Suomen rakastetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi saapuu 25-vuotisjuhlakiertueellaan ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille perjantaina 13.7.

Egotrippi, kuva: Tero Ahonen

Viime vuoden lokakuussa yhtye julkaisi kymmenennen albuminsa nimeltään 10. Suurin osa uusista kappaleista on tuttuun tapaan orkesterin omaa kädenjälkeä, mutta joukossa on muutama biisi, joiden tekoon ovat osallistuneet Iisa ja Tuure Kilpeläinen. Kymmenen-teeman ympärillä hullutteleva bändi julkaisi tiistaina 10.10. kymmenen uutta kappaletta ja heitti yllätyskeikan 10-linjan raitiovaunussa Helsingissä.

Yli 20 vuotta musiikkia tehnyt Egotrippi teki suuren läpimurron viidennellä albumillaan Matkustaja, joka poiki yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Myöhemmin julkaistu 20 suosikkia ‑kokoelmalevy myi jo platinaa, ja levyltä lohkaistu single Matkustaja oli vuonna 2005 eniten radioissa soinut kotimainen kappale. Kuudennella albumillaan Vielä koittaa uusi aika bändi nousi ensimmäistä kertaa listaykköseksi. Vuonna 2008 julkaistu Maailmanloppua odotellessa palkittiin kolmella Emma-patsaalla.

Festivaalilauantain 14.7. pääesiintyjänä nähdään Finnhittien kuningatar Vicky Rostin 60-vuotisjuhlashow. Ikinuori energiapakkaus on villinnyt suomalaisia jo viidellä vuosikymmenellä, ja keikkatahti jatkuu kovana edelleen.

Vicky Rosti, kuva: Riitta Supperi

Nuori laulajalahjakkuus nousi kansansuosioon jo 1974 olleessaan vasta 16-vuotias, kun hän voitti Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut. Siitä lähtien hän on tehnyt mahtavaa uraa keikkaillen ympäri Suomea ja äänittäen 10 albumia. Virven hittejä ovat mm. Kun Chicago Kuoli, Tuolta Saapuu Charlie Brown, Oon Voimissain, Sata Salamaa sekä Leikitään.

Uuden kotimaisen kansanmusiikin kärjet esittäytyvät

Juhlilla nähdään luonnollisesti myös suuri määrä kotimaisen kansanmusiikin ja etnon huippunimiä. Yksi skenen tämän hetken kovimmista kansanmusiikin vientituotteista, elektro-folkkia soittava Okra Playground nähdään festivaalin päälavoilla. Yhtyeen debyyttialbumi keräsi jo vuonna 2015 ylistäviä arvosteluja, ja tässä kuussa julkaistava toinen levy on jo yltänyt Transglobal music chartin top 10 ‑listalle. Lisäksi juhlilla nähdään mm. maailmalla mainetta niittänyt Etno-Emma voittaja, vocal folk hop-yhtye Tuuletar sekä pitkän uran tehnyt haitarivelho Hannu Seppänen & co. Ohjelmaa tähdittävät myös jo aiemmin vahvistetut raikas ja mielenkiintoinen a cappella ‑yhtye Ilo Ensemble sekä yksi tuoreimmista kansanmusiikin kentän innovatiivisista ihmeistä, avainviulun, säkkipillin ja saksofonin voimin partyfolkmetallia tykittävä Ritva Nero.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 51. kerran 9.-15.7. Ohjelma täydentyy kevään mittaan.