Koko perhe on tervetullut Kaustiselle
Koko perhe on tervetullut Kaustisen kansanmusiikkijuhlille – festivaalipuistossa löytyy runsaasti puuhasteltavaa eri-ikäisille lapsille. Lastenteltassa pyörii ohjelmaa koko festivaaliviikon ajan, mutta perheille suunnattu ohjelma ei suinkaan rajoitu pelkästään lastentelttaan. Alle 7-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi, 7–15-vuotiaan päivälippu maksaa 8 euroa.
Lastenohjelmasta vastaava Veera Luomala on erityisen iloinen siitä, että vuoden yhtyeen valinta on osunut lastenmusiikin esiintyjään, mikä tuntuu hienolta huomionosoitukselta tärkeää työkenttää kohtaan.
– Vuoden yhtye eli Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! esiintyy Keskipohjanmaa-areenalla tiistaina ja on mukana festivaaliviikon aikana sekä lastenteltalla että vauvoille suunnatuin omin konsertein, kertoo Luomala. Ennen heidän konserttejaan on myös mahdollista osallistua Ammuu!-tuokioihin, joissa Metropolian varhaisiän musiikin opiskelijat johdattelevat etukäteen Ammuun suosittuihin lauluihin.
Eläinasuissa esiintyvä Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! sopii hienosti Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan, kuten myös toinen lasten suursuosikki: Pikku Papun orkesteri, joka esiintyy Kaustisella perjantaina Kaustinen-salissa ja lauantaina Lasten teltalla. Mukana on myös hahmon luonut kirjailija Liisa Kallio.
– Lastenkirjallisuus on Pikku Papun orkesterin lisäksi läsnä myös paikallisten toteuttamassa konsertissa Ruohonvihreä runosohva, jossa kuullaan Susanna Kentalan sävellyksiä ja sovituksia Mervi Heikkisen, Maria Korhosen ja Piia Perkiön runoihin. Tarinassa seikkailee Esmeralda-lehmä.
Sarvisuunnistus ja menninkäiset
Luontoteemaan liittyy myös Kulttuuriosuuskunta Uulun sarvisuunnistus lauantaina 14.7., jossa lapset ja aikuisetkin pääsevät irroittautumaan Festivaalipuistosta hetkeksi ja sukeltamaan Kaustisen vaikuttaviin metsiin. Kulttuuriosuuskunta Uulu vaikuttaa Tampereelta käsin ja perehdyttää aktiivisesti sekä lapsia että aikuisia Suomen ja maailman musiikkikulttuureihin.
– Sarvisuunnistus on ollut meidän ohjelmassa jo pitkään, kertoo suunnistuksesta vastaava Henna Leisiö. Alunperin se keksittiin leirikouluohjelmaksi, kun toivottiin yöllä toimivaa ohjelmaa. Ja mikäpä olisi jännempää kuin lähteä hämärään metsään kulkemaan sarvien äänten perässä?
Konseptia on sittemmin toteutettu myös päiväsaikaan, kuten myös Kaustisella, jossa suunnitelmana on lähteä liikkeelle Kalliopaviljongista kohti Pauanteen metsiä. Kokonaisuuteen kuuluu luonnollisesti perehdytys sarviin ja niiden kokeilu. Mukana on monipuolinen sarvikokoelma eläinten sarvista tuohitorviin.
Sarvet ovat mukana myös Kulttuuriosuuskunta Uulun Tapiolassa-konsertissa perjantaina 13.7., jossa tutustutaan erilaisiin metsän otuksiin menninkäisistä maahisiin. Lisäksi Uulu järjestää muun muassa rytmikylpyjä tiistaina ja torstaina sekä kansainvälisen Chiwele-musiikkiseikkailun.
Tanssia ja työpajoja
Luontoteema näkyy myös muussa perheohjelmassa, esimerkiksi Aila-duo Lapista tuo Kaustiselle osallistavan liike- ja rytmimatkan Saamenmaan vuodenaikoihin. Rakastettu lauluntekijä Pentti Rasinkangas esiintyy yhdessä Jarmo Romppasen kanssa sekä suomenkielisin että ruotsinkielisin konsertein. Kaustisen kansantanssiryhmä Ottoset tarjoaa tanssiworkshopeja ja festivaalin tanssiohjelmassa on myös usea koko perheelle sopiva esitys kuten Tanssiteatteri Rimpparemmin Liikenteessä sekä Hanna Peltolan tekemä tanssiseikkailu Owla ja kadonnut walkia.
– Lasten telttaa isännöi tuttuun tapaan Tradilinnut-porukka, kertoo Veera Luomala. Siellä voi myös osallistua lasten pelimannikatselmukseen. Vierestä löytyvässä askarteluteltassa on tarjolla muun muassa luontoaiheisia työpajoja.
51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Akkreditointi juhlille on alkanut ja päättyy 30.6.2018 – muistathan akkreditoitua osoitteessa http://kaustinen.net/medialle/akkreditointi/