Festivaalien kasvatti

29.04.2021

Salla Aho (kuvassa keskellä) ja JunioriOttoset juhlapihalla vuonna 2018 Kiertotähti-teoksen pyörteissä. Kuva: Eveliina Aho

Kaustislaisena kansantanssijana Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on minulle joka kesän odotetuin tapahtuma. Todennäköisesti pitkälti tanssiharrastuksen ansiosta olenkin nauttinut festivaalien tarjonnasta vuosi vuodelta entistä enemmän, vaikka runsaan tarjonnan vuoksi mielenkiintoisten esiintyjien keikkoja joutuu välillä jättämään päällekkäisten aikataulujen vuoksi välistä.

Siksi nukkuminen tuntuukin oikeastaan ajan tuhlaamiselta, ja toivoisi olevan mahdollista olla monessa paikassa yhtä aikaa. Kaikesta huolimatta yhdestäkään omasta keikasta en silti luopuisi, sillä vuodessa on 51 muuta viikkoa aikaa yleisön puolella nautiskeluun.

Lettejä ja lukujärjestyksiä

Valmistautuminen festivaaliviikkoon alkaa jo ennen varsinaista juhlaviikkoa etsimällä ohjelmalehtisestä kaikki mielenkiintoiset esitykset ja sijoittamalla ne kullekin päivälle omien esiintymisten lomaan. Lisäksi täytyy silittää esiintymisasut ja tehdä niillekin oma aikataulu, jotta minä ja kaksi nuorempaa sisarustani osaamme olla oikeat vaatteet päällä oikeaan aikaan.

Omien esiintymisten ajankohdasta riippuen keikkavaatteet menevät aamulla kotoa lähtiessä joko pukupussiin tai suoraan päälle, sillä todennäköisesti kotona käymiseen ei juuri ole aikaa. Omat, siskon ja mahdollisesti naapurin tanssijankin hiukset on myös letitetty aamulla valmiiksi.

Mukaan lähtevät myös juomapullo, aurinkolasit tai usein myös sateenvarjo ja jotain lämmintä vaatetta viileneviin iltoihin.

Kaustislainen kansantanssiryhmä JunioriOttoset poseeraa keikan jälkeisissä iloisissa tunnelmissa vuonna 2016. Kuvan on ottanut Eveliina Aho.

Kaustisen nuorisoseuran JunioriOttoset I -ryhmä festivaaleilla keikan jälkeisissä tunnelmissa vuonna 2016. Salla eturivissä keskellä. Kuva: Eveliina Aho

Festivaalit kotiseutuylpeyden nostattajana

Syntyperäisenä kaustislaisena olen käynyt festivaaleilla liki jokaisena elinvuotenani, ja isona osana niistä ollut esiintymässä Ottoset-ryhmämme kanssa. Kotiseutuylpeys ja arvostus oman kylän festivaaleja sekä paikallista tanssi- ja soittoperinnettä kohtaan ovat kasvaneet merkittävästi, mitä pidempään olen ollut niissä osallisena.

Muistan lapsena pitäneeni Kaustisen festivaaleja melko itsestään selvänä asiana, mutta onneksi ympärilläni olevien kulttuuria arvostavien ihmisten kautta olen ymmärtänyt paremmin festivaalien todellisen laajuuden ja vaikutuksen pienelle paikkakunnalle ja koko kansanmusiikkiyhteisölle.

Parempi ymmärtäminen on puolestaan tehnyt minusta entistä ylpeämmin kaustislaisen ja kansantanssin harrastajan.

Teksti: Salla Aho
Kuvat: Eveliina Aho

Kirjoittaja on 19-vuotias kaustislainen tanhuaktiivi ja jokavuotinen festivaalivieras