rajaniemi och svenska Lekarerätten.

Spelmän är förstås hjärtat av Kaustbys program och på festivalområdets tiotals spelmansscener går det att hitta intressanta uppträdanden från morgon till kväll. På spelmansscener får man njuta bl.a. av Kauko Käyhkös produktion, vara med i samkväm i Kaustby-anda eller dansa i takt med en hornseptett. Utöver dessa presenterar bl.a. finlandssvenska artister sig i Lilla Spelmansstämman-helheten och munspelsartister från hela Finland samlas i en gemensam munspelskonsert.

Ett centralt tema på festivalen i år är folkdansens jubelår som firas i hela landet. Vi får se ett stort utbud av folkdans, från inhemska och internationella folkdans- och musikgrupper till dansteater. Folkdansens jubelår firas med en serie festkonserter där folkdanstraditioner både från öst och väst blandas. I mitten av allt dansprogram är inhemska folkdansgrupper och årets folkdansband Polokkarit-gruppen från Uleåborg visar exempel på äkta dansglädje. Dansteater Minimi gläder barn och familjer med sina två verk och Tanssiteatteri Tsuumis show Kake – tiellä tähtiin (”Kake – på väg mot stjärnorna”) tilltalar säkert alla som var unga på 80-talet. Kaustby-purpuri är starkt närvarande under hela veckan i olika sammanhang: Storverket ”Hovitanssista hoppatahtiin” gjort av Konstuniversitetet presenterar dansens utvecklingsgång och 70-års jubileusmkonserten av Kaustisen Purppuripelimannit är en demonstration av Kaustbys purpuritradition, en äkta förening av dans och spel, uppförd av Kaustbys egna krafter i fotspår av Sakari Isokangas.

Barnmusik får man njuta av under hela festivalveckan såväl i Barntältet som på andra scener. Utöver traditionella barnmatinéer på tisdag får vi se Muumiperheen lauluretki-konserten (”Muminfamiljens sångutflykt”) på arenan med Soili Perkiö och Eija Ahvo som solister. Dessutom bekantar vi oss med Ellas och kompisarnas liv med hjälp av barnorkestern Loiskis och det förfarna barnmusikbandet Orffit uppför sin hela produktion på 10 skivor under festivalveckan!

Den danssugna publiken får rikligt med underhållning speciellt på fredag när Yona och Kyösti Mäkimattila, som gjort ett gemensamt tangoprojekt, stiger upp på arenan för att spela dansmusik. Då uppträder även proffsiga folkmusikbandet Tallari med Jesse Kaikuranta som solist och mannen som tolkat det finska själslivet i flera år, Matti Esko.

Singer-songwriter-artister presenteras redan under öppningsdagen på Tekosyy-klubben med gäster som Heidi Maria Paalanen, Timo Alakotila och Jesse Kaikuranta. Såsom tidigare är kvällens värd Heikki Salo. På tisdag möter Haaga Folk Machine Jarkko Martikainen på scenen, och Laura Moisio uppträder för första gången i Kaustby med sitt band. På onsdag får vi se Olavi Uusivirta på Café Mondo. Pave Maijanen uppträder på torsdag i Kaustinen special-konserten. För lördagens underhållning står Anssi Kela för med sitt band.

 

Ytterligare information:

Anni Järvelä, programproducent
anni.jarvela(a)kaustinen.net, tel. 040 3582 446