Ilkka Heinonen yhdistää karjalaiset tanssisävelmät vanhan musiikin estetiikkaan ja live-elektroniikkaan. Kuva: Timo Heinonen

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia: 44 yhtyettä tai artistia tavoitteli pääsyä arvostettuun asemaan festivaalilla.

Showcase-sarja esitellään kotimaisille ja kansainvälisille nousevien yhtyeiden etsijöille, joita festivaalille saapuu monista maista. Yleisö saa mahdollisuuden kuunnella kaikkien kolmen valitun keikat peräkkäin samana päivänä, tänä vuonna keskiviikkoiltana Kallioklubilla.

Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki näkee, että vuonna 2013 alkaneesta showcase-toiminnasta on kehkeytynyt toimiva konsepti.

– Festivaali on näin päässyt auttamaan verkostojen rakentamisessa, sehän on vuosia kestävää pitkäjänteistä työtä. Onnekkaimmat ovat saaneet nopeastikin merkittäviä esiintymistilaisuuksia ja päässeet keikoille ulkomaille, Hakamäki kertoo.

Tänä vuonna valintaraatiin kuului festivaalin ohjelmatoimikunnan jäseniä sekä Yleisradion edustaja.

Showcase-sarja 2024

Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä. Sooloprojektiinsa monien soitinten taitaja on valinnut suomalaisen muinaissoittimen jouhikon, jolla hän yhdistää karjalaiset tanssisävelmät vanhan musiikin estetiikkaan ja live-elektroniikkaan. Raati vaikuttui ammattitaitoisesta, upeasta musiikista ja tunnelmista.

HOSTIKKA on uuden aallon folk-musiikkia soittava instrumentaaliyhtye. Kontrabasisti Saija Penttilän ja kitaristi Jaakko Penttilän sävellykset perustuvat suomalaisiin tanssityyleihin, kuten katrilliin ja valssiin, mutta niistä kuuluu myös kiinnostus jazziin ja maailmanmusiikkiin. Aino Kinnunen soittaa yhtyeessä viulua, Jari Kankare puhaltimia, Maimu Jõgeda haitaria ja Jesse Lehto rumpuja. Raadin mielestä yhtye on raikas ja erittäin kiinnostava tuulahdus suomalaiselle kansanmusiikin kentälle.

Luomuduo (Olli Sippola, viulu ja Sakari Keipi, kitara) esiintyy säännöllisesti Suomessa ja Pohjoismaissa. Yhtye voitti Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisella vuonna 2022, ja viime vuonna se nousi showcase-asemaan norjalaisella Folkelarm-festivaalilla. Sippola tuo kokoonpanoon metalli- ja jazz-vaikutteita ja Keipi suomalais-amerikkalaista rockia ja rootsia. Raati vaikuttui tavoitteellisesta toiminnasta ja antoi erityismaininnan musiikkityylien rajat ylittävästä lähestymistavasta.

Kesän 2024 showcase-sarja toteutetaan yhteistyössä Yle Radio 1:n ja musiikin vientiä edistävän Music Finlandin kanssa. 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 8.–14.7.2024.