Me teemme pienen kylän suuren juhlan, lukee Kaustisen kansanmusiikkijuhlien työntekijöiden paidoissa. Talkoohengen voimasta kertoo paljon se, että 4300 asukkaan kunnassa festivaalialueella on alkavalla viikolla töissä peräti 449 toimihenkilöä ja talkoolaista. Rakennustöissä on ollut etukäteen liki sata henkeä.
Sunnuntai-iltana festivaalialueelle alkoi saapua niin talkoolaisia kuin esiintyjiä tasaiseen tahtiin. Yövaellukselle lähti Järvelän kylästä satakunta retkeilijää.
Maanantaina portit aukeavat kello 15. Heti perään kello 15.30 Pelimannitorilta starttaa Kreetan kierros -juoksutapahtuma, johon voi osallistua myös soittaen ja tanssien. Näyttävä avajaiskulkue lähtee kello 17 Osuusmeijerin pihasta.
Ensimmäisen päivän avajaisjuhlassa Keskipohjanmaa-areenalla kello 17.30 julkistetaan uudet mestaripelimannit sekä jaetaan uudistunut festivaaliplaketti ensimmäisen kerran. Plaketti on tunnus, jonka saa pyyteettömästi Kaustisen ja koko kansanmusiikkikentän hyväksi työtä tehnyt henkilö, eikä hän välttämättä ole pelimanni.
Festivaalin kansainvälisyydestä kertoo paljon se, että jo maanantaina esiintyjiä on Suomen lisäksi seuraavista maista: Kenia, Kreikka, Kypros, Romania, Ruotsi, Saksa, USA ja Venäjä.
Maksuttoman avajaispäivän tarjoaa Kaustisen seutukunta.

Festivaalia ovat olleet etukäteen rakentamassa Pyry Rauma (vas.), Tomi Kinnunen, Pekka Jylhä, ja Anders Widjeskog sekä Taneli Hietalahti (kuormaajassa). Kuva: Hannele Viiperi