Yhteisöllinen ja maksuton virtuaalifestivaali erottuu muista

13.07.2020

Pro Kaustinen ry:n puheenjohtaja Ira Korkala.
(Kuva: Lauri Oino)

Päivän vieras -sarja

Haastattelu julkaistu 13.7.2020 osana VirtuaaliKaustisen ohjelmaa

VirtuaaliKaustisen päivittäisiin ohjelmanumeroihin kuului Päivän vieras, jota haastateltiin festivaaleihin liittyvistä ajankohtaisista aiheista, eri näkökulmia tarjoten. Ensimmäisenä vieraana haastateltavan paikalla istui Kaustinen Folk Music Festivalin järjestävän organisaation, Pro Kaustinen ry.:n puheenjohtaja Ira Korkala. Kysymykset esitti toiminnanjohtaja Valtteri Valo.

Korkala kertoo, että ajatus VirtuaaliKaustisen järjestämisestä syntyi hyvin pian, mutta se vaati hieman kypsyttelyä.

– Alkuvuodesta, kun koronaepidemiatilanteen pahetessa alkoi tulla selväksi, että Suomessa eikä muuallakaan maailmassa todennäköisesti voida järjestää yleisötapahtumia tulevana kesänä, organisaatiossamme käynnistettiin varsin nopeasti toimet tapahtuman järjestämiseksi toisella tavalla.

Ensimmäinen strategia oli laatia suunnitelmia ja laskelmia erilaisista vaihtoehdoista järjestää tapahtuma kaikin tavoin suppeampana, niin ajallisesti kuin ohjelman laajuuden suhteen. Kevään edetessä kävi kuitenkin selväksi, että perinteisen muotoisen tapahtuman järjestäminen oli mahdotonta, joten päädyttiin jalostamaan alusta asti vaihtoehdoissa mukana ollutta tapahtumaa verkossa.

– Joka tapauksessa oli päivän selvää, että jollakin tavalla tapahtuma järjestetään, Korkala kertoo. – Sellainen vaihtoehto, että kansanmusiikkijuhlia ei kesällä olisi, oli ajatuksenakin aivan mahdoton.

SUOMALAISET FESTIVAALIT ja tapahtumat ovat joutuneet kevään ja kesän mittaan sopeutumaan tilanteeseen ja sopeuttamaan toimintaansa eri tavoin. Monet musiikkifestivaalit ovat esimerkiksi striimanneet konsertteja. Miten Kaustisen kansanmusiikkijuhlat erottuu tästä runsaasta virtuaalitarjonnasta?

Ira Korkala nostaa esille kaksi seikkaa: yhteisöllisyys ja maksuttomuus.

– Vaikka emme tänä kesänä pysty tarjoamaan pelimanneille ja yleisölle perinteistä Kaustisen kokemusta, juhlamme rakentuu samoista elementeistä ja samalla tavoin kuin aina aiemminkin, hän kuvailee. Tapa toteuttaa juhla verkossa on osallistava ja yhteisöllinen.

Korkala pitää merkittävänä asiana sitä, että festivaali ei pelkästään itse tuota ja striimaa konsertteja, vaan pelimannit tekevät juhlan tänäkin vuonna. VirtuaaliKaustinen on myös kaikille maksuton tapahtuma.

– Haluamme, että kaikki pääsevät osallisiksi tapahtumasta ja saavat nauttia kansanmusiikista ja -tanssista, tästä yhteisestä elävästä perinteestämme. Ja toivomme tietysti, että tämä tuottaa meille kaikille iloa ja hyvää mieltä!

VIRTUAALITAPAHTUMAN TAVOITTEENA on tarjota kaikille mahdollisuus osallistua tapahtumaan poikkeuksellisesta ajasta huolimatta myös tänä kesänä sekä se, että juhla perinteenä jatkuu.

– Toivomme, että juhla tässä muodossa kiinnostaa mahdollisimman monia ja auttaa jaksamaan odottaessa seuraavan kesän juhlia, jolloin me kaikki jälleen tapaamme Kaustisella, Ira Korkala sanoo.

Pro Kaustinen toivoo, että VirtuaaliKaustinen tavoittaa yleisön ja herättää mielenkiintoa. Ehkä uudesta tavasta toteuttaa juhlaa jää myös hyviä käytänteitä tulevia juhlia ajatellen.

– Vuoden 2021 juhlan valmistelut ovat tietysti käynnissä, ja tämän kesän virtuaalinen festivaali antaa meille uskoa odottaa hyvillä mielin seuraavaakin kesää.

IRA KORKALA LAUSUU KIITOKSET tapahtuman tekemiseen osallistuneille ja yleisölle.
Haluan jo tässä vaiheessa Pro Kaustisen puolesta kiittää kaikkia juhlan tekemiseen osallistuneita – pelimanneja, talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita – sekä tietysti toivottaa kaikille oikein hyvää ja antoisaa festivaaliviikkoa!

Lopuksi Valo kysyy Korkalalta, mitä tämä jää tänä kesänä kaipaamaan normaalifestareilta.

– Eniten jään kaipaamaan ystävien tapaamista ja yhdessä soittamista, ja tietenkin sitä Kaustisen tunnelmaa.

Teksti: Hilkka Rauhala

Katso Ira Korkalan haastattelu:

https://www.youtube.com/watch?v=vH-s_VTbLCY

Tervetuloa Kaustinen Folk Music Festivalin videokanavalle