På Kaustinen Folk Music Festival 2016 dansas och festas det bland annat till rytmer av blåsmusik. Sommarens teman är folkdansens jubelår och folklig blåsmusik. Landskapstemat är Kajanaland.

Till årets 2016 band har man valt Piirpauke, världsmusiksbandet som nyss firade sitt 40 års jubileum. Bandet var en av banbrytarna inom världsmusik innan man ens hade kommit på begreppet. Piirpauke leds av Sakari Kukko från Kuhmo och bandet kombinerar fördomsfritt inslag av folkmusik med olika musikgenrer. Namnet Piirpauke kommer från karelska ordet som betyder buller och oväsen.

Piirpauke är grundat 1974. Deras första hit kom med inspelningen av kyrkklockorna i Konevits och sedan dess har bandets inspelningar varit bland de mest spelade både på inhemska och en del utländska radiokanaler. Bandets långvarigaste medlem Sakari Kukko har dessutom spelat bl.a. i Youssou N’Dours Etoile Dakar-band och besökt t.ex. Kingston Walls och Amorphis skivor. De andra medlemmarna i besättningen hör till de bästa inom inhemsk jazz. Det finns även inslag av västerländs konstmusik i bandets mångsidiga musik: det senaste albumet Koli från år 2010 innehåller musik av bland annat Sibelius och Tjajkovskij.

Piirpauke har under sin långa karriär fått njuta av ständig popularitet både bland musikproffs och lyssnare. I Finland har bandet spelat i såväl koncertsalar, på klubbar som på de största rockfestivalerna. Orsaken bakom det oupphörliga intresset är bandets föränderliga men likväl särpräglade musik. Dessa musiker skapar det kajanaländska själslivet, buller och oväsen till överraskande och konstfärdiga flöden av rytmer och toner.

Utöver Piirpauke besöks Kaustby nästa sommar bl.a. av den dynamiska kanadensiska duon Troy McGillivray & Tim Edey, superbandet inom dansk folkmusik Basco, artister som fokuserat sig på arkaiska blåsinstrumet: Wind on Wind från Finland, Zephyr från Sverige och finsk-brittiska trion Karen Tweed, Tom McEvolgue & Timo Alakotila. Inhemska toppartister på sommarens festival är bl.a. Haaga Folk Machine och Jarkko Martikainen, Puhti, Päre och Purppuripelimannit. Pave Maijanen får vi höra som solist i torsdagens Kaustinen Special-koncert och Anssi Kela bjuder på underhållning på lördagseftermiddagen. Det finns också gott om barnprogram under hela veckan. Med i svängarna är bl.a. Tanssitetteri Minimi samt Eija Ahvo och Soili Perkiö med sin Muumiperheen lauluretki-koncert (”Muminfamiljens sångutflykt”)

Till sommarens 2016 showcase-serie har man valt två band och en soloartist. Svenska Lekarerätten och finska Hermanni Turkki skapar båda musik på sina egna personliga, konstfärdiga och fördomsfria sätt. Singer-songwriter Onni Rajaniemi blev känd för festivalpubliken redan som vinnaren i traditionella serien i Konsta Jylhä-tävlingen 2015.