Kaustisen kesän 2019 ensimmäiset esiintyjät julkistettiin tammikuussa. Rakentelemme ohjelmaa pitkin kevättä ja seuraavat lisäykset ohjelmaan julkistetaan maaliskuun lopussa. Tarkemmat esiintymisajat saamme lisättyä kevään myötä.

Poimintoja kesän 2019 esiintyjistä

Bill Hota & The Pulvers

Bill Hota & the Pulvers on nyt löytänyt pitkään hukassa olleen avaimen suomalaisen musiikkiperinteen alkuvoiman tallentamiseksi, mistä trion kirpeät keikat toimivat mainiona todisteena. Hotan uusissa sovituksissa luodaan nahka myös monilta perinnesävelmiltä, jotka eivät ole tottuneet luovuttamaan lupaamaansa vapautta kovinkaan helposti. Kaikin puolin uudistettu ohjelmisto on rakennettu musiikilliseksi läpileikkaukseksi yhtyeen saavutuksista, unohtamatta samalla päivittää häpeämättömästi eri kausien materiaalia raskaalla kädellä. BHP keskittää settinsä lujaan rakenteeseen kiihkeästi sykkivän maakunnan pääkaupungin rytmejä ja mausteeksi maaseudun utuisia tunnelmia synnyttäen jännittävän, räjähdysalttiin ilmapiirin. Kaikki sujuu kuitenkin aina billharmonisessa, hyvin voidellussa yhteisymmärryksessä. Monikulttuurinen Etelä-Pohjanmaa on antanut jälleen kerran omien poikiensa luovalle folkfantasialle sykkivän energiaruiskeen.

 

 

Crying Uncle Bluegrass Band (US)

Yksi hienoimmista ja virtuoottisimmista akustista musiikkia soittavista nuorten yhtyeistä on taatusti amerikkalainen Crying Uncle Bluegrass Band (CUBG),  jolla nuoresta iästään huolimatta on uskomattomat instrumenttitaidot ja sävelkorvaa hellivät tiukat vokaaliharmoniat. Yhtye soittaa bluegrass-virtuoosi Dawg Grismanin kappaleita sekä perinteistä bluegrassia upealla energialla ja uskomattomalla taidolla. Crying Uncle perustettiin kaksi vuotta sitten ja julkaisi äskettäin ensimmäisen CD:n ”Crying Uncle”. CUBG:n soittamat instrumentaalit ja täydellisessä harmoniassa lauletut laulut sinkosivat yhtyeen lyhyessä ajassa komeetan lailla ammattilaisten kiertoradoille.

 

Farandi (FI/SE/BE/DK/UK)

Farandi yhdistää viiden eri maan kuusi muusikkoa. Heitä yhdistää rakkaus pohjoismaiseen kansanmusiikkiin. Farandi -nimi tulee vanhasta Norjan kielestä ja tarkoittaa matkustamista tai kuljeskelua. Yhtyeen nimi kuvaa jäsenten elämää täydellisesti. He ovat Nordic Master in Folk Music -koulutuksessa ja opiskelevat, asuvat ja keikkailevat seuraavat kaksi vuotta ainakin Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Farandissa soittavat säkkipillisti Marieke Van Ransbeeck, huilisti Mette Qvist-Jensen, haitaristi Tommie Black-Rof ja avainviulistit Petrus Dillner, Saana Kujala sekä Einar Zethelius.

 

Kavalkadi: Kaustisen Mysteerio

Tämänvuotinen Kaustisen Kavalkadi on uskomaton tarina Kaustisen tuhatvuotisesta historiasta. Vaikuttavan musiikkinäytelmän toteutuksessa on mukana kymmeniä pelimanneja, laulajia sekä tietysti upea joukko paikkakunnan harrastajanäyttelijöitä. Käsikirjoitus on Pekka Kivelän, dramatisointi ja ohjaus Kai-Eerik Känsälän ja musiikinjohdosta vasttaa Arto Anttila.

 

Laulattamassa Mikko Alatalo

Koko kansan kestosuosikki laulattaa Kaustisen festivaalikansaa iltapäivän ratoksi. Innostavan laulattajan johdolla laitetaan Keskipohjanmaa-areena raikaamaan!

 

Madingma (BE)

Madigma on belgialaisveljesten Stefan and Diederik Timmermansin hurmaava duo, jonka poljento syntyy säkkipillien, huilujen ja diatonisen harmonikan yhteiselosta. Elämäntapamuusikoilla on sanoma: kunhan ihmiset tanssivat, laulavat ja soittavat, maailmassa on vähemmän ongelmia ja enemmän iloa!

 

Mats Berglund & Arto Järvelä (SE/FI)

Mats ja Arto soittavat musiikkia Ruotsin ja Norjan suomalaismetsistä. Metsäsuomalaiset lähtivät vaeltamaan Savosta ja Pohjois-Hämeestä Ruotsiin 1580-luvulla. Metsäsuomalisten pääalueet ovat Värmland, Dalarna, Hälsingland and Södermanland Ruotsissa, sekä Solør (raja-alue Oslosta 150 km pohjoiseen) Norjassa. Arto and Mats esittävät suomalaismetsien upeaa sävelmistöä ja kertovat pelimanneista ja heidän suomalaisista juuristaan sekä paikallisista tavoistaan.

 

Pikku Kakkosen Seikkailukone

“Ylös eteen oikeaan, alas taakse vasempaan, seikkailun voi löytää ihan mistä vaan!” Pikku Kakkosen Seikkailukoneen matkassa edetään kesällä riemukkaissa tunnelmissa. Seikkailuseurana on Pikku Kakkosen tuttuja juontajia, iloinen orkesteri sekä tietenkin kaikkien seikkailujen sankari Reppu-Heppu.  Reppu-Hepun reppuun on pakattuna varusteet tilanteeseen, jos toiseenkin. Kun seikkailukone paljastaa kartan, matka voi alkaa leikkien ja laulaen.

 

 

Puumalan purppuriryhmä 20 vuotta

Tulossa!

 

Samuli Edelmann ja Orkestra Suora Lähetys

Yli puoli miljoonaa albumia urallaan myyneen Samuli Edelmannin kiertue jatkuu vuonna 2019 maaliskuun alusta aina elokuun loppuun. Taustabändinä jatkaa edelleen huikea Orkestra Suora Lähetys, jonka tummanpuhuva rytmikäs soundi on saanut Samulin musiikin ja kappaleet uuteen lentoon. Muusikon uransa ohella yli viidessäkymmenessä elokuvassa ja tv-elokuvassa näytellyt Edelmann on tehnyt Orkestra Suora Lähetyksen kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. Lokakuussa 2018 julkaistiin uusi albumi, joka sisältää paitsi uusia kappaleita myös uudelleen sovitettuja versioita Edelmannin suurimmista hiteistä. Levyltä on julkaistu jo singleinä kolme uutta kappaletta, Reunalla, Avoin salaisuus ja albumin nimikkokappale Käteni.

SANS (FI/UK/AM)

SANS-yhtyeen ensiesiintyminen tapahtui Kaustisen festivaaleilla vuonna 2011 ja samana vuonna ilmestyi yhtyeen ensimmäinen levy SANS. Uusin levy ”Kulku” on yhtyeen ensimmäinen studioalbumi ja se on singahtanut musiikkilistojen  ja kriitikoiden kärkisijoille, saanut ylistävät arvostelut ympäri maailmaa ja on parhaillaan myös ehdolla Emmagaalan Vuoden Etno -sarjassa. SANSin ainutlaatuisen ja dramaattisen saundin muodostavat brittiläinen multi-instrumentalisti Andrew Crownshaw, armenialainen duduk-huilun mestari Tigran Aleksanyan, multi-instrumentalisti ja lehdykkäsoitinten taitaja Ian Blake sekä karismaattisesta äänestään tunnettu laulaja Sanna Kurki-Suonio. Kurki-Suonion tytär Erika Hammarberg kutsuttiin ensin vierailijaksi uudelle albumille, mutta lumosi upealla äänellään ja kanteleensoitollaan kaikki niin, että häntä pyydettiin yhtyeen pysyväksi jäseneksi.

 

Signmark

Maailmalla huomiota herättänyt viittomakielinen artisti esiintyy Kaustisen yleisölle Tunne musiikki! -teemapäivän huipentumana. Tasa-arvon ja saavutettavuuden erityisasiantuntija ja hiphop-artisti esiintyy sekä viittomakielellä että englanniksi ja tuo esiintymisellään mielenkiintoisen näkökulman musiikin tekemisen mahdollisuuksiin.

 

Suomikantri 50 vuotta: Jussi Raittinen, Peter Nylund & Eldanka

Ensimmäiset täysin suomalaiset kantrikappaleet levytettiin 1968. Kari Kuuva teki molemmat: Nukkekoti ja Onnenkulma. Vuonna 2018 muisteltiin Suomi -kantrin 50 -vuotista taivalta muun muassa konsertilla Helsingin Savoy –teatterissa. Jussi Raittinen kävi marraskuussa Toholammilla Eldanka –yhtyeen vierailevana solistina ja esitti konsertissa useita kappaleita uudelta Jussi & The Boysin ”Unioninkatu 45” -levyltä. Yhteistyö sujui niin hyvin, että Eldankan vetäjä Mika Jämsä ehdotti yhteistyön jatkamista Kaustisen festivaaleilla. Jussi Raittinen kehitti ideaa edelleen ja niin yhdistelmästä muotoutui Suomi –kantrin 50-vuotisen taipaleen merkeissä samanhenkinen konserttiohjelmisto, kuin Jussin kokoamassa konsertissa vuonna 1972 Kalliopaviljongilla. Tuleva konsertti voitaisiin myös omistaa marraskuussa edesmenneen Kari Kuuvan muistolle.  Oikean kantrisoundin takaamiseksi pyydettiin naapuripitäjästä Teerijärveltä mukaan myös steelkitaristi, Country Life –yhtyeen Peter Nyman.

Tradilinnut 20 vuotta

Tulossa!

 

Tsuumi Sound System

Tsuumi Sound System on seitsenhenkinen, energistä nykykansanmusiikkia esittävä yhtye, jonka musiikissa maailman monet vaikutteet kohtaavat suomalaisen perinteen. Yhtyeen muusikoiden taustat ovat kirjavasti eri musiikin tyyleissä, ja niistä muodostuu yhdessä erikoisen instrumentaation kanssa ainutlaatuinen kokonaisuus. Monipuolinen osaaminen yhdistettynä hienoihin sävellyksiin ja räväkkään esiintymiseen muodostaa Tsuumi Sound Systemin ytimekkään selkärangan. Yhtye julkaisi viime vuoden lopulla neljännen studiolevynsä ”Blinking Light”.

 

Vuokko Hovatta Kolmisin

Kuva: Otto Virtanen

Riemastuttavan erilaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät akustinen ja omaleimaisen soundi, kolme erilaisista taustoista tulevaa muusikkoa sekä Riina Katajavuoren värikkäät, vivahteikkaat ja humoristisetkin tekstit. Vuokko Hovatan laulu yhdistettynä Panu Savolaisen vibrafoniin sekä Atte Kilpeläisen alttoviuluun saavat aikaan erityisen ja lämpimän tunnelman.

Väsen 30 vuotta (SE)

Legendaarinen ruotsalainen akustinen trio, jonka leikkisä ja silti taiturimainen yhteissoitto näyttää ylittävän fysiikankin lait. Myös Kaustisella juhlitaan Väsenin 30-vuotissyntymäpäiviä upeiden suomalaisten soittoystävien, yhtyeelle varattujen yllätysten ja historiallisen juhlakonsertin myötä. Tämä ei kannata jättää väliin!  Kolme virtuoottista muusikkoa, Olov Johansson, Roger Tallroth ja Mikael Marin instrumentteineen muodostavat yhdessä yliluonnollisen olennon. (väsen = olento). Väsenin soitto on aina huippuun asti hiottu ja kuulijalle ainutlaatuinen kokemus. Väsenin musiikissa vaihtelee leikkisyys, ilo ja halu ilahduttaa kuulijaa jännittävillä uusilla sovituksilla vanhoista melodioista sekä siitä kumpuavista uusista sävellyksistä. Rokin, jatsin, perinnemusiikin ja klassisen musiikin vaikutteet kietoutuvat yhteen muodostaen musiikkia, joka on äärimmäisen kaunista, mutta ei imelää. Soitossa on kuultavissa aina inspiraatio ja improvisaatio. Yhtyeen viimeisin levy ”Brewed” julkaistiin huhtikuussa 2017.

 

Vesselil (DE)

Vesselil on moderni jousitrio Tanskasta, jossa soittimina ovat viulu, alttoviulu ja sello sekä laulu. Yhtyeen ohjelmisto on monipuolinen ja elegantti sekoitus Pohjoismaisia kansanlauluja, tanssisoittoja, omia sävellyksiä ja improvisaatiota. Vesselil on valloittanut laajalti yleisöä Tanskassa ja Saksassa, esiintynyt lukuisilla festivaaleilla kuten Musik Over Præstø Fjord (DK), CPH World Music Festival (DK), folkBALTICA (DE), Tanz & Folk Festival Berlin (DE), kirkoissa ja erilaisissa tapahtumissa. Heidän tavallista vahvempi läsnäolonsa lavalla, musiikin mukana eläminen ja luovuutta sekä eloisuutta versovat sovitukset vievät kuulijan mukanaan elokuvamaisiin maisemiin, kihiseville tanssilavoille ja aukeille lakeuksille. Vesselil nimi tulee vanhasta tanskalaisesta balladista, joka kertoo nuoresta Vesselil naisesta. Hän kieltäytyy vaihtamasta unelmiaan tai kunnianhimoaan kultaan. Vesselilin lahjomattomuus on trion inspiraatio, ja he pyrkivät välittämään tunteita ilosta melankoliaan ja kaikkeen siltä väliltä.

Vesterinen yhtyeineen

Hurjaa keikkasuosiota nauttiva Vesterinen Yhtyeineen nähdään Kaustisella keväällä julkaistun Faaraoiden aika -nimeä kantavan kuudennen levynsä kanssa. Luvassa mielenkiintoinen yhdistelmä rock-bändin massiivisuutta ja modernia poppia.

 

Yökatrilli: Petri Kauppinen & JPP

Legendaarinen, perinteikäs, huumaannuttava, voimaannuttava yökatrilli Petri Kauppisen ja JPP:n johdolla. Koko festivaalipuisto tanssii: jos osaat kävellä, osaat tanssia katrillia! Petri Kauppinen neuvoo ja JPP tahdittaa. Tule mukaan!

Share