Kaustisen kansanmusiikkijuhlat saavuttaa merkkipaalun, kun juhlat tulevana kesänä järjestetään jo 50. kerran. Juhlan kunniaksi festivaali kutsuu kaiken kansan vuosisadan pitoihin – avajaispäivänä maanantaina 10.7. festivaali tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn kaikille. Muiden päivien osalta ennakkolipunmyynti alkaa 1.11.2016.

Kaustisen juhliessa viisikymppisiään vietetään myös itsenäisen Suomen 100-vuotispäiviä. Suomalainen perinnekulttuuri ja kansanmusiikin historia esittäytyvät voimakkaasti kansanmusiikkijuhlilla, ja juhlakulttuurista ammennetaan myös juhlavuoden teema ”Pidot”. Näitä festivaalipitoja juhlitaan kokonaisen seitsemän päivän ajan, kun myös viimeinen sunnuntai on täysipainoinen tapahtumapäivä!

Juhlavuoden ajaksi perinteisestä yhden teemamaakunnan valinnasta luovutaan, ja pitopöytään kutsutaan koko Suomi. Lisäksi pitoja vietetään mm. hääperinteen ja lastenkutsujen muodossa. Myös Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema ”Kaikki laulaa” kuuluu juhlaohjelmassa. Ensimmäiset ohjelmanjulkistukset ovat luvassa perinteiseen tapaan Folklandia-risteilyn yhteydessä tammikuussa 2017.

Modernit perinnehäät – naimisiin festareilla!

Kruunuhäitä juhlitaan tulevan kesän festivaaleilla kolmen päivän ajan torstaista lauantaihin, ja varsinainen hääjuhlapäivä on lauantai 15.7.2017. Juhlille haetaan nyt pareja, jotka haluavat avioitua festivaalin tuoksinassa kruunuhääperinteestä elementtejä poimien ja perinnettä uudistaen.

Perinteeseen kuuluu mm. purppuritanssi, vihkiminen morsiustaivaan alla ja kaustislainen pitokattaus. Kruunuhääperinteestä pääsevät nauttimaan myös muut kuin hääparit – torstain ja perjantain avoimissa työpajoissa tehdään mm. morsiuskruunuja ja opetellaan purppuria. Perinteen modernisoinnista kertoo myös se, että vihkijäksi on valittavissa joko pappi tai tuomari – kirkkoon kuulumattomatkin parit voivat hakea mukaan. Olennainen muutos perinteeseen on myös se, että Kaustisen modernissa versiossa pareja on useampia, ja häät ovat kaikille yhteiset.

Kaustisen kotialbumiin kerätään juhlavieraiden muistoja

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja yhtä lailla juhlavieraiden omia festivaalipitojen perinteitä on taltioitu vuosikymmenten saatossa niin Kansanmusiikki-instituutin arkistoon kuin yksityisiinkin kuvakansioihin. Kaustisen kotialbumi -projektissa retrospektiivit ja perhealbumit kohtaavat: valokuvanäyttely ja sähköinen kuvakansio rakentuvat kokoelmaksi historian havinaa ja nykytilaa maakunnan ja koko maan merkittävimmän kansanmusiikkitapahtuman luomista muistoista.

Projektissa festivaaleilta koottu arkistokuvamateriaali saa rinnalleen juhlilla otetut kotialbumien kuvat sekä ympärivuotisesti päivittyvän sähköisen kuvakansion että festivaalin aikaisen valokuvanäyttelyn myötä. Poikkeuksellisen projektista tekee sen toteutustapa: Aineisto – kuvat ja niihin liittyvät muistot – kootaan pääosin kansanmusiikkijuhlien monikymmenvuotisen historian varrelta ihmisiltä, jotka ovat kuvanneet festivaalitunnelmia itselleen muistoksi. Näitä kotiarkistojen aarteita täydennetään Kansanmusiikki-instituutin arkiston festivaalikuvin. Aineistonkeruu on nyt käynnistynyt.

Sähköinen kuvakansio julkaistaan 1.1.2017, ja se päivittyy kautta koko juhlavuoden 2017. Osa kootuista kuvista valikoidaan festivaalialueelle toteutettavaan valokuvanäyttelyyn kansanmusiikkijuhlien ajaksi 10.-16.7.2017. Kuvia kerätään ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Tarkemmat aineisto-ohjeet ovat luettavissa festivaalin kotisivuilta www.kaustinen.net.

Pelimanni-ilmoittautuminen käyntiin

1.11.2016 alkaa myös Kaustisen pelimanni-ilmoittautuminen. Valtaosa Kaustisen esiintyjistä saapuu juhlille talkoohengessä, ns. pelimanniehdoin. Pelimanniehtojen mukaan virallisiksi esiintyjiksi valituille pelimanneille ja esiintyjäryhmille tarjotaan keikkojen lisäksi koko viikon festivaalipassi sekä etuja majoituksen ja ruuan osalta.

Esiintyjäryhmät voivat ilmoittautua mukaan juhlien kotisivuilla tai postitse. Ilmoittautuminen tapahtuu kahdessa jaksossa: Ensimmäinen ilmoittautumiskausi on 1.11.2016-31.1.2017 – nopeille ilmoittautujille pyritään tarjoamaan parempaa näkyvyyttä mm. ennakkomarkkinoinnissa. Toinen, täydentävä ilmoittautumiskausi on 1.2.-30.3.2017.

Tulevalle vuodelle haetaan erillishaulla myös Suomen Eläkeliiton jäsenyhdistysten esiintyjäryhmiä osana festivaalin ja Eläkeliiton yhteistyötä. “Aitovieriltä pitoihin” -yhteistyöhankkeeseen sisältyy mm. valtakunnallisesti toteutettava ympäristötaideteos festivaalialueella, näyttely, ylisukupolvisia työpajoja ja maakuntalaulukonsertti. Eläkeläisryhmien haku on auki 1.11.-31.12.2016.


50. KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL 10.-16.7.2017

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ennakkolipunmyynti on alkanut: liput myy Lipputoimisto >>>
Aineistonkeruuohjeet Kaustisen kotialbumiin >>>
Pelimanni-ilmoittautuminen on auki >>>
Eläkeläisryhmien erillishaku on auki >>>

Mer information:

Sini Keränen, toiminnanjohtaja
sini.keranen(a)kaustinen.net
p. 040 1729 566

Pro Kaustinen ry – Kaustinen Folk Music Festival