Tiedote 10.7.2017

Kaustisella kaivetaan jälleen lippuvarastoja. Tänään alkavilla kansanmusiikkijuhlilla on mukana esiintyjiä Suomen lisäksi 25:sta maasta ja Festivaalipuistossa nostetaan joka päivä kaikkien kyseisen päivän esiintyjien kotimaiden liput salkoihin. Luvassa on seitsemän päivää ohjelmaa, laaja kattaus musiikkia, tanssia ja kansanperinnettä. Kaustisen lavoilla nähdään muun muassa kansainvälistäkin mainetta folk hop -musiikillaan niittänyt a cappella -yhtye Tuuletar sekä omaperäistä kansanperinteen ja elektromusiikin synteesiä edustava Suistamon Sähkö. Työpajoissa voi tanssin ja musiikin lisäksi esimerkiksi tehdä koruja tai virkata mattoja.

Mukulamatineassa lähes 500 Näppäriä

Tiistain Mukulamatineoissa esiintyjämäärät saavat jo haukkomaan henkeä. Ottosen isännöimässä tanssipainotteisessa matineassa esiintyy yli 200 kansantanssijaa, ja Näppäreiden matineassa esiintyjämäärät liikkuvat jo aivan hurjissa luvuissa.

Kotimaisia esiintyjiä on ilmoittautunut jo 375”, kertoo koulutusvastaava Anni Järvelä. ”Lisäksi ulkomaisia vieraita on 65, mukaan vielä opettajat ja mattimyöhäiset niin päädytään noin 490 esiintyjään. Jäätelöä on siis tilattu melkoisia määriä!”

Näppärit juhlivat Suomen itsenäisyyttä Kamukutsuilla, joiden puitteissa Kaustiselle on kutsuttu kansainvälisiä vieraita Virosta, Norjasta, Englannista ja Ruotsista. Kansainväliset ystävät esiintyvät festivaalin alkupäivinä sekä yhdessä Näppäreiden kanssa että omin päin. Perinteiseen tapaan teemavuodet näkyvät Näppäreiden ohjelmistossa omin kappalein, niin myös Suomi 100 -juhlavuonna.

Tänä vuonna uusi kappale on nimeltä Marskin saapas. Mauno Järvelä on tehnyt sanat ja Aili Järvelä musiikin. Kappale kertoo Mannerheimin hevosesta, ja tekstissä sivutaan samalla Suomen historian alkuvaiheita”, Anni Järvelä kertoo.

Mukulamatinea I: Ottoset ystävineen, ti. 11.7. klo 13 Keskipohjanmaa-areenalla

Mukulamatinea II: Näppärit ystävineen, ti 11.7. klo 17 Keskipohjanmaa-areenalla

Mannerheimin hevosen kohtalo liikuttaa, Käthyä esittää Iivari-hevonen

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään monia taidelajeja, myös teatteria. Antti Huntuksen kirjoittama monologi Mannerheimin hevonen perustuu tarinaan Marskin sotaratsusta, Käthystä, ja se esitetään kaksi kertaa festivaalin aikana.

Monologi on surevan rehumestarin puhetta hevoselle, jolle on annettu tappokäsky. Marskin suosikkitamma vietti rauhallisia eläkepäiviään Ypäjällä puolustuslaitoksen tallissa, kun esikunnasta tuli määräys, että hevonen on lopetettava. Kerrotaan että eräs rehumestari oli sulkeutunut Käthyn kanssa talliin kahdeksi tunniksi eikä päästänyt ikävän operaation suorittajia sisälle. Lopulta Käthy oli kuitenkin päästettävä autuaammille metsästysmaille.

Käthyn ja rehumestarin tarina kiehtoi Antti Huntusta, joka kirjoitti ja dramatisoi sen näyttelijä Panu Valolle monologiksi.

Esitys on kudelma talonpoikaistarinoita ja se sisältää myös maagisia elementtejä”, Huntus luonnehtii. Muusikko Matias Tyni luo esitykseen äänimaiseman useilla soittimilla, mm. kanteleella, harmonilla, mandoliinilla, kitaralla ja kellopelillä. Valoista ja äänistä vastaa Joni Huttunen. ”Ohjaus on ollut tiimityötä näiden osaajien kanssa”, Huntus sanoo. Oman tunnelmansa esityspaikkaan, Maunon makasiiniin, tuovat hevostarvikkeista tehdyt installaatiot, jotka ovat arkkitehdiksi opiskelevan Jussi Kalliokosken käsialaa.

Mutta kuka on näytelmän Käthy?

Käthya esittää Iivari Kaustisen raviopistolta”, Antti paljastaa, ”Hevoselle on rakennettu makasiiniin oma pilttuu ja sillä on turvallisuussyistä oma hoitaja mukana. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin.”

Monologi tulee olemaan harvojen herkku, sillä Maunon makasiiniin mahtuu vain 70 henkilöä.

Mannerheimin hevonen, ma 10.7. klo 19.30 ja ti 11.7. klo 14.00, Maunon makasiini

Konsta Jylhä -kilpailu teemana instrumentaalinen pienyhtyeiden kansanmusiikki

Kansanmusiikkijuhlien alkupäivinä nähdään myös Konsta Jylhä -kilpailu Pelimannitalossa. Teemana on tänä vuonna instrumentaalinen pienyhtyeiden kansanmusiikki ja alkukarsinnasta valikoitui kaksitoista yhtyettä varsinaiseen kilpailuun. Tuomaristosssa vaikuttavat Hannu Saha (puheenjohtaja), Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen. Kilpailun järjestää Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa, ja palkintoina jaetaan yhteensä 10 000 euroa.

Kilpailijat ovat Duo Holopainen Ojajärvi (Maija Holopainen ja Janne Ojajärvi), Duo Selina (Hanna Ryynänen ja Sanni Virta), Elsa Krohn (Teemu Eerola, Antti Korhola ja Sanna Salonen), Halia (Ella Isotalo, Emmi Kuittinen ja Sanne Tschirpke), Kauhikko (Leena Hirvonen ja Ella Isotalo), Luomuduo (Sakari Keipi ja Olli Sippola), Mellersta Stringbotten (Otto Kentala ja Eino Kolppanen), MäSä-duo (Kyösti Järvelä ja Lauri Kotamäki) NBB (Mikko Malmivaara, Joonas Ojajärvi ja Esa Satomaa), Pohjola Project (Timo Alakotila, Pauliina Pajala ja Antti Pohjola), Poja! (Esko Grundström, Tero Pajunen ja Tomas Takolander) sekä Terhi & Juho (Terhi Puronaho ja Juho Puronaho).

Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät ma 10.7. klo 19, finaali ti 11.7. klo 16 Pelimannitalossa

Tule ajoissa paikalle, paikkoja on rajoitetusti!

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Presschef
Tove Djupsjöbacka
p. 040-6585340
press(at)kaustinen.net