Otto Hotakainen esiintymässä Kaustisella vuonna 1973. Hän sävelsi lauantaina harjoiteltavan Vihkipolskan poikansa Riston häihin. (Kuva Leo Torppa/Kansanmusiikki-instituutti)

Kaustisen pelimannien suuren yhteissoiton etäharjoitukset ovat edenneet Vihkipolskaan, kolmanteen esityskappaleeseen. Sen säveltäjä Otto Hotakainen (1908– 1990) on yksi neljästä kaikkien aikojen ensimmäisestä mestaripelimannista vuodelta 1970.

Harjoitusten FB-livelähetys tulee Halsualta ensi lauantaina, ja sitä johtaa Otto Hotakaisen poika, Risto Hotakainen – mestaripelimanni itsekin. Tänä keväänä Risto sai myös oltermannin arvonimen. Risto tunnetaan jo Tallari-yhtyeen alkuajoilta, ja nyt hän on kutsunut kotiinsa Halsualle livelähetyksen soittajiksi muitakin tallarilaisia.

Nyt harjoiteltava polska on Ristolle erityisen rakas kaikista hänen isänsä kappaleista.

– Isä sävelsi Vihkipolskan minun ja vaimoni vihkiäisiin. Isää säesti silloin harmonilla vaimoni isä, Veikko Venetjoki. He soittivat nuoruudessaan paljon yhdessä, poikamiesajoista lähtien Veikko oli isän tämmäri.

Häiden ohjelmanumero oli Ristolle täydellinen yllätys.

– En tiennyt mitään etukäteen. Kappale oli tehty meidän pieniä kotihäitä varten. Vuosi oli 1967.

Ylimääräisenä kappaleena lauantaina soitetaan Kolhon polska. Nimi juontaa Kolho-nimiseen kylään Mänttä-Vilppulassa, missä Otto Hotakainen oli joskus soittamassa.

– Normaalisti polska on kolmijakoinen, mutta täällä Perhonjokilaaksossa on 2/4-jakoisia niin kuin ovat nämä isänkin polskat. Ne ovat selvästi hitaampia kuin polkka, Risto kuvailee kappaleita.

Nuotit My Kaustinen -ryhmässä jpg-kuvina (media/albumit) ja pdf-muodossa (tiedostot) Facebookissa. Tervetuloa ryhmään! Voit liittyä siihen tästä linkistä. Linkit toimivat, mikäli sinulla on Facebook tunnuksillasi auki.

Yhteissoittokappaleet 2021
Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen
Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen
Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä
Vihkipolska, Otto Hotakainen