Kaustisella kaikki ovat pelimanneja!

”Yleisön ja esiintyjien väli on kuin veteen piirretty viiva.”

– Mestarikansanlaulaja Jussi Asu

Kaustinen Folk Music Festival tarjoilee käsinpoimitun monipuolisen otannan suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin osaamisesta sekä vuosittain vaihtuvan kansainvälisiä yhtyeitä ja perinteitä esittelevän ohjelmakokonaisuuden.

Festivaaliohjelma koostuu paikallisperinteitä kunnioittavan pelimannimusiikin lisäksi kotimaisesta nykykansanmusiikista, kansainvälisistä esiintyjistä, kansantanssista, koko kansan suosikeista, lasten musiikista, poikkitaiteellisista ja festivaalialuetta elävöittävistä ohjelmanumeroista sekä osallistavasta toiminnasta.

Nämä arvot ja tavoitteet toteutuvat myös vuonna 2021. Kaustisella järjestetään festivaaliviikolla 12.–18. heinäkuuta yli 20 konserttia yleisön kanssa. Lisäksi tulossa on monipuolinen ja runsas ohjelmisto VirtuaaliKaustiseen.

Esiintyjille

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Pelimannit

Pelimannivideoita voi lähettää VirtuaaliKaustiseen 10.7. klo 12 saakka! 

Pelimanniohjelma on tänä vuonna olosuhteiden pakosta virtuaalinen. Emme voi kokea perinteistä, ainutlaatuista yhdessäoloa, mutta voimme onneksi tavata verkossa ja näin kesän tullen jo soittaa omissa porukoissa tahoillamme. Ja tehdään videoita! Soitetaan ja lauletaan, tanssitaan ja lähetetään terveisiä. Kaikenlaiset videot ovat tervetulleita!

Festivaaliviikolla nähdään uudet pelimannivideot joka päivä kello 10 alkaen 24 tunnin ajan. Seuraavana päivänä kello 10 tulevat uudet videot, ja edelliset poistuvat näkyvistä. Sunnuntaina – ja vain sunnuntaina 18.7. – kaikki videot ovat samaan aikaan vapaasti katsottavissa.

Niinpä kannattaa pohtia ehkä jopa usean videon taktiikkaa. Esimerkki: Jos ajattelit tehdä kolmen kappaleen videon, miksipä et esittäisi saman tien kuutta kappaletta ja lähettäisi VirtuaaliKaustiseen kuutta videota – yhden jokaiselle päivälle.

Festivaalin omalla YouTube-kanavalla pelimannivideot ovat julkistusjärjestyksessään koko ajan nähtävissä omilla soittolistoillaan, myös tapahtumaviikon jälkeen.

 

Pelimannivideoiden teko- ja lähetysohjeet

Ilmoittautuminen VirtuaaliKaustiseen

 

Kysymyksiin saa vastauksia festivaalitoimiston väeltä!

pelimannit@kaustinen.net

p. 040 3582 198

 

Vuosi 2022 mielessä? Pelimanniksi hyväksytty esiintyjä saa normaalivuonna:

 • Pelimannirannekkeen, joka oikeuttaa pääsyyn juhla-alueelle ja kaikkiin tilaisuuksiin kaikkina festivaalipäivinä.
 • Maksuttomat workshopit, tanssituvat, seminaarit ja taatusti leppoisan tunnelman tuhansien ystävien seurassa.
 • Pelimannimajoituksen edulliseen hintaan (pelimannimajoituksesta tarkempia lisätietoa kevään aikana).
 • Pelimanniateria alennettuun hintaan Festivaaliravintolassa.
 • Ilmainen soitinnarikka alueen tuntumassa.
 • Pelimannikahvi alennettuun hintaan festivaalialueen Marjaananvillen kaffilasta.
 • Alennuksia Kaustisen S-Marketista pelimanniranneketta näyttämällä (etu ei koske tupakka- ja alkoholituotteita).
VirtuaaliKaustinen

Tervetuloa mukaan viettämään kesän onnellisimpia virtuaalipäiviä!

VirtuaaliKaustinen on monipuolinen verkkotapahtuma kansanmusiikin ja -tanssin ystäville kaikkialla – kesän onnellisimmat päivät virtuaalisesti koko viikon ajan 12.-18.7.2021. Tapahtuma koostuu aikataulutetusta päivittäin vaihtelevasta maksuttomasta sekä maksullisesta ohjelmasta.

VirtuaaliKaustinen -sivustolle

Toivomme virtuaaliseen pelimanniohjelmaan mahdollisimman paljon kansanmusiikkia, kansantanssia tai muuta perinteen harjoittamista sisältäviä videoesityksiä ja workshop-videoita.

Huomioithan, että jo ilmoittautumisvaiheessa videon tulee olla ladattuna YouTube-alustalle. Lue ohjeet Kaustinen.net/virtuaalikaustisen-ilmoittautuminen/-sivulta ennen ilmoittautumislomakkeen täyttämistä.

VirtuaaliKaustinen toteutetaan nyt toisen kerran. Viime vuonna konsertteja ja pelimannivideoita katsottiin liki 125 000 kertaa yli 50 maassa. Voit lukea lisää vuoden takaisesta virtuaalifestivaalista tästä.

Tehdään taas yhdessä monipuolinen ja ainutlaatuinen ohjelma kaikille kansanmusiikin ystäville!

VirtuaaliKaustisen ilmoittautuminen on auki 1.6.-10.7.2021 klo 12 saakka.

Tässä linkki VirtuaaliKaustisen ilmoittautumiseen ja videolinkkien toimittamiseen

HUOM. Videoiden tulee olla melko uusia ja mielellään tätä varten tehtyjä – vanhoja äänityksiä ei valitettavasti oteta mukaan.

Kaikista saamistamme videoista koostamme pelimanniohjelman festivaalin jokaiselle päivälle, jonka  julkaisemme osoitteessa Virtuaali.kaustinen.net. VirtuaaliKaustisen ohjelma on katsottavissa 12.-18.7.2021. 

 

Festivaalitoimiston väki auttaa kysymysten ilmetessä!

pelimannit@kaustinen.net

 

Mestaripelimannit

Mestaripelimannit ovat osana Kaustisen festivaaliohjelmassa tänäkin vuonna: 

– uudet mestaripelimannit nimetään maanantaina 12.7. klo 17 alkavassa avajaisjuhlassa. Konserttia voi katsoa VirtuaaliKaustisen puolella.

– VirtuaaliKaustisen maksullisesta festivaaliohjelmasta löytyy Mestarisoitto:

 • Tiistai 13.7. klo 15.00: Uudet mestarit esittäytyvät
 • Keskiviikko 14.7. klo 15.00: Ritva Talvitie, Risto Ala-Ikkelä, Jussi Asu
 • Torstai 15.7. klo 15.00: Erkki Lassila
 • Perjantai 16.7. klo 15.00: Pentti Mattson, Teppo Aho

Kaikki Mestarisoitot kuvataan Kaustisella Pelimannitalossa ja lähetetään sieltä suorana striimilähetyksenä. Kukin konsertti on katsottavissa VirtuaaliKaustisen maksullisessa ohjelmassa ja poistuu 24 tunnin jälkeen katsottavista.

 

Artistit

Festivaaliohjelman täydentää kansanmusiikin ja kansantanssin ammattilaisten loppuun hiotut konsertit. Kaikki festivaalivieraat ja opetuksesta innostuneet saavat osallistua monien ammattilaisten oppiin koko festivaaliviikon ajan. Näin siis normaalivuonna, mutta onnistuu se myös virtuaalisesti.

Vuonna 2021 luvassa on monipuolista ohjelmaa, ja VirtuaaliKaustisessa myös spontaanit kohtaamiset ovat mahdollisia erilaisissa kohtaamisissa.

Vuosi 2022 mielessä?

Artistiksi hakevat esiintyjät voivat saada korvauksen esiintymisestään. Vapaamuotoisen hakemuksen voi laittaa joko sähköpostilla artists@kaustinen.net TAI täyttämällä hakulomakkeen (auki elokuu-joulukuu).

HUOM! Saamme artistitarjouksia niin paljon, että valitettavasti kaikkiin viesteihin ei ole mahdollista vastata. Kaikki hakemukset kuitenkin käydään läpi ja neuvottelut käydään jokaisen mahdollisen yhtyeen tai ryhmän kanssa erikseen.

Pelimannit tekivät 448 videota, esiintyjien nimilista on pitkä

Pelimannit tekivät 448 videota, esiintyjien nimilista on pitkä

Kuisma Asikainen (vas.) ja Havu Palviainen kuvasivat videon kymmenen päivää ennen festivaalin alkua Kokkolassa. Kuva on Maria Häkkisen videolta. Festivaaliviikon aikana pelimanniohjelmassa on nähty 448 videota. Videoita nostettiin kuuden päivän aikana päiväohjelmaan...

Jaa