Tietoa Kaustisen kansanmusiikkijuhlista

Kaustinen Folk Music Festival on Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma, jota on järjestetty jo vuodesta 1968. Tätä ennenkin Kaustisella on ollut paikallisia tapahtumia, ja pelimannimusiikki on kulkenut paikkakunnan elämässä rinnalla jo kauan sitä ennen. Festivaalia on järjestetty vuosien varrella eri järjestäjäorganisaatioiden avulla, mutta alusta lähtien pysyviä asioita ovat olleet kansanmusiikki ja -tanssi eri muodoissaan. Alusta alkaen festivaali on ollut pelimannilähtöinen, kansainvälinen ja tunnelmaltaan omaleimainen. Vuodesta 2011 tapahtumaa on järjestänyt Pro Kaustinen ry.

Kestoltaan tapahtuma on vaihdellut alun muutamasta päivästä ja päiväkohtaisesta ohjelmasta yhdeksänpäiväiseen spektaakkeliin varaslähtöineen. Nyttemmin mitta on vakiintunut viikoksi maanantai-iltapäivästä alkaen. Mittakaava Kaustinen Folk Music Festivalissa on jotakin ainutlaatuista. Lavoja on kolmisenkymmentä, esiintyjiä enemmän kuin Kaustisella asukkaita ja kaikkialla soi aamusta yömyöhään.

Tapahtuman ytimen muodostaa Festivaalipuisto Kaustisen keskustassa. Siellä sijaitsee Festivaaliareena, useita muita esiintymispaikkoja sekä Pelimannitalo. Lisäksi alueelle sijoittuu suurin osa tapahtuman palveluista, kuten erilaiset ruoka- ja tuotemyynnit. Lyhyen kävelymatkan päässä ovat muutkin keskeiset kohteet, kuten Kalliopaviljonki Kallioklubeineen ja – Krouveineen, sekä Kansantaiteenkeskus Kaustinen-saleineen. Tapahtuma rönsyilee myös ympäristöönsä, koska Kaustinen käy kylään vieden musiikkia myös kauppojen ja palvelujen luo. Vuosittainen kyläsoitto järjestetään vaihtuvassa kylässä, onhan eri kylillä jopa toisistaan poikkeavat soittotyylit ja tavat kruusata, eli värittää musiikkiaan.

Periaatteena on, että yksi päivälippu kattaa kaiken käsiohjelmassa kulloisenakin päivänä olevan. Sillä voi kulkea aamusta alkaen pikkutunneille saakka kiertäen ja kuunnellen, katsoen ja kokien. Välillä voi piipahtaa myös majoituksessa, autolla, tai paikkakunnan palveluissa, koska alueelta voi välillä poistua vapaasti ja palata niin monesti kuin mieli tekee lipun voimassaoloaikana. Lippu vain luetaan optisesti porteilla mennen tullen. Lisätietoa lipuista sivulla Kaustinen.net/liput.

Festivaalialue on perheystävällinen ja alueelta löytyykin lapsille paljon ohjelmaa, Lastenteltta puuhapisteineen sekä leikkikenttä. Alle seitsemänvuotiaille voi portilta saada oman Lasten Kaustinen -lipun vaikka vaatteisiin kiinnitettäväksi, johon voi merkitä lapsen nimen ja huoltajan puhelinnumeron.

Koirat ovat tervetulleita alueen ulkotiloihin, opaskoirat myös ravintola-alueille ja sisätiloihin. Koirat on pidettävä kytkettyinä ja niiden jätökset on kerättävä. Tupakointi on sallittua vain merkityissä paikoissa. Ensiapu löytyy alakoululta ja alueella kiertää myös ensiapupartioita. Infot löytyvät Musiikkilukiolta ja alueen keskeltä Info-Puodista.

Vuonna 1970 juhlakentällä näytti tältä. Kovin on näkymä muuttunut! Kuva: Leo Torppa / Kansanmusiikki-instituutin arkisto