Programme

Kesän 2024 ohjelma täydentyy kevään mittaan ja ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan kevään aikana.

Acc United

Antti Paalanen is directing the accordion parade that marches to the rhythm of a polka from the plains to the edge of the world. Paalanen will be joined in the main arena by musicians from the regions of South Ostrobothnia and Brittany on the west coast of France, both of which share a strong and vibrant tradition of two-row accordion playing. In this unique concert, the traditional tunes are played in harmony with more than a dozen accordionists. Come and experience how the two-row accordion of the Finnish cultural heritage translates into the Breton language. The concert is part of the festival's Visiting the Village theme.

Ánnámáret

Ánnámáret on saamelaisen joikaajan Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin ja hänen työryhmänsä yhdessä luoma audiovisuaalinen maailma. Siinä Ánnámáretin saamelainen joiku yhdistyy Ilkka Heinosen jouhikon ja Turkka Inkilän elektronisen musiikkiin Marja Viitahuhdan videotaiteen keskustellessa musiikin kanssa. Kokonaisuus ammentaa sekä rikkaasta saamelaisesta joikuperinteestä että elävästä Saamenmaan kulttuurista, luonnosta ja arjesta, kuljettaen kokijansa kuvien ja musiikin avulla voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin.

Antti Paalanen

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ympäri maailmaa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.

Club For Five

Club For Five on Suomen suosituin a cappella -yhtye. Vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye on tullut tunnetuksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. ”Clubin” musiikki ei rajoitu vain yhteen tiettyyn tyylilajiin – yhtye on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin alueella. Tämä virtuoottinen viisikko (Maija Sariola – sopr., Saima Haapanen – alt., Jouni Kannisto – ten., Juha Viitala – bar. ja Tuukka Haapaniemi – b.) on julkaissut 13 studioalbumia, joista 6 on myynyt kultaa. Club For Fiven esiintymiset ovat täynnä koskettavaa tulkintaa, oivaltavaa huumoria, suvereenia osaamista ja valloittavia soolosuorituksia.

DANTCHEV:DOMAIN

DANTCHEV:DOMAIN-yhtyeen musiikillisessa maailmassa ei ole rajoja. Suomalaisbulgarialaisen laulaja-lauluntekijä Anna Dantchevin elokuvallinen sävelkieli ammentaa Bulgarian rytmeistä ja harmonioista samalla fuusioituen luontevasti myös mm. afroamerikkalaiseen perinteeseen. Dantchev on tarinankertoja, jonka tarinat löytyvät mm. kahden kulttuurin identiteetistä. Vahvasti omaan perinteeseensä nojaten hän rakentaa musiikillaan rohkeasti siltoja uuden ja vanhan välille luoden uutta suomalaisbulgarialaista groovea. Dantchevin vangitseva ääni sekä yhtyeen uniikki instrumentaatio ja musiikkigenrejen tiukkoja määrityksiä kaihtava persoonallinen tyyli on tuonut taidokkaalle yhtyeelle yleisöä yli genre- ja maarajojen. 5-vuotista taivaltaan vuonna 2024 juhliva DANTCHEV:DOMAIN on julkaissut kaksi albumia.

ENKEL

ENKEL on herkkä ja hersyvä pelimanniyhtye, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. Neljä persoonallista muusikkoa luottavat perinteeseen, luovuuden voimaan ja toisiinsa – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan. Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa moninaisia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan. Kappaleiden aiheet vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä riipivästä ikävästä hikiseen hiihtokilpaan.

Heikki Salo and Tuija Rantalainen

Heikki Salo ja Tuija Rantalainen -kaksi tarinankertojaa “Marraskuu, Osterikeitto, Leipäjonojenkka ja Lelukaupan häät” Kahden tarinankertojan lauluilta yhdistelee molempien soolo-tuotantoa duon yhdessä kirjoittamiin lauluihin. Mukaan mahtuu myös Miljoonasade-klassikoita.

Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset

Kaustisen kansantanssi- ja -musiikkiperinteessä kasvaneet Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset tanssivat taidolla, tunteella ja kotiseutuylpeydellä kymmenen kansantanssiryhmänsä voimin. Ottoset ja heidän kuusi pelimanniyhtyettänsä tuovat kesän 2024 festivaaleille aitoa iloa ja innostusta yhdessä tanssimisesta ja soittamisesta. Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään uusia ohjelmakokonaisuuksia pohjautuen omaan paikallisperinteeseen sekä myös Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien Kylässä-teemaan sekä KEK:n vuositeemaan “Omasta päästä”. 

Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi – Palkeen tunteita ja tarinoita

Harmonikkataiteilija, säveltäjä Maria Kalaniemi viettää 60-vuotisjuhlaansa vuonna 2024. Kesällä 2023 tuli myös kuluneeksi 40 vuotta historian ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun voitosta vuodelta 1983, jolla Kalaniemi nousi kansalliseen ja sittemmin kansainväliseen tietoisuuteen. Musiikin valtiopalkitun, Ruotsin kuninkaallisen akatemian jäseneksikin nimitetyn Kalaniemen esiintyminen Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on osa juhlavuoden konserttien sarjaa. Konserteissa kuullaan koko hänen muusikkoutensa spektri meditatiivisista sävellyksistä vanhan tanssimusiikin helmiin. Hän esiintyy festivaalilla sekä soolona että duona pianisti, säveltäjä Timo Alakotilan kanssa.

Maria Kalaniemi & Timo Alakotila

Duo Maria Kalaniemi & Timo Alakotila Koskettava kimara musiikin magiaa

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila ovat uranuurtajia suomalaisen uuden kansanmusiikin kentällä. He ovat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa ja esiintyneet lukuisissa konserteissa ympäri maailman. Vuosien varrella Marian ja Timon yhteistyö on ehtinyt muodostua erinomaiseksi, saumattomaksi, musiikilliseksi allianssiksi. Vuonna 2013 heidät palkittiin viimeisimmästä albumistaan ”Åkerö” Etno-Emmalla. Konsertissa soivat kaksikon omat sävellykset kuin myös suomalaiset ja suomenruotsalaiset sävelmät, menuetit, polskat, polkat sekä tangot Marian ja Timon omina raikkaina sovituksina.

Mehrnoosh Zolfaghari (IR/FI)

Mehrnoosh Zolfaghari on Suomessa asuva iranilaislähtöinen ammattimuusikko ja säveltäjä, joka on monipuolinen multi-instrumentalisti. Hänen pääsoittimensa on kuitenkin, yli 20 vuoden kokemuksella, perinteinen persialainen santoor, ja hän on vakiinnuttanut asemansa alan merkittävänä vaikuttajana. Mehrnooshin sävellykset, joissa sekoittuvat persialaiset kansanperinteet ja maailmanlaajuinen melodinen paletti, ovat monikulttuurisen ykseyden juhlaa. Hänen musiikkinsa on enemmän kuin nuotteja; se on rauhaa, rakkautta ja meditaatiota edistävä seesteinen matka. Jokaisen huolellisesti valmistetun kappaleen kautta hän kutoo äänikudoksen, joka kutsuu kuulijat uppoutumaan mietiskelevään kokemukseen, joka edistää jaetun ihmisyyden tunnetta ja arvostusta maailman kulttuurien moninaisia säikeitä kohtaan.

Miljoonasade

Miljoonasade on legendaarinen suomalainen yhtye, joka perustettiin Jyväskylässä vuonna 1985. Miljoonasateen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Lapsuuden sankarille, Marraskuu, Silmitön Talvi, 506 ikkunaa, Miljoonasade, Lelukaupan häät, Ikäväni Tallinnaan, Rakkaus On Lihaa, Olkinainen, Tulkoon Rakkaus ja Voipallo. Suomirockin kruununjalokivi elää yhä!

Piirpauke

Piirpauke on suomalainen kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia, jazzia ja progressiivista rockia yhdistelevä yhtye, jonka perusti vuonna 1974 Sakari Kukko. Yhtye juhlii 50. juhlavuottaan näyttävästi ympäri Suomen ja heinäkuussa myös Kaustisella!

Raakku

Raakku on Huhdasjärven kylässä asuvien tai muuten viihtyvien ihmisten iloinen kyläorkesteri. Siihen kuuluu runsaat viitisentoista jäsentä, ikähaitariltaan esiteinistä seitsenkymppiseen, soittotaidoiltaan harrastajista ammattimuusikoihin. Raakku ammentaa musiikillisia ideoita kansanmusiikista ja kansan musiikista tuoden kaikkeen oman veikeän sovituksensa. Kolmas levytys ilmestyi keväällä 2024.

Soiva siili

Ruuneperi peri peri, runoja keri keri keri, suuresta runolankarullasta, hei! Tämä sekä monta muuta palkittua ja tutuksi tuttua lastenlaulua kyllä varmasti lauletaan 1995 perustetun Soivan siilin Kaustisen konserteissa! Lastenkulttuurin valtionpalkittu orkesteri viihdyttää sekä areenalla että lastenteltalla.

Sväng

It's time to raise a glass and celebrate the 20th anniversary of Sväng! The quartet with the exclusive instrumentation has created its own unique sound and delighted world music, folk, jazz and classical music fans alike with repertoire that is as demanding as it is entertaining. In Sväng's hands, the possibilities of the small harmonicas are unlimited.
Omintakeinen neljän huuliharpun kokoonpano on esiintynyt erilaisille yleisöille maailmanmusiikki-, kansanmusiikki-, jazz- ja klassisen musiikin tapahtumissa. Tinkimättömällä, taiteellisesti haastavalla, mutta yhtäaikaa viihdyttävällä ohjelmistollaan Sväng on hurmannut yleisöt kaikkialla. Sväng on uraauurtavalla työllään tuonut ilmi tämän pienen, aliarvostetun instrumentin todelliset mahdollisuudet.
Kaikista Svängin saamista huomionosoituksista hurmaavin lienee kuvaus ”harmonica equivalent of Kronos Quartet” brittiläisessä Songlines magazinessa. Sväng juhlistaa juhlavuottaan uudella levyllisellä yhtyeen jäsenten omaa musiikkia. Levy on jo kymmenes yhtyeen uralla.

Tuija Rantalainen ja Vahtikoira Veikko

Tuija Rantalainen ja Vahtikoira Veikko on hauska ja hulvaton lastenmusiikkiduo joka on palkittu 2023 Jellonagaalassa Vuoden lastenmusiikintekijä ja Vuoden lastenmusiikkiartisti -patsailla. Duon keikoilla saa laulaa, leikkiä ja tanssia mukana.

Viitasen Piia

Viitasen Piia on suomenkielistä indiefolkia esittävä yhtye, joka on julkaissut urallaan neljä arvostelumenestystä niittänyttä albumia. Viides albumi ”Ihmisen aika” julkaistaan keväällä 2024.