Kaustisen kansanmusiikkijuhlat esittelee showcase-sarjassaan nousevia kansanmusiikin nimiä. Tämän vuoden esiintyjät valittiin vajaan kolmenkymmenen hakijan joukosta. Esittelyssä siis Hermanni Turkki, Onni Rajaniemi ja Slack Bird!

Hermanni Turkki on katusoitto-olojen muovaama

Seitsemänhenkinen Hermanni Turkki -yhtye on katusoiton muovaama muusikkojoukko Helsingistä. Vaikka nykyään suuri osa keikoista on klubi- ja konserttiolosuhteissa, kaduilla soitetaan edelleen. ”Viimeksi Helsinki-päivänä kesäkuussa oli parikin katusoittokeikkaa, muun muassa metrossa”, kertoo yhtyeen jäsen Taneli Kainulainen.

Hermanni Turkki perustettiin lapsuudenystävien kesken vuonna 2011, ja pikku hiljaa se kasvoi nykyiseen kokoonsa. Kainulainen kuvailee alkuaikojen musiikkia ”vähän hissuttelevaksi folkiksi”.

”Mietimme kuinka voisi päästä jonnekin keikalle ja totesimme, että kaduthan ovat avoin foorumi. Siellä tosin pitää kilpailla huomiosta raitiovaunun kanssa, täysin akustisesti! Nämä olosuhteet ovat kehittäneet Hermanni Turkin nykyiseen muotoonsa.”

Aika pian syntyi myös aivan oma genrenimitys: folkmelske. ”Musiikissamme yhdistyvät folk ja aika kovaääninen ote, ja olemme tällainen seitsemän hengen melskaava lauma. Folkmelske kuvailee sitä hyvin, ja sanan ympärille on pikku hiljaa alkanut syntyä oikea genre; viime vuonna meillä oli Linnanmäellä Folkmelske-klubikin.”

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat olleet Hermanni Turkin mielessä jo kauan, ja tänä vuonna yhtye pääsee vihdoin siellä lauteille ensimmäistä kertaa. Tosin joukossa on myös joitain Kaustis-veteraaneja. Kainulainen näkee Kaustisen hyvin omalaatuisena festivaalina ja kertoo yhtyeen suunnitelleen sinne kaksi keskenään hyvin erilaista keikkaa. ”Pääsemme esittämään sekä dynaamisen setin, jossa yhdistetään melskausbiisejä ja rauhallisempaa materiaalia, että riehuvampaa, todella turboa meininkiä”, muusikko lupailee.

Hermanni Turkki esiintyy Iholla-salissa ke 13.7. klo 22 ja Café Mondossa to 14.7. klo 22.15.

Onni Rajaniemi ja nuoren lauluntekijän universumi

Viime vuoden Konsta Jylhä -kilpailussa Onni Rajaniemi lauloi itsensä kertaheitolla Kaustisen yleisön sydämeen – ja kilpailun voittoon. Tänä vuonna 18-vuotias Rajaniemi on valittu showcase-esiintyjäksi ja iloitsee saadessaan esittää koko setillisen lauluja. ”Kansanmusiikin suhteen olen aika myöhäisherännäinen”, nuori muusikko kertoo taustastaan. ”Vanhempani kuuntelivat kyllä kotona esimerkiksi Värttinää, joten altistuin kansanmusiikille. Jossain vaiheessa sitten innostuin siitä itse toden teolla, ja asiat lähtivät rullaamaan.”

Onni Rajaniemen musiikkimaku on aika laaja. Vaikka kansanmusiikki on se rakkain ilmaisumuoto, monet muutkin musiikit kuuluvat: 1960-luvun lopun rockmusiikki, maailmanmusiikki, suomenkielinen populaarimusiikki. ”On mielenkiintoista, että pystyn itse osoittamaan yllättävän tarkkaan, mistä vaikutteet tulevat. Minun ihanteeni on se, että kaikkea saa ja pitääkin yhdistää mahdollisimman vapaasti. Viime vuonne Konsta Jylhä -kilpailun finaalissa esittämäni numero oli itse asiassa aika progressiivinen teos: debussymäistä himmailua, kunnon rytkyttelyä ja Radiohead-tunnelmointia, kaikki runolaulupohjaisen kansanmusiikin viitekehyksessä!”

Rajaniemi on musiikkiopistojärjestelmän menestystarina. Hän on opiskellut helsinkiläisessä Pakilan musiikkiopistossa, joka on Suomen harvoja kansanmusiikkiin keskittyviä musiikkiopistoja, ja kiittää vuolaasti kitaranopettajiaan Tuomas Logrénia ja Samuli Karjalaista sekä laulunopettajaansa Anna E. Karvosta. Tänä keväänä ovet aukesivat myös Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmään. ”Hienoin asia maailmassa”, Rajaniemi toteaa nöyrästi. ”Nyt haaveenkuvat alkavat todenteolla hahmottua. On upeaa, ettei tarkkaan voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!”

Tulevilta opinnoilta Onni Rajaniemi odottaa erityisesti musiikin tekemistä muiden kanssa. ”On ollut todella kehittävää mennä yksin keikalle ja soittaa omaa musiikkia. Mutta toki ihanteitani ovat yhtyeet ja yhdessä tekeminen. Vuosi sitten ryhdyimme soittamaan ja tekemään musiikkia yhdessä karstulalaisen Susanna Leppäsen kanssa Runotar-duossa, mikä on ollut todella antoisaa.”

Kaustisella Rajaniemi nähdään kuitenkin sooloesiintyjänä, ohjelmistossaan hänen omia laulujaan. ”A.P. Sarjanto on sanonut hienosti, että jokaisella lauluntekijällä pitää olla se oma universumi. Omat lauluni ovat harvoin kovin kertovia, mutta sisältävät paljon vahvoja kokemuksia, tunteita ja havaintoja. Yritän pysyä aina rehellisenä eli en kirjoita asioista, joista minulla ei ole paljonkaan kokemusta. Siksi minulla ei esimerkiksi ole juurikaan rakkauslauluja. Kaikessa on luonnollisesti nuoren ihmisen näkökulma. Universumini kyllä laajenee koko ajan.”

Onni Rajaniemi nähdään Iholla-salissa ma 11.7. klo 19 ja Pelimannitalossa ti 12.7. klo 19.30.

Slack Bird yhdistelee folkia, old-timea ja punkia

Jyväskyläläinen Slack Bird esiintyy milloin Dave Klasin yhden miehen yhtyeenä, milloin taas useamman soittajan kokoonpanona. Kaustisen showcase-sarjassa se on mukana duona, jossa Klasin kanssa soittaa haitaristi Susanna Leppänen. Klasin instrumentteina ovat banjo, laulu, huuliharppu, shakkilauta ja laulu. Musiikki rakentuu paljolti viisikielisen banjon ympärille.

”Aloitin Slack Birdin erään punkbändin sivuprojektina, jossa soitin kaikkia soittimia itse. Ensimmäistä varsinaista julkaisua tehdessäni halusin mukaan banjon muiden perinteisten soittimien sekaan. Huomasin heti banjon olevan minua varten”, Dave Klas kertoo.

Hän oppi nopeasti hallitsemaan soitinta. ”Banjon perkussiivinen clawhammer-tyyli tuntui loogiselta, koska olin soittanut lapsesta asti rumpuja. EP:n kaikki kolme biisiä kirjoitinkin sitten banjolle, ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta.”

Yhteistyö haitaristi Susanna Leppäsen kanssa sai alkunsa, kun Klas vuosi sitten löysi tämän Sunna-nimellä tekemää soolomateriaalia netistä ja otti yhteyttä. ”Pidettiin puistojamit Jyväskylässä, ja Susanna ymmärsi heti, mistä tässä musiikissa on kyse. Hän oli niin vakuuttava noissa ensimmäisissä treeneissä, että jopa kuulovammainen puistokemisti rakastui häneen.” Leppänen on mukana myös yhtyeen ensi syksynä ilmestyvällä debyyttialbumilla.

Suomalaista kansanmusiikkia, pohjoisamerikkalaista old-time-musiikkia ja punkia yhdistelevä yhtye on keikkaillut muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa ja Iso-Britanniassa saaden hyvän vastaanoton. ”Ihmiset eivät ole juurikaan kuulleet amerikkalaista ja suomalaista perinnettä sekoittavaa folkpunkia, jota lauletaan jollain haltijakielellä ja välillä englanniksi, Klas kuvailee ja kertoo, että kokonaisuudesta syntyy monenlaisia tulkintoja: ”Edellisellä kiertueella Englannissa musiikkiamme verrattiin Vikings-televisiosarjan soundtrackiin.” Syksyn levynjulkaisun yhteydessä yhtyeellä on tarkoitus kiertää niin kotimaassa kuin Keski-Euroopassa. Vuonna 2017 ovat vuorossa Yhdysvallat ja Iso-Britannia.

Kaustisella Dave Klas on esiintynyt kahdesti aiemmin: kerran soolona ja toisen kerran basistin kanssa. ”Kaustisen yleisölle on aina kiva soittaa, ja se on mukavaa vaihtelua klubikeikoille.”

Festivaaleja Klas odottaa innoissaan. ”Hyviä esiintyjiä on paljon, ja me olemme ensimmäistä kertaa mukana banjo-haitari-duona.” Kaustisella yleisö voi odottaa yhtyeeltä Appalakkien ja Karjalan soiden vuoropuhelua sekä paljon improvisaatiota niin musiikissa kuin välispiikeissä. ”Joskus joku kokee sen hauskaksi; tuurilla mennään!”

Slack Birdin keikat ovat perjantaina 15.7. klo 18.15 Café Mondossa ja lauantaina 16.7. klo 17.30 Wiljamissa.

 

Mer information:

Presschef

Hilkka Rauhala

p. 040 6585 340

press@kaustinen.net