Tänä kesänä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat jälleen ylpeänä esittää kolme komeaa yhtyettä, jotka ovat saaneet mahdollisuuden esiintyä festivaalin showcase-sarjassa. Showcase-yhtyeet 2017 ovat ruotsalaiset sisarpelimannit Duo Systrami, niin suomalais-ugrilaisista arkistoäänitteistä kuin ambientista ammentava Perpetuum Lokomobile sekä oululainen juurimusiikkia edustava Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti.

Duo Systrami: ”Meitä inspiroi kotiseudun luonto ja kaksosten välinen dynamiikka”

Ruotsalainen Duo Systrami on kaksossiskojen Fanny ja Klara Källströmin intiimi kokoonpano. He ovat soittaneet yhdessä lapsesta asti, ja loihtivat nyt viululla ja sellolla esille muhkean pelimannigrooven, joka on kuultavissa myös viime syksynä julkaistulla esikoislevyllä. Ohjelmisto muodostuu heidän omista sävellyksistään.

”Musiikillisesti meitä inspiroi kaksi asiaa: kotiseutumme Ångermanlandin luonto sekä kaksosten välinen dynamiikka”, viulua soittava Fanny Källström kertoo. ”Molemmat ovat hyvin dynaamisia. Ångermanland on kumpuilevaa seutua, on laaksoja ja vuoristoa, ja luonnossa on läsnä jonkinlainen mystiikka. Se näkyy myös meidän musiikissamme, monet kappaleet kertovat eri luonnonilmiöistä.”

Esikoislevyn nimikin on När isen går (Jäiden lähtiessä). Kaksossiskojen välisessä suhteessa riittää myös draamaa ja dynamiikkaa.

”Isämme on muusikko ja olemme aina soittaneet hyvin paljon yhdessä. Kaksosten suhde on tavallaan elämän ja kuoleman asia. Tunnemme toisemme niin hyvin kuin voi tuntea jonkun toisen, ja kun esiinnymme kumpikin voi olla täysin oma itsensä.”

Alun perin molemmat siskot soittivat viulua. Viulun ja sellon duo on kansanmusiikissa hiukan harvinaisempi, mutta toimii heidän mielestään erittäin hyvin.

”Nykyään opiskelemme täysipäiväisesti klassista musiikkia. Kumpikin genre ammentaa toisesta todella paljon, se tuntuu vain hyvältä. Opinnot ovat myös vieneet meidät eri kaupunkeihin: minä opiskelen Malmössä ja Klara Tukholmassa.”

Duo Systrami Kaustisella:
ma 10.7. klo 19.00, Café Mondo
ti 11.7. klo 16.45, Iholla-sali

Perpetuum Lokomobile: ”Luodaan äänimaailmoja ennemmin kuin biisejä”

Perpetuum Lokomobile -yhtyeen jäsenet kohtasivat Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla, jossa kaikki tällä hetkellä opiskelevat. Kemiat osuivat yhteen haitaristi Juska Ojajärvellä, viulisti Nea-Maria Korpelaisella, perkussionisti Minna Koskenlahdella ja äänisuunnittelija Mikko Kolehmaisella. Kuten yleensäkin nykykansanmusiikissa, yhtyeen musiikista löytyy sekä vanhoja perinnekerrostumia että raikasta uutta.

”Olemme pyrkineet löytämään meitä kiinnostavia tekijöitä eri kulttuurien kansanmusiikista, asioita joita voi yhdistää keskenään”, kertoo Juska Ojajärvi. ”Varsinkin suomensukuisten kansojen arkistonauhoja on kuunneltu paljon, opeteltu asioita ja inspiroiduttu niiden pohjalta.”

Lopputulos voi kuulostaa hyvinkin erilaiselta kuin nauha, josta ammennetaan. Perpetuum Lokomobile -henkeen kuuluu paljon improvisaatiota.

”Jätämme paljon tilaa, jotta asioita syntyisi itse hetkessä”, Ojajärvi kuvailee yhtyeen työtapaa. ”Lähdemme myös liikkeelle mielikuvien kautta, luodaan äänimaailmoja ennemmin kuin biisejä.”

Arkistoissa saatetaan innostua esimerkiksi vienankarjalaisesta joikusta tai vanhasta viulupelimanniperinteestä. Yhtä lailla musiikissa kuitenkin kuuluu ympäröivän yhteiskunnan musiikki eri muodoissaan.

”Emme tee kovin tiukkaa rajanvetoa eri musiikkien välille. Musiikissa voi kuulla konemusiikkivaikutteita ja ambientia, mutta myös taidemusiikkia kuten Bachia.”

Perpetuum Lokomobile Kaustisella:
ke 13.7. klo 22.00, Wiljami
to 14.7. klo 18.30, Café Mondo

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti: ”Ryhdyin tekemään biisejä heti kun opin kirjoittamaan”

Oululainen Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti on kollektiivi, jota yhdistää rakkaus juurimusiikkiin. Nykyisessä muodossaan kokoonpano on soittanut yhdessä alle vuoden. Yhtye julkaisee Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ensilevynsä.

”Juurimusiikki on ollut aina lähellä sydäntä, vaikka monenlaisessa olen ollut mukana, hevistä asti”, kertoo Marko Siekkinen.

Nykyinen musiikkityyli ammentaa kansanmusiikista ja bluegrassista, ja innostus tästä tyylistä yhdisti muusikot toisiinsa yksi kerrallaan. Nykyinen kokoonpano on viisihenkinen: Marko Siekkinen (laulu, kitara, mandoliini ja huuliharppu), Arto Louhela (dobro, banjo, kitara ja taustalaulu), Matti Niemi (basso ja taustalaulu), Anniina Polvi (haitari, mandoliini, koskettimet, taustalaulu) ja Johanna Laurila (viulu, taustalaulu).

“Arton kanssa olemme tunteneet ihan pikkupojasta asti. Nelihenkisenä yhtyeemme on keikkaillut lähes kaksi vuotta, mutta viulisti Johanna tuli mukaan vasta viime talvena.”

Musiikin ytimessä on Marko Siekkisen tekemät laulut. Siviiliammatiltaan hän on toimittaja, joten kirjoittaminen on monessa yhteydessä elintärkeää. Hän on tehnyt sanoituksia myös muille artisteille kuten Aki Louhelalle ja Johanna Pakoselle.

“Ryhdyin tekemään biisejä heti kun opin kirjoittamaan. Piti tehdä omaa! En ole biisejäni kenellekään tyrkyttänyt, mutta tutun tuttujen kautta ne ovat kulkeutuneet muillekin.”

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti elää nyt juuri aktiivista aikaa. Talven aikana Matti Niemen studiossa on äänitetty esikoislevy, joka julkaistaan sopivasti Kaustisen festivaalilla. Muut soittajat ovat käyneet Kaustisella ennenkin ahkerasti, mutta Marko Siekkinen odottaa itse innolla ensivierailuaan.

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti Kaustisella:
pe 14.7. klo 19.45, Café Mondo
la 15.7. klo 22.30, Kallioklubi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Tiedotuspäällikkö Tove Djupsjöbacka
040-6585340
press(a)kaustinen.net