Vuoden yhtye 2023 Ääniteatteri

Iki-Turso

Vuoden yhtye 2023 Ääniteatteri Iki-Turso laulamassa toisiaan suohon runolaulun kilpalaulannassa. Kuva: Wilma Hurskainen.

Kaustinen Folk Music Festivalin arvostetun Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2023 tunnustuksen saa Ääniteatteri Iki-Turso.

Ääniteatteri Iki-Turso on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan keskittynyt runolauluperinteen tutkimiseen ja esittämiseen erilaisissa ympäristöissä. Kahdeksan kansanlaulajan muodostama kollektiivi on johtohahmonsa emeritusprofessori Heikki Laitisen johdolla vienyt runolaulua uusiin ympäristöihin ja yhdistänyt sitä taiteellisesti ainutlaatuisella tavalla kokeelliseen ääni-improvisaatioon. Lisäksi ikitursolaiset ovat ansioituneita runolaulun kouluttajia ja tutkijoita.

Kaiken takana on vanhan ajan estetiikka.
Yhden laulajan laulamien pitkien laulukertomusten lumo.
Kahden laulajan kilpalaulu.
Yhdessä ja erikseen, yksin, kaksin, kolmin,
miesten kesken ja naisten kesken,
vuorotellen ja kuorossa laulaminen.
Vanhojen, uusien ja esityshetkellä
syntyvien runolaulujen laulaminen.
Kaikki tämä runolaulun ikiomalla mitalla,
ilman säestystä, tuhatvuotisella tyylillä.

Valinnallaan Kaustinen Folk Music Festival haluaa kunnioittaa ääniteatterin määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä arkaaisen runolauluperinteen monipuolisessa esiintuomisessa. Ääniteatteri Iki-Turso auttaa tekemisillään tuomaan esiin kansanmusiikin vahvaa juuristoa, muinaista, mutta tänä päivänä voimallisesti elävää ja rikasta laulukulttuuria.

Iki-Turson jäsenet:

Heikki Laitinen, FT
Eila Hartikainen, MuM
Taito Hoffrén, MuM
Maari Kallberg, MuT
Ilona Korhonen, MuT
Anna-Kaisa Liedes, MuT
Outi Pulkkinen, MuT
Juha Valkeapää, FM

KATSO VIDEO: Ääniteatteri Iki-Turso esiintymässä SIEF kongressissa 2021. Video: Videotuotanto Vauhtiluiska Oy.

Share This