Ladama on enemmän kuin latinoyhtye. Sara Lucas (Yhdysvallat), Maria Fernanda (Venezuela), Lara Klaus (Brasilia) ja Daniela Serna (Kolumbia) tulevat Kaustiselle norjalaiselta festivaalilta. Kuva: Shervin Lainez

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta.

Kansanmusiikin kotimaiset kärkimuusikot saavat rinnalleen joukon muita suomalaisia huippuartisteja sekä kansainvälisiä esiintyjiä ympäri maailmaa. Tuoreimmat artistien kiinnitykset ovat Pariisin Kevät, Improvisaatioteatteri Stella Polaris ja Vilma Talvitie.  

Takavuosien suursuosikki Baltic Crossing tekee komean paluun tanskalaisin, brittiläisin ja suomalaisin voimin. Perinteisen maailmanmusiikin rajat rikkoo Viron tämän vuoden euroviisuedustaja Puuluup.

Malilaista blueslegendaa Samba Touréa pidetään yhtenä Afrikan lahjakkaimmista kitaristeista ja laulajista. Mehrnoosh Zolfaghari maalaa itämaisia maisemia santoorin soitollaan, modernia latinomusiikkia esittää neljästä eri Amerikan maasta tulevien muusikkojen Ladama-yhtye.

Omasta päästä -vuositeema viittaa vapaaseen esittämiseen, musiikin luomiseen sen esityshetkellä. Teema kiehtoo improvisaation ystäviä ja tekee myös alkuviikon arvostetusta Konsta Jylhä -kilpailusta erityisen, kun soittajat eivät saa turvautua valmiisiin teoksiin.

– Luovuus näyttäytyy teeman kautta koko elämää kantavana voimavarana. Ei vain musiikissa vaan kaikilla elämän osa-alueilla on hyötyä luovuudesta, jos osaa vaikeina aikoina nähdä myös ilonaiheita ja vaihtoehtoja, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki ajattelee.

Tulossa ovat myös Club for Five, Viitasen Piia, ENKEL ja Miljoonasade. Piirpauke viettää 50-vuotisjuhliaan, Maria Kalaniemi juhli 40-vuotista uraansa harmonikkataiteilijana ja huuliharppukvartetti Sväng tuulettaa 20-vuotissyntymäpäivää. Saamelainen joikaaja Ánnámáret saapuu työryhmänsä kanssa Nuorgamista. Maakuntateema Etelä-Pohjanmaa huipentuu 400 esiintyjän yhteiskonserttiin Areenalla.

Vapaa pääsy maanantaina

Kaustisen kuntaa ei suotta valittu Kulttuurikehdoksi taannoin Suomen Kulttuurigaalassa. Kansanmusiikkijuhlilla on ollut tapana enemmän kuin kymmenkertaistaa reilun neljän tuhannen asukkaan kunnan väkiluku festivaaliviikon ajaksi.

Maanantaina festivaalialueelle on vapaa pääsy. Maksuton maanantai antaa lähes täyden festivaalikokemuksen. Päivä alkaa vasta iltapäivällä, mutta lähes kaikilla lavoilla on täysi ohjelma lukuun ottamatta alueen ulkopuolella olevia esiintymispaikkoja. Kahviloita ja ravintoloita on avoinna pitkälle yöhön.

Edullisimmillaan kahden päivän festivaalikokemuksen voi hankkia yhdistämällä maanantain ennakkohintaiseen yhden päivän tiistailippuun. Maksuton maanantai toteutuu tänä vuonna Jokilaaksojen Osuuspankin ansiosta.

Vaihtoehtoja majoitukseen

Miten ennätyssuuri esiintyjäjoukko majoitetaan? Järjestäjien kokemuksen mukaan kaikenikäiset pelimannit ovat rentoa ja joustavaa väkeä. Tärkeintä on kokoontua yhteen soiton ja tanssin äärelle, unohtaa maailman murheet toviksi.

Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtaja Valtteri Valo vahvistaa, että esiintyjien majoituksessa on aina ollut pelivaraa.

– Viime vuonna vain yhtenä yönä keskellä viikkoa patjapaikatkin olivat niin täynnä, että tilaa jäi yli vain muutamia yksittäisiä paikkoja. Etelä-Pohjanmaan maakuntateema tuo meille nyt uutta yleisöä tästä Keski-Pohjanmaan naapurista. Se ei onneksi tuo lisäpainetta majoitustarpeisiin, koska heillä on sen verran lyhyt matka, toiminnanjohtaja Valtteri Valo arvioi.

Yleisömajoituksen järjestelyjä kehitetään jatkuvasti. Perhemajoituksia on mahdollista varata 9.4. alkaen. Hotellihuoneiden ja mökkien lisäksi Hotelli Kaustinen ja Kaustisen Pohjan-Veikot tarjoavat leirintäaluemajoitusta aivan festivaalialueen läheisyydessä. Festivaalibussi liikennöi Kaustisen ja Kokkolan väliä koko viikon ajan aamusta yömyöhään tarjoten hyvät majoitusmahdollisuudet myös Kokkolan majoitusvaihtoehtoihin.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 57. kerran 8.–14.7.2024.