Kaustisen showcase -yhtyeet 2023

Kaustisen festivaaleilla on valittu Showcase-yhtyeitä vuodesta 2013. Jo vakiintuneessa sarjassa esitellään eteenpäin tavoittelevia, nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-sarjaan valitaan kolme yhtyettä, joista kukin esiintyy kahtena eri päivänä ja kahdella eri lavalla festivaaleilla. Kesän 2023 showcase-sarja toteutetaan yhteistyössä Yle Radio 1:n ja Music Finlandin kanssa.

Hurja halla

Persoonallinen joensuulainen nykykansanmusiikkiyhtye, jonka ennakkoluuloton musiikki ammentaa pohjoisen luonnosta ja myyteistä. Yhtyeen ohjelmisto koostuu omista kappaleista, joiden tunnelmat vaihtelevat haikeista kiivaisiin, transsimaisiin poljentoihin, ja etniset puhaltimet, sello, lyömäsoittimet ja ihmisäänen sointi kuljettavat kuulijan matkalle pohjoisen metsiin.  

Hurja Halla: Eve Pietarinen (vas.), Janne Ojajärvi ja Liisa Haapanen ovat saaneet tunnustusta myös Riitti-musiikkivideostaan. (Kuva: Riikka Malin)

Kokoonpano

Liisa Haapanen – sello, laulu
Janne Ojajärvi – pitkähuilut, munniharput, huuliharput, laulu
Eve Pietarinen – lyömäsoittimet, laulu

Esikoisalbumi

Riitti 2022

Kuuntele Riitti -kappale

Pelkkä Poutanen

Laulaja-säveltäjä Petra Poutanen käyttää perinnesoittimia sekä live-elektroniikkaa genrerajoja paukuttelevan, röyhkeän ja kauniin sekä aiheiltaan kuulijaa haastavan sooloproduktionsa työkaluina. Poutasen akrobaattinen äänenkäyttö yltää skandinaavisista ja suomalais-ugrilaisista laulutavoista aina kurkkulaulutekniikoihin saakka ja hänen esiintymistään on kuvattu sanoilla maanjäristys, alkuräjähdys, hypnoottinen ja syvä. Pelkkä Poutanen julkaisi tammikuussa 2022 debyyttisooloalbuminsa Pyhä veri vuotaa, joka ylsi sekä Etno-Emma että Teosto-palkinto ehdokkaaksi.

Pelkkä Poutanen: Petra Poutasen säveltämiä teoksia on kuultu muun muassa teatterilavoilla Helsingissä, Tampereella ja Espoossa. (Kuva: Mitro Härkönen)

Kokoonpano
Petra Poutanen – laulu, kantele, live-elektroniikka

Esikoisalbumi

Pyhä veri vuotaa (Eclipse Music)

Kuuntele Jumalan morsian -kappale

Polenta

Kolmen viulistin ja yhden kitaristin yhtye soittaa omaa ja perinteistä pelimannimusiikkia hiki hatussa ja täydellä sydämellä. Yhtyeen 2021 julkaistu esikoisalbumi Kaustinen Turbo koostuu kaustislaisista sävelmistä, jotka ovat Polentan käsittelyssä saaneet uuden ja raikkaan ilmeen. Yhtyeen hienostuneen rouhea soundi tulee esiin myös omissa sävellyksissä, joissa ei ole unohdettu pelimanniuden ydintä. Ketteränä livebändinä tunnetun Polentan keikat huokuvat välitöntä tunnelmaa ja soittamisen riemua.

Polenta: Mikko Malmivaaran (vas.), Aino Kinnusen, Olli Sippolan ja Veera Kuisman yhtye muistetaan myös siitä, kun Polenta voitti Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisella vuonna 2019. (Kuva: Tommi Ahonen)

Kokoonpano

Veera Kuisma – viulu
Aino Kinnunen – viulu
Olli Sippola – 5-kielinen viulu, mandoliini
Mikko Malmivaara – kitara

Esikoisalbumi

Kaustinen Turbo 2021

Kuuntele ykköspolska -kappale

Jaa