Kuva: Jimmy Träskelin

Maria Kalaniemi & Eero Grundström on valittu Kaustisen Vuoden yhtyeeksi. Molemmat muusikot ovat tärkeitä oman instrumenttinsa kehityksen pioneereja ja tärkeitä esikuvia: pitkän linjan yhteistyö kantaa ja kehittyy vuodesta toiseen. Valinta julkistettiin Eläköön Folk! -gaalassa Tampereella lauantaina 20. helmikuuta.

Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki arvostaa duon tapaa tehdä pitkäjänteistä työtä.

– Yhdessä he ovat vahva kasvutarina: ilmaisuvoimaiset harmonikka- ja harmonitaiteilijat, joiden musiikissa on vahvasti tunnistettavien sävyjen takana aito pelimannipoljento. Haitari ja harmoni ovat heillä välineitä, joiden kautta musiikki tulee ulos – ihminen on musiikki, Hakamäki kuvailee.

Kaustinen Folk Music Festival antoi julki myös tämän vuoden showcase-yhtyeet. Kansanmusiikkijuhlien raati on valinnut kansainvälisen ja kovatasoisen hakijajoukon keskuudesta kolme edustavaa showcase-kokoonpanoa: Bergå Folk Project ja Zäpämmät Suomesta sekä Westward the Light (GB) Skotlannista.

Showcase-yhtyeet 2021

Festivaalin showcase-sarjassa on esitelty nousevia kansanmusiikin nimiä vuodesta 2013 alkaen.

– Teimme valinnat korkean musiikillisen tason, esittelymateriaalin ja taiteellisen kokonaisuuden perusteella. Lisäksi katsoimme, että valituilla on valmiutta edetä kansainvälisille markkinoille, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Zäpämmät on kahden naisen duo, joka esittää suomeksi laulettua, kantaa ottavaa maailmanmusiikkia. Se rikkoo rajoja soitinvalinnoillaan ja yhdistää suomalaisen kansanmusiikin senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin. Kauniinrosoiset laulut kertovat tosielämästä – vaikeista elämäntilanteista, joihin kuulija voi samaistua.

Bergå Folk Project tarkoittaa neljää muusikkoa, kahtatoista instrumenttia, kahdeksaa laulettua kieltä. Ohjelmisto koostuu pääosin trad-kansanlauluista Azerbaidžanista, Armeniasta, Italiasta, Yhdysvalloista sekä Ranskasta. Näiden maiden kielien lisäksi lauletaan myös oksitaaniksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Westward the Light (GB) musiikki saattelee kuulijan Skotlannin maisemiin ja luontoon. Kvartetti on löytänyt oman äänensä ja kehittänyt uutta ilmaisua ikivanhasta skotlantilaisen kansanmusiikista. Yhtyeen suosio on kasvanut jatkuvasti Skotlannissa ja sen ulkopuolella.

Kaustisen 54. kansanmusiikkijuhlia vietetään vuonna 2021 maanantaista sunnuntaihin 12.–18. heinäkuuta.

Lue myös Maria Kalaniemen haastattelu