Seminaarit
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien seminaariohjelma tarjoaa monipuolisia näkökulmia alan keskustelunaiheisiin, kysymyksiin ja kehitykseen.
Ohjelma koostuu neljästä seminaarista, joilla kuullaan niin punnittua puhetta kuin elävää soittoa. Kaikkiin seminaareihin on vapaa pääsy.
Pe 14.7. klo 12-14 Kansantaiteenkeskus, Kaustinen-sali
Seminaari käsittelee kulttuurin ja kulttuuriperinnön kasvavaa merkitystä alueellisen vetovoiman
lisääjänä, yhteisöjen hyvinvoinnin turvaajana sekä sosiaalisen kestävyyden mahdollistajana.
Panelisteina asiantuntijoita ja vaikuttajia yhteiskunnan eri sektoreilta.
Program
12.00 Avaussanat, Annika Lyytikäinen ja Mika Virkkala
12.05 Alustus, Antti Huntus
12.25 Paneeli I: Matti Kalliokoski, Sari Innanen, Janne Ylinen ja Samu Forsblom
13.10 Paneeli II: Paula Risikko, Mika Lintilä, Pia Sillanpää ja Nasima Rasmyar
13.55 Loppusanat ja kiitokset
Kulttuurista elinvoimaa - seminaari
Pe 14.7. klo 12-14 Kansantaiteenkeskus, Kaustinen-sali
Seminaari käsittelee kulttuurin ja kulttuuriperinnön kasvavaa merkitystä alueellisen vetovoiman
lisääjänä, yhteisöjen hyvinvoinnin turvaajana sekä sosiaalisen kestävyyden mahdollistajana.
Panelisteina asiantuntijoita ja vaikuttajia yhteiskunnan eri sektoreilta.
Program
12.00 Avaussanat, Annika Lyytikäinen ja Mika Virkkala
12.05 Alustus, Antti Huntus
12.25 Paneeli I: Matti Kalliokoski, Sari Innanen, Janne Ylinen ja Samu Forsblom
13.10 Paneeli II: Paula Risikko, Mika Lintilä, Pia Sillanpää ja Nasima Rasmyar
13.55 Loppusanat ja kiitokset
Rauhantyö ja aineeton kulttuuriperintö -seminaari
La 15.7. klo 11-15 Kansantaiteenkeskus, Kaustinen-sali
Kansainvälinen Kaustisen aineettoman kulttuuriperinnön seminaari lauantaina 15.7.2023 on osa festivaalin vuoden rauha-teemaa. Asiantuntijat ja taiteilijat eri puolilta maailmaa käsittelevät moninäkökulmaisesti aineettoman kulttuuriperinnön roolia ja asemaa aseellisten konfliktien oloissa: Kuinka perinnön turvaamiseen voidaan valmistautua, mitä voidaan tehdä konfliktin keskellä ja millainen merkitys aineettomalla kulttuuriperinnöllä voi olla konflikteista toipumisessa? Puhujina ovat mm. tutkija-tanssipedagogi Diana Gutiérrez Kolumbiasta, ukrainalaisen Hudaki Village Bandin vetäjä Yuri Bukovynets, Polyphony Projectin johtaja Miklós Both sekä Crisis Management Initiative ‑järjestön Aasian-ohjelman johtaja Oskari Eronen.
Seminaari on avoin kaikille. Seminaarikieli on englanti.
Programme:
11.00 Kaustinen Näppärit
11.05 Welcome and introduction to the theme
Director Matti Hakamäki, Finnish Folk Music Institute
11.10 Video presentation on Operational principles and modalities for safeguarding intangible cultural heritage in emergencies
Living Heritage Entity, Culture Sector, UNESCO
11.20 Building bridges and sharing heritage
Representatives of practitioner groups from Poland, Lithuania and Finland share their experiences on importance of grass root level cultural exchange.
11.35 Embodying Reconciliation
Director Diana Gutierrez (COL)
11.50 Polyphony project
Director Miklos Bothi (HUN)
12.10 Brake
Lunch opportunity to enjoy Ukranian Borsch soup at Folk Art Center café (10€)
13.10 Hudaki Village Band
13.20 Role of music in times of war
Yuru Bukovynets (UKR)
13.30 Role of ICH in preventing and resolving conflicts
Oskari Eronen, Head, Asia CMI — Martti Ahtisaari Peace Foundation (FIN)
13.50 Panel discussion
14.30 Q & A
14.45 Closing
The Stream of Kaustinen Intangible Cultural Heritage Seminar 2023 Sat 15.7. at 11.00 am UTC +3 will be available at https://youtube.com/live/-8VDVYev3HA?feature=share . In case of the stream interrupting for some reason and the link not working, get to the Youtube channel @kansanmusiikki-instituutti898.
Kulttuuriperintö Suomessa - tulevaisuuden askelmerkkejä
Ke 12.7. klo 14.30-16.30 Kansantaiteenkeskus, Museosali
Seminaarissa tarkastellaan aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön rajapintoja ja yhteistyömahdollisuuksia sekä aineettoman toimijakentän järjestäytymistä. Miten matkailu edistää kulttuuriperinnön suojelua ja mitä yhteistyömahdollisuuksia kahden sisarsopimuksen toimijoilla voisi olla tulevaisuudessa? Miten kulttuuriperintö ymmärretään sopimusten toimeenpanossa ja mikä rooli yhteisöillä on kulttuuriperinnön suojelussa? Seminaarissa on puhujina eri aineettoman ja aineellisen kohteiden edustajia sekä Mirva Mattila opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
14.30 Unescon 2003 -sopimus ja kokemuksia Kaustiselta johtaja Matti Hakamäki, Kansanmusiikki-instituutti
14.45 Unescon kulttuuriperintösopimusten merkitys kulttuuripoliittisina suunnannäyttäjinä kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila, opetus- ja kulttuuriministeriö
15.00 Unescon maailmanperintösopimus – Aalto-arkkitehtuuria -esityksen valmistelun vaiheita toimitusjohtaja Tommi Lindh, Alvar Aalto -säätiö
15.15 Matkailun mahdollisuudet aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön toimijoilla maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen, Maanmittauslaitos / Struven ketju
15.30 Unescon 2003-sopimukselle akkreditoituneet järjestöt perinnekentän verkostoijina kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff, Taitoliitto
15.45 Saunarinki Unescon aineettoman kohteen yhteistyöelimenä puheenjohtaja Saija Silen, Suomen Saunakulttuuri ry
16.00 Keskustelu
16.30 Tilaisuus päättyy
Kansanmusiikin ja kansantanssin Visio 2025 -seminaari

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus järjestää VISIO 2025 seminaarin yhdessä Kansanmusiikki-Instituutin kanssa Kansantaiteenkeskuksen Museosalissa. Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille.
Seminaarissa kuullaan Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) tuoreesta strategiasta ja pureudutaan erityisesti kansanmusiikin ja kansantanssin toiminnan hankkeistamiseen lisärahoituksen saamiseksi kentälle. Aiheina ovat muun muassa alan tulevaisuus muuttuvassa maailmassa sekä kansanomaisen tanssin ja tanssisoiton ilmiön levittäminen valtakunnalliseksi. Seminaarissa tähyillään jo kohti seuraavaa visiota, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2025.
Seminaarin vetäjät ovat Matti Hakamäki / johtaja, Kansanmusiikki-instituutti sekä puheenjohtaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus Rami Meling / varapuheenjohtaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus Hanna Poikela / toiminnanjohtaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus. Tutustu täältä Kansanmusiikin ja kansantanssin kulttuuripoliittiseen tavoiteohjelmaan 2018-2025 eli VISIO2025-dokumenttiin.