Tour de Vaivaisukot – aina myötätuulessa!

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistetään jo sunnuntaina 5.7.2015 juoksemalla Kreetan kierros. Niinpä juhlat on hyvä saattaa kohti päätöstä pyöräilemällä seuraavana viikonloppuna tunnetusti tasaisissa keskipohjalaisissa maisemissa. Samalla edistetään ainutlaatuisen kansaperinteemme – 144 säilyneen vaivaisukon ja yhden akan – nousemista Unescon maailmanperintökohteeksi.

Ensi kerran järjestettävä vaivaisväritteinen pyöräilytapahtuma alkaa jo perjantaina 10.7. klo 18.00 Kaustisen seurakuntatalolla ”Puheita vaivaisille” -tilaisuudella, johon puhujiksi ovat jo lupautuneet professorit Tarmo Kunnas ja Seppo Seitsalo, kirjailija-pastori Jaakko Heinimäki, kirkkoherra Veli-Pekka Harju, maakunta-amanuenssi Risto Känsälä, tutkijatohtori Anna-Maria Isola, toiminnanjohtaja Elina Pajula ja tutkija Jouko Karjalainen. Puheita pidetään niin entisajan kuin nykypäivän vaivaisten ja köyhien muistamiseksi, pyöräilyä ja kulttuurihistoriaa unohtamatta.

Perjantaina 10.7. klo 18 Kaustisen seurakuntatalo (Siltatie 3)
Puheita vaivaisille!

Ohjelma

Avaus
kirkkoherra Veli-Pekka Harju

Kolikon matka
kehittämispäällikkö Elina Varjonen, RAY

Mikä vaivaisukkoja itseään vaivasi?
professori Seppo Seitsalo

Missä vaivaisakat?
toiminnanjohtaja Elina Pajula

Vaivaisukot tiellä UNESCON maailmanperintökohteeksi
maakunta-amanuenssi Risto Känsälä

Miten vaivaiset selviytyvät?
erikoistutkija Anna-Maria Isola

Pyöräily eksistentiaalisena kokemuksena
professori Tarmo Kunnas

Puhe vaivaisukoille
kirjailija-pastori Jaakko Heinimäki

Keskustelun kursii koko tutkija Jouko Karjalainen.

Kahvitarjoilu

Lauantaina 11.7 klo 8.45 Tour de Vaivaisukot

Lähtö: Kaustisen seurakuntatalo (Siltatie 3)

Pyörällä etenevä kierros lähiseudun vaivaisukkojen luona alkaa lauantaina 11.7. klo 9.00 yhteisellä alkulämmittelyllä Kaustisen seurakuntatalolla, jossa myös lähtö ja maali sijaitsevat.

Matkat

Perhelenkki: Kaustinen (seurakuntatalo) – Teerijärvi – Kaustinen (22 km), ajetaan 15 – 17 km tuntivauhtia

Järvikierros: Kaustinen (seurakuntatalo) – Teerijärvi (tauko) – Högnabba – Småbönders – Pappila, Veteli (tauko) – Siltalantie – Järveläntie – Virkkalantie – Kaustinen (50 km) . Kokonaisaika 50 km matkalla noin kolme tuntia pitäen sisällään myös Teerijärven ja Vetelin ukot (kaksi kappaletta).

Kuntoryhmä Tosivaivaiset: Kaustinen – Teerijärvi – Evijärvi – Räyrinki – Pappila(Veteli) – Järveläntie – Virkkalantie – Kaustinen (92,5 km) tai Räyrinki – Halsua – Köyhäjoki(!) – Kaustinen (120 km)

Kunkin ukon luona pidetään lisää puheita tai ainakin muistetaan ukkoa muutamalla kolikolla ellei peräti setelillä! Ainoa vaivaisakka on valitettavasti liian kaukana, Soinissa.

Osallistumismaksua ei ole, mutta ainakin juotavaa on syytä varata mukaan, pyörän lisäksi. Vararengas on myös syytä ottaa mukaan. Osallistujien tulee käyttää pyöräilykypärää, ja koska ajetaan yleisillä teillä, liikennesääntöjä tulee ehdottomasti noudattaa. Pyöräilyyn liittyviä lisäohjeita tulee viimeistään lähtöpaikalla. Kullakin ryhmällä tulee lisäksi ryhmänvetäjä.

Palautusbileet Iholla-salissa

la 12.7. klo 20.30-21.30 Petty Pilgrims
Kauniisti ikääntynyttä folkia

Festivaalin päivälippu 35€ (30.6. saakka 30€, S-Etukortilla 27€), jolla pääsy kaikkiin Kansanmusiikkijuhlien lauantaipäivän tilaisuuksiin (Iholla-salin konserttiin ei myynnissä erillislippuja).

Lisätietoja:

jouko.karjalainen(a)thl.fi
elina.pajula(a)pksotu.fi
jussi.salminen(a)kokkola.fi

@Vaivaisukot

Tour de Vaivaisukot -tapahtuman järjestävät Pelastakaa vaivaisukot ry, Suomen Sosiaalipyöräilijäin seura – kansanterveydelle, Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, Kaustisen ja Ullavan seurakunta, Kokkolan kaupunki ja Kuka kuuntelee köyhää -verkosto.

Ilmoittaudu mukaan täällä! >>>

Share