Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma, Kaustinen Folk Music Festival on jälleen onnistunut. Juhlaviikon kokonaiskäyntimäärä oli 54 371. Tapahtumaan myytiin kaikkiaan 20 461 lippua ennakkoon, verkossa tai porteilla. Järjestäjä on lukuihin varsin tyytyväinen – kokonaiskävijämäärä kasvoi viime vuodesta viisi prosenttia ja myytyjen lippujen määrä kymmenisen prosenttia.
– Mukavalta tuntuu. Meillä oli tänä vuonna uutuutena erityinen nuorisolippu, ja se sai hyvin palautetta. Hyvin nuoret löysivät tapahtumaan, festivaalin toiminnanjohtaja Valtteri Valo sanoo.
Myös festivaalin järjestäjä Pro Kaustinen ry:n puheenjohtaja Ira Järvelää ilahduttaa nuorten kasvava osuus yleisössä.
– Tavoitteemme ei ole ennätysten lyöminen, vaan kansanmusiikin ja -perinteen elävänä pitäminen. Kuitenkin edelleen kasvava kiinnostus tapahtumaamme kohtaan kertoo, että olemme onnistuneet luomaan jälleen kiinnostavan ja yleisöä koskettavan tapahtuman.
Kaustinen Folk Music Festival järjestettiin nyt 58. kerran. Pelimanneja oli paikalla tuttuun tyyliin paljon: kaikkiaan noin 700 soittaja- ja tanssijaryhmää niin Suomesta kuin ulkomailta: Pohjoismaista, muualta Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikan mantereelta. Esiintyjiä oli kaikkiaan 25 maasta. Maakuntateemana oli Häme.
Ensi vuoden teemaksi nostetaan perinteet
Tulevan vuoden festivaalien suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Vuoden 2026 festivaaliteema ”Perinteet käsissä” nostaa esiin käsillä tekemisen perinteet: käsityötaidot, soitinrakennuksen, puvustuksen ja luovan tuunauksen – kaiken sen, missä perinne siirtyy tekijältä toiselle konkreettisen käsityön kautta.
Kansanmusiikin ja -tanssin elinvoima nojaa paitsi esiintyjiin ja esityksiin, myös niihin taitoihin ja tietoon, jotka mahdollistavat tekemisen: soittimien rakentamiseen, pukujen valmistukseen, luonnonmateriaalien käyttöön ja luovaan käsillä tekemiseen. Vuoden teema tekee näkyväksi nämä usein taustalla vaikuttavat perinteen säilyttäjät.
Programme director Anne-Mari Hakamäki sanoo, että teeman kautta halutaan myös kannustaa ihmisiä osallistumaan konkreettisesti: tekemään itse, kokeilemaan, tutkimaan materiaaleja, osallistumaan sekä jakamaan omaa osaamistaan.
– Festivaali voi näin toimia sekä perinteen areenana että sen elävänä jatkumona, tilana, jossa jokaisella on mahdollisuus ottaa perinne käsiinsä, kirjaimellisesti. Perinteet käsissä -teema juhlistaa käsityöläisiä, tekijöitä ja osaajia. Se tuo perinteen näkyväksi, kosketettavaksi ja jaettavaksi sekä säilytettäväksi tulevaisuutta varten, Hakamäki summaa.
KUVA YLLÄ: Esiintyjiä oli tänä vuonna 25 maasta. Hájenka esitti monena päivänä tanssia ja laulua eri puolilta Slovakiaa. Kuvaaja: Risto Savolainen