Kuukauden päästä taas pärähtää – kesän onnellisimmat päivät! Mielestäni Kaustisen kansanmusiikkijuhlien slogan on onnistunut (kiitos, kuka sen ikinä keksikään). Monelle Kaustinen heinäkuun toisella viikolla on onnellinen keidas. Joka puolella on sitä musiikkia ja tanssia, jota rakastaa – tai johon on ehkä rakastumassa, tiedä häntä!
Kansanmusiikki ja kansantanssi ovat harvemmin nyky-yhteiskunnamme keskipisteenä, niille omistetut festivaalit ovat virkistävä poikkeus. Tarvitsemme paikkoja, jossa voi innostua uusista asioista puolivahingossa. Ehkä tulit lasten kanssa seuraamaan perheohjelmaa, mutta innostuitkin sahansoitosta? Ehkä tulit Kaustiselle kuuntelemaan Jari Sillanpäätä, mutta päädyitkin tanssimaan yökatrillia satojen muiden innokkaiden joukossa? Tai ehkä vanhemmat saivat sinut ylipuhuttua lähtemään romanialaisen Taraf de Haïdouks -nimisen yhtyeen keikalle ja löysit itsesi lähes 15 vuotta myöhemmin haastattelemasta kyseistä yhtyettä festivaalin tiedotuspäällikkönä! Näin kävi allekirjoittaneelle (ja oli muuten jännää)!
Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on kohtaamispaikka, ja se on avoin uusille innokkaille. Avoimuudesta todistavat joka vuosi vuodelta nousevat pelimanniluvut. On olemassa yhtyeitä, jotka esiintyvät yhden ainoan kerran vuodessa: Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla – ja joka kesä festivaalilla myös perustetaan uusia kokoonpanoja, puskasoitoista puhumattakaan. Monet yhtyeet kokeilevat Kaustisella ensimmäistä kertaa siipiään, kuten teki pari vuotta sitten esimerkiksi muuan Kalevauva.fi-duo, jonka lauletut tarinat suoraan kansan suusta ovat nousseet varsinaiseksi ilmiöksi.
Viime vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestettiin 50. kerran ja sitä juhlittiin suureen tyyliin. Tänä vuonna Kaustisen kunta täyttää 150 vuotta – lämpimät onnittelut! Kunnan tuki on tietysti äärimmäisen tärkeä kansanmusiikkijuhlille ja kansanperinne on varmasti myös kunnalle tärkeä brändi – moni on käynyt Kaustisella ensimmäisen kerran nimen omaan kansanmusiikkijuhlien takia (kannattaa joskus poiketa Kaustisella festivaaliajan ulkopuolellakin, Keskipohjanmaa-areenan penkkien sijasta voi kuluttaa vaikka hiihtolatuja). Yksi tämän vuoden festivaaliteemoista on luonto, jonka myötä festivaalikävijöitä jalkautetaan myös Festivaalipuiston ulkopuolelle – Pööskallio, riippusilta ja maagiset metsät odottavat uusia ystäviä.
Tervetuloa siis Kaustiselle 9.–15.7.!
Blogin pääsisältönä on tänä kesänä Merja Lahden toimittama Festivaaliväkeä-sarja, jossa esitellään enemmän tai vähemmän tuttuja tyyppejä, joihin Kaustisella on vuosien mittaan törmännyt ja törmää.
Tove Djupsjöbacka
Presschef
P.S. Ymmärsitkö otsikon? Se on ruotsinkielisen naapuripitäjän Teerijärven murretta. Köyst = Kaustinen.