Eräänlainen festivaalikulkue nähtiin sunnuntaina Kaustisen kirkonkylällä, kun satapäinen osallistujajoukko juoksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käyntiin ensi kerran järjestetyllä Kreetan kierroksella. Juoksu startattiin kansantanssista ponnistavan FolkJam-alkulämmittelyn, pelimannimusiikin ja Kaustisen Torviseitsikon soittaman aloitusfanfaarin myötä. Reittien varrella kuultiin myös kaustislaisten pelimannien musisointia, samoin kuin maaliin tullessa Pelimannitorilla.

Viiden kilometrin juoksussa miesten sarjan voiton vei Toni Kattilakoski ajalla 18.20 ja naisten sarjassa Maria Lahuerta ajalla 24.22. Viiden kilometrin sarjassa ilman ajanottoa palkinnot arvottiin ja voitto osui Pekka Kokkoselle. Kahden kilometrin lasten sarjassa osallistujia oli 18. Soitinsarjassa, joka kuljettiin samalla jotakin soitinta soittaen, oli kuusi sinnikästä soittajaa. Sarjan ensimmäiselle sijalle ylsivät arvovaltaisen raadin tuomaroimina Paula Kettu ja Anni Uusioja, jotka kulkivat koko matkan tanhuaskelin, rytmimunalla menoa vauhdittaen.

Osallistujamäärä yllätti järjestäjät ja aurinkoinen sää helli juoksijoita ja kävelijöitä. ”Ennakkoon ilmoittautuneita oli 40, mutta paikan päällä koettiin vielä osallistujaryntäys. Lopullinen osanottajamäärä oli 96,” iloitsee Kaustisen Pohjan-Veikkojen seuravastaava Juho Viiperi.

Kreetan kierroksen ideoinut kansanmusiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sini Keränen osallistui itse viiden kilometrin juoksuun. ”Reitti oli mukava, sopivan tasainen ja hyvä juosta. Kävin jo aiemmin koejuoksemassa sen ennakkoon yksinäni, mutta fiilis oli sata kertaa parempi kanssajuoksijoiden kera! Pelimannit matkan varrella kruunasivat koko komeuden. Hyväntuulinen väki kiitteli tapahtuman festivaalitunnelmaa, joten yhteenvetona todettakoon, että homma meni juuri niin kuin pitikin!” Keränen summaa.

Osallistumismaksuista puolet lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Ehdotuksissa korostui paikallisuus sekä lasten ja nuorten tukeminen. Valinta lahjoituskohteesta tehdään festivaaliviikon aikana.

Hyvän kokemuksen ja palautteen perusteella näyttää siltä, että Kreetan kierros saa jatkoa myös ensi vuonna. Tapahtumasta vastasivat yhteistyössä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Pro Kaustinen ry) ja Kaustisen Pohjan-Veikot.

Osallistujaluettelot ja ajanotollisten sarjojen ajat löytyvät här.