Tiedote 11.7.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään sulassa sovussa kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa laidasta laitaan. Torstaina lauteilla nähdään monia kaustislaisia suursatsauksia. Perinteinen kaustislainen kavalkadi esitetään juhlilla kaksi kertaa: torstaina ja lauantaina. Tänä vuonna se on enemmän konsertti kuin komedianäytelmä, aiheena 1800-luvun maallikkokanttorit ja veisuu.

Kyläsoitto Puumalassa

Perinteinen kyläsoitto ja ulkokaustislaisten juhla Kaustinen 150-juhlavuoden merkeissä soi tänä vuonna historiaa huokuvassa Puumalan Lautamiehentalon pihapiirissä. Lautamiehentalo on maineikas esimerkki kaustislaisesta rakennuskulttuurista. Perimätiedon mukaan talo rakennettiin vuoden 1756 vaiheilla. Tunnelmalliseen pihapiiriin on koottu kyläläisten omia esityksiä. Ohjelmassa on mm. Puumalan Purppuriryhmän hääperinne-esitys Morsiamen haku, kyläkuoro, Alakylän pelimannit sekä tarinaa kylän urheilumenestyjistä vuosikymmenten ajalta. Juhlassa Kaustisen kunta nimeää myös vuoden ulkokaustislaisen. Juhlavan kyläsoiton järjestää Puumalan kyläyhdistys Kyläkeidas. Talo sijaitsee osoitteessa Puumalantie 167, Kaustinen.
To 12.7. klo 10.30 Lautamiehentalo

Kaustislainen kansantanssikattaus 180 esiintyjän voimin

Kaustisen Nuorisoseuran Ottosten kansantanssiryhmät esiintyvät torstaina omalla esityksellään Keskipohjanmaa-areenalla. Mukana ovat Ottosten 180 tanssijaa ja soittajaa aina viisivuotiaista MiniOttosista Ottosten nuoriin aikuisiin. Konsertissa nähdään sekä perinteestä kumpuavia laululeikkejä ja tanssiteoksia että uusia ohjelmia.
Ottoset esittävät muun muassa teoksen Älä sulje silmiäsi, joka käsittee kiusaamista ja yksinäisyyttä. Erilaisuus voi johtaa kiusaamiseen ja kiusaaminen yksinäisyyteen. Esitys kannustaa meitä havainnoimaan muut ympärillämme ja olemaan ystävä yksinäiselle.
– Idea vakavamielisemmän tanssiteoksen valmistamisesta sai alkunsa kansantanssikatselmuksessa parin vuoden takaa, jolloin katselmusraati toivoi myös vakavien aiheiden käsittelyä tanssin keinoin, kertoo ryhmän ohjaja ja koreografi Saija Varila.
Kuunnellessaan eräänä kesäiltana Friggin kappaletta Return from Helsinki koreografian palasia alkoi loksahdella paikoilleen.
– Ajattelin, että olisi hienoa tehdä tähän musiikkiin vähän erilainen teos. Musiikin inspiroimana halusin myös haastaa Ottosten nuoret naiset tarttumaan ilmaisullisesti vaativaan ja surumieliseen aiheeseen.
Kaustisen Nuorisoseuran tanssiryhmiä säestävät pelimanniyhtyeet Häävi ja Häly sekä Pelivanhemmat, joka perustettiin nuorimpien MiniOttoset2-tanssijoiden säestysryhmäksi.
– Pelivanhemmat oli tavallaan helppo koota, sillä tanssijoiden vanhemmissa oli paljon soittajia, kertoo ryhmän jäsen Vuokko Korva.
Ja kun pelimanneja tarvitaan säestykseen jatkossakin, Korva rohkaisee muitakin vanhempia tulemaan toimintaan mukaan.
– Tällä tavalla voi musiikinharrastamisen aloittaa ikäänkuin uudelleen, jos vaikka siihen elämän myötä on tullut taukoa.
Lisäksi lasten ja vanhempien välisen yhdessä harrastamisen Korva näkee antoisana:
– Säestysryhmässä soittaminen avaa uusia mahdollisuuksia tehdä musiikkia ja sitoutua musiikkiharrastukseen.
Hei me tanhutaan taas! To 12.7. klo 13.00–14.15 Keskipohjanmaa-areena

Kaikuja ilvesten metsästä

LynxGong -konsertissa ”Kaikuja ilvesten metsästä” kuulijat pääsevät sadunhohtoisiin sammalikkoihin tumman kuusen juurelle, ilvesten kotimetsään. Villin luonnon kaiut kuljettavat osallistujat valvetilasta rentouttavan unen rajamaille. Koet ukkosen matalan kuminan, tunnet kevätauringon kirkkauden ja aistit ensi lehtien avautumisen keväisessä metsässä. Vai kuuletko sittenkin ilveksen kehräyksen tai valaan kutsun merten syvyyksistä? Yhtä kaikki. Kuulija saa upota oman mielensä metsikköön LynxGongin äänimaiseman johdattamana. Esityksen äänimaailma kumpuaa Ilveskeskuksen gongien, didgeridoon, zenko-rummun, pohjoisamerikkalaisen puuhuilun ja perkussioiden äänikudoksista.
To 12.7. klo 13.00-13.30, klo 15.00-15.30 & klo 17.00-17.30 Museosali

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net
Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat