Tiedote 13.7.2017
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmasta löytyy varmasti perjantaiksi jokaiselle jotakin. Esiintyjien kirjo ulottuu Samuli Edelmannista mitä vaihtelevimpiin pelimanniporukoihin. Kansantanssikin on ahkerasti edustettuna, ja yksi yön kohokohdista on varmaan kansantanssiryhmä Hässäkän persoonallinen ja raikas tulkinta Ultra Bran lauluista, joka nähdään Keskipohjanmaa-areenalla keskiyön aikaan.
Mitä kuuluu Värttinälle?
Perjantaina Kaustisella esiintyy myös nykykansanmusiikin lippulaiva Värttinä. ”Tänä kesänä on ollut aikaa jopa vetää henkeä”, kertoo Mari Kaasinen, Värttinän ainoa alkuperäisjäsen. Yhtye toimii periodiluontoisesti, keikkarundit ulkomaille ajoittuvat syksyihin ja keväisiin, joten väliin mahtuu myös muita töitä ja esimerkiksi opetusta. Viime keväänä yhtyettä on kuultu kotimaan lisäksi Saksassa ja Tsekissä.
Kaustisen keikalla Värttinä esittää Vienan Karjalasta ammentavaa musiikkia viimeisimmältä Viena-levyltään (2015). Myös vanhempien levyjen suosikkeihin tehdään läpileikkaus. ”Ja aivan takuulla Areenalla vedetään biletyshittejä, että valmistautukaa ihmeessä tanssimaan”, Mari muistuttaa.
Kajakka laulusaundi oli alusta lähtien Värttinän tavaramerkki. ”Se oli sitä meidän luontaista karjalaista pajatusta, lähti suoraan selkäytimestä,” Mari nauraa. ”Myöhemmin hoksattiin että näinhän ne Inkerin mummotkin laulavat.”
Värttinän tyyli ja kokoonpano on muuttunut moneen kertaan sen jälkeen, kun isosisko Sari Kaasinen perusti yhtyeen Rääkkylässä 1983. Uusiutuminen on Mari Kaasisen mielestä vahvuus, uudet muusikot tuovat mukanaan uutta virtaa. ”Tuskin tässä oltaisiin, jos muutoksia ei olisi matkan varrella ollut.”
Kaustisella Värttinä valloitti ensi kerran vuonna 1985 ja valittiin Vuoden yhtyeeksi 1987. Kolme vuotta myöhemmin ilmestyi levy Oi dai, joka niinsanotusti räjäytti pankin. Ulkomaille ja maailman listoille Värttinä imaistiin toden teolla 1992.
Seuraava iso kiinnostava produktio Värttinän naisilla on laulaa Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven Suomi100-teemaisessa balettispektaakkelissa Kalevalanmaa. Luvassa on yli 20 esitystä marraskuun alusta alkaen. Koko yhtye toteuttaa Suomi100-teemaa loppuvuodesta konserttikokonaisuudessa, johon tulee mm. Laila Kinnusen ja Harmony Sistersin musiikkia.
Värttinän kokoonpano on Mari Kaasinen, laulu ja kantele, Susan Aho, laulu, Karoliina Kantelinen, laulu, kantele ja huilu, Lassi Logrén, viulu, Matti Laitinen, kielisoittimet ja Mikko Hassinen, lyömäsoittimet.
Värttinä pe 14.7. kello 22.30–23.30 Keskipohjanmaa-areenalla
Uusi kreisibailauskonsepti juhlille
Antti Savilammen ja JPP:n yökatrilli kuuluu Kaustisen kansanmusiikkijuhlien suosittuihin ohjelmanumeroihin, joka kerää vuosittain satoja tanssijoita osallistumaan matalalla kynnyksellä yhteiseen tanssihetkeen. Tänä vuonna juhlilla kokeillaan uutta osallistavaa konseptia nimeltä Iltavilli koreografi-tanssinopettaja Petri Kauppisen johdolla. ”Ajatuksena on tutkia, mitä uudenlainen osallistava tanssihappening voisi olla”, Kauppinen kertoo.
Huutokatrilli ei tietenkään katoa mihinkään, hieno perinne jatkuu edelleenkin. Nyt haetaan kuitenkin sen rinnalle toista konseptia, joka toisi tanssin tähän päivään ja siitä eteenpäin. Kuten yökatrillissakin, bändi on tietysti tärkeässä roolissa. Iltavillin musiikista vastaa Maria Reikko & Best Case Scenario.
”Pysytään kyllä tiukasti folkissa kiinni”, Kauppinen lupailee. ”Voisi sanoa että kyseessä on rakennejamit, kokonaisuus on kevyesti käsikirjoitettu ja ohjattu. Mukana on erilaisia rooleja ja henkilöitä, vierailijoita kuten esimerkiksi Kike de Kake Tanssiteatteri Tsuumista. Pääasia ei kuitenkaan ole esitys vain tapahtuma, ja että kaikki ovat mukana tekemässä sitä. Mukaan ei tarvita muuta kuin posiitivista mieltä. ”
Iltavilli pe 14.7. klo 00.15 alkaen Keskipohjanmaa-areena
Pelimannimusiikkia Japanista asti
Kaustiselle hakeutuu pelimanneja läheltä ja kaukaa. Japanilaisen pelimanniyhtye Tengon tarina on hauskojen yhteensattumusten summa, kertoo heidän yhteyshenkilönsä Ayana Palander. Japanilainen haitaristi Nihoko oli viime kesänä tutustumassa Kaustisen festivaaliin ja sattui asumaan samassa kotimajoituksessa mestarikansantanssija Antti Savilammen kanssa. Taitava haitaristi soitti majapaikassa itsensä Savilammen sydämeen mm. Säkkijärven polkalla. Seurauksena oli puolen tunnin keikka festivaalien pelimannilavalla.
Tengo-duon viulisti, Noriko on tänä kesänä Nihokon kumppanina Suomen reissulla. Naiset ovat harvoja japanilaisia muusikkoja jotka ovat perehtyneet ja ihastuneet maailmanmusiikkiin ja sen myötä suomalaiseen pelimannimusiikkiin. He ovat soittaneet yhdessä 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Naiset ovat erittäin energisiä ja mukaansatempaavia soittajia, olkoonkin että viulisti Noriko on jo yli 70-vuotias ja haitaristi Nihoko päälle viidenkymmenen.
Tengo Wiljamissa pe 14.7. klo 19–19.45 Wiljami-salissa ja la 15.7. klo 19.45–20.30 Iholla-salissa
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Presschef
Tove Djupsjöbacka
p. 040-6585340
press(at)kaustinen.net