Rovaniemeläisen Siepakat-ryhmän nuoria miehiä. Kuva Tuula Lampela.

Rovaniemeläisen Siepakat-ryhmän nuoria miehiä. Kuva Tuula Lampela.

Kansantanssin riemuvuosi näkyy Kaustisella

Viime vuosina Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on satsattu kovasti myös kansantanssijoiden viihtyvyyteen, ja työ on tuottanut tulosta: juhlilla esiintyvien kansantanssiryhmien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tänä vuonna myös Kaustisella vietetään valtakunnallista Kansantanssin riemuvuotta, jolla juhlistetaan sitä, että ensimmäisestä suomalaisesta kansantanssiesityksestä on kulunut tasan 150 vuotta. Kaustisella kansantanssia nähdään runsaasti koko festivaaliviikon ajan.

”Mukana on kaikenikäisten ryhmiä lastenryhmistä eläkeläisiin, harrastajia ja erittäin tasokkaita esiintyjiä”, kertoo kansantanssiohjelmaa koordinoiva Ira Korkala. ”Haluamme, että kotimainen kansantanssi näkyy ohjelman vankkana perustana ja kärkenä, ja viidessä vuodessa olemme onnistuneet kasvattamaan ryhmien määrää huimasti.” Kun viisi vuotta sitten Kaustisen kansanmusiikkijuhlille osallistui neljätoista kansantanssiryhmää, tänä vuonna mukana on kokonaiset 46 ryhmää.

”Kaustinen on nykyään monelle ryhmälle varteenotettava kesäfestivaali, jossa esiintyä. Olemme myös saaneet kansantanssijoilta positiivista palautetta, kun heidät on huomioitu antaen arvokasta esiintymisaikaa hyvissä puitteissa. On upeaa, että he ovat nyt kiinnostuneita tulemaan tänne.”

Riemuvuoden ohjelmasta Ira Korkala mainitsee erityisesti kaustislaisen purppurin, joka oli näyttävästi esillä myös kesäkuisen Pispalan Sottiisin pääjuhlassa. Purppuri mainitaan usein, mutta sitä näkee harvemmin. ”Nyt innostus tuntuu taas heränneen”, Korkala kertoo. ”Purppuria esitetään myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, esimerkiksi keskiviikon kansantanssikonsertissa Keskipohjanmaa-areenalla sekä Purppuripelimannien 70-vuotisjuhlakonsertissa.”

Purppuri on mukana myös juonellisessa kokonaisuudessa Hovitanssista hoppatahtiin, jossa esiintyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita ja kaustislaisia pelimanneja. Esityksessä törmäytetään onnistuneesti Ludvig XIV:n hovin juhlaperinteitä ja suomalaista talonpoikaiskulttuuria ja se nähdään Keskipohjanmaa-areenalla perjantaina 15.7. klo 17.

Kansantanssiohjelmaan kuuluu myös useita tanssiteatteriesityksiä. Tanssiteatteri Minimi tuo Kaustiselle kaksi ohjelmaa eri-ikäisille lapsille, ja oululainen Tanssiteatteri Hämy koostaa festivaalille kokonaisuuden 10-vuotisjuhlansa kunniaksi. Juhlilla nähdään myös kriitikoiden suitsuttama Kake – Tiellä tähtiin, jossa Tanssiteatteri Tsuumi sukeltaa 1980-luvun Finnhits-maailmaan. Esitys kaataa raja-aitoja myös tanssijoiden ja muusikoiden välillä – kaikki tanssivat, laulavat ja soittavat.

Tanssiteatteri Minimi Kaustinen-salissa keskiviikkona 13.7. Tanssiteatteri Hämy Keskipohjanmaa-areenalla torstaina 14.7. klo 19, Tanssiteatteri Tsuumi Keskipohjanmaa-areenalla lauantaina 15.7. klo 20.30.

Slavonic Tractor on mukana pelimanniohjelmassa. Kuva Johanna Ahonen.

Slavonic Tractor on mukana pelimanniohjelmassa. Kuva Johanna Ahonen.

Pelimannien virta jatkuu tasaisena

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta on vuosi vuodelta kuulunut uutisia pelimannien yhä kasvavista osallistujamääristä. Tässä vaiheessa pelimannivastaava Salla Sepällä ei ole vielä lopullisia lukumääriä valmiina, mutta näyttää siltä, että pelimannien määrä aina vain kasvaa. ”Hyvän kuvan antaa se, että pelimannilavoilla on kansanmusiikkijuhlien aikaan yhteensä 1089 keikkaa”, Seppä hymyilee. ”Pelimanneilla on keskimäärin kaksi esiintymistä esiintyjää kohden, mutta jotkut haluavat enemmänkin. Ahkerimmilla taitaa olla seitsemän esiintymistä viikon aikana.”

Pelimannit ovat vahvasti esillä myös Kaustinen käy kylään -sarjassa, joka on tänä vuonna entistä laajempi. Myös festivaalipuiston ulkopuolella on siis tarjolla runsaasti musiikkia muun muassa palvelutaloissa, huoltoasemilla ja kaupoissa.

Äijäkanteleet-yhtyeen keikat Kaustisella ovat keskiviikkona ja torstaina.

Äijäkanteleet-yhtyeen keikat Kaustisella ovat keskiviikkona ja torstaina.

Festivaalipuiston pelimanniohjelmasta Salla Seppä nostaa erityisesti esille Soittosalin tarjonnan, johon kuuluu pelimanniesityksiä aamusta iltaan sekä alueellisesti painottuvia iltamia, joissa keskitytään tietyn seudun perinteeseen. Tiistaina 12.7. on luvassa keuruulaiset iltamat ja torstaina 14.7. kaustislaiset. ”Tänä vuonna Soittosalissa on myös päivittäin iltakonsertti klo 22”, Seppä kertoo. ”Ajatuksena on tarjota rauhallinen keidas, hiljaisemman musiikin paikka heille, jotka haluavat vetäytyä hetkeksi yleisestä hulinasta.”

 

Mer information:

Presschef

Hilkka Rauhala

p. 040 6585 340

press@kaustinen.net