Käsityötkin näyttävästi mukana Kaustisen juhlilla
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ei pelkästään seurata esityksiä, tanssita tai soiteta. Päivittäiset tanssituvat, musiikkityöpajat ja jamiworkshopit kutsuvat mukaan musisoimaan ja tanssimaan. Vetäjinä on mukana alan huippunimiä kuten Antti Savilampi, Piia Kleemola ja Heikki Lahti. Jameja vetävät myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kansainväliset tähtivieraat Ruotsista Yhdysvaltoihin.
Juhlien aikana voi myös oppia uusia taitoja ja käyttää käsiään. Käsityöpajoja on tarjolla laidasta laitaan, sekä lapsille että aikuisille. Keskiviikosta perjantaihin (13.–15.7.) Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla voi rakentaa taidekodin linnuille. Työpajat liittyvät Pirityiset ry:n ISSE-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kannustaa maaseudun asukkaita kaunistamaan yhdessä omaa asuin- ja elinympäristöään.
”Hanke työskentelee ITE-taiteen keinoin, ja erilaisten työpajojen kautta voi oivaltaa esimerkiksi, mitä kaikkea voi tehdä ihan omalla kotipihalla”, kertoo Pirityisten toiminnanjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilä. ”Tärkeää on myös, että kyläläiset voivat tehdä jotain yhdessä.”
Taidekoteja linnuille -ajatus syntyi jo ennen kuin maailman suurimmat pönttötalkoot, Yleisradion vetämä Miljoona linnunpönttöä -hanke teki linnunpöntön tänä vuonna erittäin ajankohtaiseksi. Taidekotiin kuuluu itse linnunpöntön lisäksi myös väriä ja mielikuvituksellisuutta.
”Kutsumme niitä taidekodeiksi, mutta kuulin luonto-ohjelmassakin, etteivät linnut ole niin tarkkoja esimerkiksi siitä, minkävärinen niiden asunto on. Pääasia on, että siinä on reikä ja että sen pystyy helposti puhdistamaan.”
Työpajat ovat avoinna niin lapsille kuin vanhemmille, ja niitä vetää tekstiilitaiteilija Paula Tiala.
”Tämä on erinomainen tapa tehdä jotain yhdessä lastensa kanssa”, Palosaari-Penttilä toteaa. ”Vähän isompi lapsi voi tulla yksinkin, jos pysyy vasara kädessä. Ja tietysti vanhemmat ilman lapsiakin ovat erittäin tervetulleita!”
Taidekodit ovat festivaaliviikon aikana näkyvillä Kaustisella. Kansantaiteenkeskuksen pihapiirissä on raivattu metsikköä, jotta lintujen taidekoteja voi ihailla näyttelynä. Jonkun verran koteja on tehty jo ennen juhlia, ja juhlien aikana valmistetut taidekodit pääsevät mukaan näyttelyyn. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla voi nähdä myös muita ISSE-hankkeen tuloksia, esimerkiksi heinäkuun alun Niksibetonimies-työpajojen tuotoksia.
Taidekoteja linnuille -työpajat pidetään keskiviikkona 13.7. klo 15, torstaina 14.7. klo 14 ja perjantaina 15.7. klo 16 Kansantaiteenkeskuksen pihalla.
Pirtanauhan pauloihin
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on myös mahdollisuus syventyä pirtanauhojen saloihin. Kolmetuntisessa työpajassa pääsee suunnittelemaan ja tekemään oman pirtanauhan.
”Ajatus on opetella luomaan kuvio, pujottelemaan pirtaan ja kutomaan yksi perinteinen suomalainen pirtanauha”, kertoo työpajan ohjaaja, kansanperinnekäsityöläinen Mari Solja. ”Tämä malli on se yksinkertaisin, joka suomalaisista kansallispuvuista löytyy. Työpajan aikana ehtii oppia tekniikan ja aloittaa yksinkertaisen nauhan, jota voi käyttää vaikka feresin kanssa tai josta voi tehdä farkkuvyön.”
Työvälineet saa kurssin aikana lainaan, mutta jos haluaa tehdä täysimittaisen nauhan, ne voi myös ostaa itselleen ja jatkaa nauhan tekoa kurssin jälkeen. Jos omistaa välineet, kannattaa tuoda ne mukanaan. ”Kahta ja puolta metriä pirtanauhaa ei mitenkään ehdi kurssin aikana kutoa, mutta kerkiää aloittamaan”, Solja kertoo. ”Itse solmiminen on yksinkertaista, ja sitä olen tehnyt lastenkin kanssa, mutta kuvion luominen ja suunnittelu on sitten vähän monimutkaisempaa.”
Mari Solja pitää Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikana myös nonstop-työpajoja, joissa voi poiketa katselemassa ja tekemässä valmiiksi luotuun nauhaan pienen pätkän, josta voi tehdä esimerkiksi avaimenperän. Mari Solja kannustaa käyttämään pirtanauhaa esimerkiksi farkkujen vyönä. Hänen ompelimonsa arkeen kuuluu paljon Tuunaa mun perinne -tyyppisiä asuja, kansallispuvuista vapaasti vaikutteita ottavia vaatteita.
”Ei se vie kansallispuvulta arvoa tai asemaa, jos siitä ammennetaan kaikenlaisiin asuihin. Itse näen tärkeänä herättää henkiin käsityötaitoa ja kansanperinnettä, koska se on niin tolkuttoman makeaa! Ei kukaan pidä kansallispukua joka päivä, mutta kuvioelementtejä voi käyttää arkiasuissakin.”
Pirtanauhatyöpaja Kaustisella perjantaina 15.7. klo 11–14, ennakkoilmoittautuminen marisol@kapsi.fi. Pirtanauhaa nonstoppina -työpajat ke-to 13.–14.7. klo 16–18 yläkoululla.
Lisäksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on tuttuun tapaan Taito Keski-Pohjanmaan käsityöpajoja pitkin viikkoa. Juhlapihalla voi seuraa työpajatyöskentelyä tai kokeilla tekemistä itse. Joka päivä on vaihtuva teema räsymatoista ja sätkynukeista himmeleihin ja kierrätysmosaiikkeihin. Festarikäsityöt Kaustisella maanantaina 11.7. klo 15–19 ja tiistaista lauantaihin 12.–16.7. klo 12–18 Juhlapihalla.
Mer information:
Presschef
Hilkka Rauhala
p. 040 6585 340