Perinteet tien päällä – festivaaliteemana siirtolaisuus

Teemalla halutaan nostaa esiin siirtolaisuuden merkitystä kulttuurien, perinteiden ja yhteisöjen identiteetin muotoutumisessa. Teeman kautta tuodaan esiin sitä, miten ihmisten liikkuminen eri syistä ympäri maailmaa on rikastuttanut kulttuureja ja luonut uusia tapoja nähdä ja kokea maailmaa.

Mikään kulttuuri ei ole syntynyt tyhjiössä. Ihmiset ovat aina vieneet mukanaan jotain tärkeää lähtiessään ja samalla ottaneet vaikutteita vastaan uudessa kotimaassaan tai ympäristössään. Tämä ilmiö on muovannut perinteitä ja kulttuureja kautta aikojen.

Teema avaa siirtolaisuuden ilmiön monipuolisesti ja korostaa perinteiden roolia osana jatkuvaa kulttuurista vuoropuhelua.

 

Kysy, kerro siirtolaisuudesta!

Keski-Pohjanmaan Kulttuuriliitto ry:n siirtolaisuushanke kokoaa yhteistyössä paikallisten kerääjäyhteisöjen kanssa maakunnan kaukosiirtolaisuuteen liittyviä tietoja niin muuttajista kuin paluumuuttajistakin ja kertoo heidän henkilö- ja sukuhistoriallisia tarinoitaan. Tämän lisäksi keruutyön yhteydessä kopioidaan ja tallennetaan laajemmin siirtolaisuuteen liittyvää aineistoa, haastatteluja, lehtileikkeitä, valokuvia, postikortteja, kirjeitä, esteellisyystodistuksia, passeja, kulttuuri-, urheilu yms. siirtolaisperinnettä.
Lisätietoja keruusta TÄÄLTÄ.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan tarkemmin siirtolaisuus-teemaan!

 

 

Siirtolaisuus-teemaan liittyvää ohjelmaa

Aija Puurtinen & Brooklynin satu

Säväyttävä yhtye, joka vie kuulijansa matkalle amerikansuomalaisten siirtolaisten mielenmaisemiin musiikin keinoin. Esityksessä yhdistyvät suomalainen ja amerikkalainen kansanmusiikki, finglish, folk, blues ja yllättävätkin vaikutteet, kuten jamaikalainen rytmiikka. Laulut kertovat siirtolaisuuden kaipuusta, toivosta ja selviytymisestä – joskus haikeasti, joskus leikillisesti. Konsertissa kuullaan kappaleita keväällä 2025 ilmestyvältä albumilta Julmat jäähyväiset sekä aiemmilta levyiltä Brooklynin satu, Lännen maata ja Sudbury Tango.

PE 11.7. klo 16.15 Mondo
PE 11.7. klo 19.30 KPO-areena,
Haavemaa – musiikillisia tarinoita siirtolaisuudesta (yksi konsertin solisteista)

Anne-Mari Kivimäki Ensemble

Anne-Mari Kivimäen hypnoottinen haitaritrance kietoo kuulijan musiikillisiin sielunmaisemiin. Siirtolaisuusteema soi vahvasti sävellyksissä, joissa yhdistyvät kantele, nars juh ja harmonikka kaihoisaksi ja sykkiväksi äänimaisemaksi. Ensemblessä soittavat Silja Palomäki, Timo Väänänen ja Petri Seppälä – kokoonpano syntyi kehutun Lakkautettu kylä -konsertin pohjalta. Kivimäen helmikuussa 2025 julkaistu albumi Kotiin vie kuulijan juurien ja muutoksen äärelle. Luvassa on koskettavaa ja rytmikästä musiikkia, joka kutsuu liikkumaan, tai hiljentymään.

MA 7.7. klo 22.30 PH Nordgren-sali
TI 8.7. klo 14.15 Mondo

Soiva luento: Anne-Mari Kivimäki
Kotiin – muistoja ja lauluja
KE 9.7. klo 11.45 Pelimannitalon iso tupa 

Anna Heikkinen & Längtans Kapell

Karjalan matka ja omien juurien etsintä. Isänisän omenatarha, jonka 200 puuta isoisä istutti tulevaisuuden toivo silmissään. Sitten syttyi talvisota ja kaikki piti jättää. Debyyttialbumillaan “Omenatango” ruotsinsuomalainen Anna Heikkinen ja Längtans Kapell-kvartetti tarjoavat kuulijalle vahvaa läsnäoloa ja lempeää musiikillista dialogia, jossa suomalaisen tangon perinne saa persoonallisen ilmaisun.

PE 11.7. klo 20.45 Mondo
LA 12.7. klo 21.45 Kestikievari

Ameriikan polokan tahtia – Kaustisen Hääkuoro & Ottoset säestäjänään Häly 

Kaustisen Hääkuoro, kansantanssiryhmä Ottoset ja pelimanniyhtye Häly yhdistävät voimansa konsertissa, joka käsittelee siirtolaisuutta musiikin, tanssin ja laulun keinoin. Esitys kuljettaa kuulijan kodin jättämisestä uusien alkujen äärelle, sukupolvien takaisiin matkoihin merten taa ja kulttuurien kohtaamisiin. Konsertin huipentava teos Vapauden mainingit tuo esiin, kuinka siirtolaisuus luo uutta yhdistäen, muuttaen ja rikastuttaen perinteitä. Kuoroa johtaa Marita Kaakinen, yhtyettä Sampo sekä Vuokko Korva ja koreografiasta vastaa Miia Timonen.

PE 11.7. klo 16.30 Kaustinen-sali

Honeypaw (CA)

Duo tutkii musiikissaan suomalais- ja balttilaiskulttuurien yhteyksiä luoden kiehtovia kanteleen ja jouhikon sointimaisemia. Torontossa asuvat Jurgita Zvinklyte ja Matti Palonen ovat syventyneet suomalaisen folkloristi A.R. Niemen 1912 Liettuassa keräämään arkistomateriaaliin, jonka pohjalta he ovat luoneet uutta ohjelmistoa ja palanneet esittämään sitä alkuperäisissä keruukylissä. Honeypawin työ peilaa siirtolaisuusteemaa kulttuurien välisen vuorovaikutuksen, muistamisen ja juurien etsinnän kautta.

KE 9.7. klo  18.15 PH Nordgren-sali
TO 10.7. klo 22.00 Kestikievari

John Westmoreland (US)

Yhdysvaltalainen lauluntekijän ja muusikon ohjelmisto ulottuu omista sävellyksistä aina amerikkalaisen kansanmusiikin klassikoihin. Viime vuosina hän on tutkinut suomalais-amerikkalaisen isoisoenonsa, T-Bone Slimin eli Matti V. Huhtan, elämää ja tuotantoa. Tämä mystinen kulkurilaulaja, runoilija ja työväenliikkeen kolumnisti tunnetaan erityisesti 1900-luvun alun siirtolaiskulttuurin äänitorvena. Westmoreland tuo lavalle sekä omia laulujaan että T-Bone Slimin musiikkia, tarjoten ikkunan suomalais-amerikkalaiseen siirtolaishistoriaan ja sen rikkaaseen kulttuuriperintöön.

PE 11.7. klo 19.30 KPO-areena, Haavemaa – musiikillisia tarinoita siirtolaisuudesta (yksi konsertin solisteista)
LA 12.7. klo 18.30 Mondo