Kaustisen festivaaleilla kuljaillessa tulee monesti mieleen, että tuokin ihminen on kyllä ollut täällä aina. Mäkelän Armin kohdalla tuumaus pitää aika pitkälti paikkansa. Armi on ollut kaikilla festareilla kahta vuotta lukuunottamatta, siis 48 kertaa.
– Isän mukana, Armi sanoo. Isä, mestaripelimanni Voitto Mäkelä soitti ja opetti kansanmusiikkikursseilla ja jälkikasvua oli luonnollisesti mukana. Armi muistelee olleensa ainakin kuutena peräkkäisenä kesänä Kaustisella kaksi viikkoa: ensin viikko kurssia, sitten viikko festareita.
– Isä-Voiton lisäksi kursseilla opettivat mm. Jorma Panula, Vesa Pentti ja liuta arvostettuja pelimanneja, kuten Konsta Jylhä ja Antti Vesterinen, Armi muistaa. Kotimaisen pelimannimusiikin lisäksi kursseilla kuunneltiin paljon myös muiden kulttuurien musiikkia. Ja tietysti festivaali näytti sitten livenä ja läheltä maailman musiikin ja soittimien laajan kirjon.
– Kaustisella tajusin jo lapsena, että maailma on täynnä erilaisia upeita kulttuureja, sanoo Armi. Samalla syttyi kipinä myös reissaamiseen musiikin perässä, mutta onhan se kätevää, että Kaustisen kaltainen kansainvälinen festivaali pystyy tarjoamaan viikossa huikean kulttuurikattauksen ihan koti-Suomessa.
Kiinnostus musiikkiin ajoi Armin opiskelemaan musiikkitiedettä ensin Jyväskylän yliopistoon (1978) ja sitten vuoden päästä Tampereen yliopistoon, jossa hän teki gradun soitintutkimuksesta oppiaineessa nimeltä kansanperinne, erityisesti kansanmusiikki, tunnetaan nykyisin etnomusikologiana. Musiikkitieteen ohessa Armi opiskeli myös puheterapeutiksi, kun arveli ettei jouhikon soitolla elä.
– Ensimmäinen proffani Tampereella oli Erkki Ala-Könni, jonka kanssa pääsin kerran Kaustisella samalle lavalle soittamaankin. Kyse oli muinaismusiikin performanssista, Armi nauraa. Valokuvien mukaan vuosi oli 1980.
– Hienoimpiin Kaustis-muistoihin kuuluu ehdottomasti Primo, meidän oma bändi 1980-luvulla. Siinä soittivat lisäkseni kansanmusiikin opiskelijat Hannu ja Johanna Saha sekä Rauno Nieminen. Jonain vuonna noihin aikoihin meillä oli myös duo yhdessä Pekka-puolison kanssa, minä soitin kampiliiraa ja Pekka bassoa, hymyilee Armi.
Myöhempinä vuosina Armi on ollut kiinnostunut ja valikoiva kuuntelija Kaustisen yleisön joukossa.
– Ohjelma pitää tutkia tarkkaan ja valita etukäteen siitä runsaudensarvesta, mitä ainakin haluaa nähdä ja kokea. Välillä voi sitten vaikka lojua nurmikolla ja antaa sattuman sanella.
Parasta Kaustisella viime vuosina?
– Se että nuoret ottivat festivaalin hoitoonsa sekä kasvisruoka!
Festivaaliväkeä 3/6
Festivaaliväkeä-sarjaa varten Merja Lahti haastatteli muutamia henkilöitä, joilla kullakin on oma historiansa ja näkökulmansa Kaustisen kansanmusiikkijuhliin. Sarjassa esitellään enemmän tai vähemmän tuttuja tyyppejä, joihin Kaustisella on vuosien mittaan törmännyt ja törmää.