Näyttelyt

KANSALLISPUKUKLINIKKA
avoinna ma klo 16-21, ti-la 10-19 ja su 10-15, yläkoululla

Klinikalta pika-apua nappien ompelusta pukuhuoltoon, päähineiden pukemisesta paidan tärkkäykseen. Esillä pukuja Suomi 100 -hengessä eri maakunnista ja eri vuosikymmeniltä.

SUOMI 100 VUOTTA – SUOMEN KANSALLISPUVUT
avoinna ma-la klo 11-18, yläkoululla

Föreningen Bragen ja Kansallispukukeskuksen näyttely, neuvontaa, materiaaleja ja tarvikkeita.

SOITINRAKENTAJIEN MYYNTINÄYTTELY
avoinna ma-su 12-18, yläkoululla

Myös pienimuotoinen huoltopalvelu sekä kieliä ja jousia myynnissä. Mukana mm. Wetterstrand Instruments, viulunrakentaja Leif Kronqvist ja T:mi Viljo Mannerjoki.

SUOMEN KANSANSOITINMUSEO
avoinna klo 10-21, Museosali (Kansantaiteenkeskus)

Perusnäyttelynä Perhonjokilaakson kansanmusiikin historia sekä pienoisnäyttely Paimensoittaja Teppo Repo.

ELÄMÄÄ KÄSILLÄ
avoinna ma klo 12-21, ti-la klo 9-21 ja su klo 9-14.30, Kansantaiteenkeskus

Näyttely esittelee ikäihmisten luovuutta käsityön, taiteen ja valokuvien avulla. Mukana on yhteisötaidetta sekä ikäihmisten itsensä tekemiä teoksia. Yhteistyössä Eläkeliitto ja Elämää käsillä -hanke.

NAIIVIA TAIDETTA DALLMEIER-KOKOELMASTA
avoinna ma-la klo 10-21, Kansantaiteenkeskus

Esillä suomalais-saksalaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämä kokoelma, jonka he lahjoittivat Kaustisen kunnalle vuosituhannen alussa. Kokoelma sisältää eurooppalaisen naiivin taiteen keskeisiä teoksia eritoten 1960- ja 70-luvuilta.

LUONNONTILASSA
avoinna ma-la 10-21, Kalliosali (Kansantaiteenkeskus)

Maria Leppäsen ja Tiina Palolan taidenäyttely.

AITOVIERILTÄ
Urheilutie (musiikkilukion nurkalta kohti Kansantaiteenkeskusta)

Jono itsenäisiä, yhteisötaiteen keinoin toteutettuja taideaitoja muodostaa taideteoksien sarjan, joka johdattaa kulkijoita festivaalialueelta Kansantaiteenkeskukseen. Yhteistyössä Eläkeliitto ja Elämää käsillä -hanke.

KAIKKIEN AIKOJEN KAUSTISEN KOTIALBUMI
Ympäri festivaalialuetta

Kotialbumien aarteita ja arkistokuvia sulassa sovussa! Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja yhtä lailla juhlavieraiden omia festivaalimuistoja on taltioitu vuosikymmenten saatossa niin Kansanmusiikki-instituutin arkistoon kuin yksityisiin kuvakansioihin. Kotialbumiprojektissa kerättyjä kuvia on nyt koottu näyttelyksi ympäri festivaalialuetta!

TAIVAAN LAASIJAT
Taiteilija Anni Rapinojan suunnittelema ja paikallisten yhdistysten toteuttama yhteisöllinen sadan risuluudan taideteos Taivaan laasijat pystytetään Kansantaiteenkeskuksen ympäristöön. Teos kuuluu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan ja on osa Leader-ryhmä Pirityisten ISSE-hanketta, joka innostaa maaseudun asukkaita kaunistamaan yhdessä omaa asuin- ja elinympäristöään.

ITE USKOSSA
avoinna ma-su klo 10-15, Kaustisen kirkon kellotapuli
Näyttelyssä esitellään itseoppineiden tekijöiden suhdetta uskoon ja uskontoon arjen askareitten äärellä. Teokset ovat Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmasta ja Dallmeier-kokoelmasta.

Muuta kiinnostavaa

TATUOINTISTUDIO
avoinna ma-la klo 12-22, yläkoululla

Tattoomika on pitkän linjan tatuointimestari, ehkä jopa Suomen ensimmäinen festaritatuoija! Tattoomikan kiinteät studiot sijaitsevat Tampereella ja Joensuussa, mutta kiertävästä festaristudiosta päästään nyt nauttimaan Kaustisella. Kuvaa tehdään walk in -periaatteella aamusta iltaan!

Ota yhteyttä ennakkoon, jos haluat suunnitella tietynlaista kuvaa! Tattoomika, p. 040 708 7498.

MUISTATKO PILLI-PENTIN?
ke klo 15-16.30, yläkoulun aulassa

Itseoppinut huiluntekijä Pentti Mäkelä kojuineen oli tuttu näky Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1980-luvun lopulla. Muistatko sinä ”Pilli-Pentin”? Onko sinulla ehkä hänen rakentamansa huilu? Tule kertomaan muistosi Pentti Mäkelästä ja hänen rakentamistaan huiluista! Ota huilu tai pilli mukaan, jos sinulla sellainen on. Osana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän tutkimushanketta kartoitetaan Pentti Mäkelän rakentamia huiluja. Toivomme monenlaisia yhteydenottoja sekä Pentin muistavilta että hänen huilujaan omistavilta henkilöiltä. Pienetkin tiedot voivat olla arvokkaita!


(2017) Kaustisen kotialbumi

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja yhtä lailla juhlavieraiden omia festivaalipitojen perinteitä on taltioitu vuosikymmenten saatossa niin Kansanmusiikki-instituutin arkistoon kuin yksityisiinkin kuvakansioihin. Kaustisen kotialbumi -projektissa retrospektiivit ja perhealbumit kohtaavat: valokuvanäyttely ja sähköinen kuvakansio rakentuvat kokoelmaksi historian havinaa ja nykytilaa maakunnan ja koko maan merkittävimmän kansanmusiikkitapahtuman luomista muistoista.

Projektissa festivaaleilta koottu arkistokuvamateriaali saa rinnalleen juhlilla otetut kotialbumien kuvat sekä ympärivuotisesti päivittyvän sähköisen kuvakansion että festivaalin aikaisen valokuvanäyttelyn myötä. Aineisto – kuvat ja niihin liittyvät muistot – kootaan pääosin kansanmusiikkijuhlien monikymmenvuotisen historian varrelta ihmisiltä, jotka ovat kuvanneet festivaalitunnelmia itselleen muistoksi. Näitä kotiarkistojen aarteita täydennetään Kansanmusiikki-instituutin arkiston festivaalikuvin. Aineistonkeruu on nyt käynnistynyt!

Sähköinen kuvakansio julkaistaan 1.1.2017, ja se päivittyy kautta koko juhlavuoden 2017. Osa kootuista kuvista valikoidaan festivaalialueelle toteutettavaan valokuvanäyttelyyn kansanmusiikkijuhlien ajaksi 10.-16.7.2017. Kuvia kerätään ensisijaisesti sähköisessä muodossa.

Lähetä festarikuvasi mukaan projektiin ja osallistu kaikkien aikojen Kaustisen kotialbumin kokoamiseen!

Ohjeet kuvakeräykseen osallistumiseksi

Kuvia projektia varten kerätään ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Lähetä kuvasi sähköpostitse osoitteeseen info(a)kaustinen.net. Huomioithan, että sinulla tulee olla kuvaajan lupa!

Liitä mukaan seuraavat tiedot:
– kuvaajan nimi
– kuvassa tunnistettavasti esiintyvien henkilöiden nimet / yhtyeen nimi / tms.
– kuvateksti (muisto tai tarina siitä, mihin kuva liittyy; mielellään myös vuosiluku)
– omat yhteystietosi.

Kerro myös, mikäli haluat, että kuvaasi käytetään vain jommassakummassa projektin osassa: sähköisessä kuvakansiossa tai valokuvanäyttelyssä.

Lähettämällä kuvasi hyväksyt, että se julkaistaan sähköisessä kuvakansiossa kansanmusiikkijuhlien kotisivuilla www.kaustinen.net ja linkitetään myös kansanmusiikkijuhlien Facebook-sivulle. Ilmoitathan erikseen, mikäli tarjoat kuvaasi ainoastaan juhlille toteutettavaa valokuvanäyttelyä varten! Mainitsemme kuvaajan nimen aina kuvan käytön yhteydessä.

Julkaisemme sähköisessä kuvakansiossa lähtökohtaisesti valtaosan kuvista, mutta kuvanlaatu tai sisältö voi vaikuttaa julkaisematta jättämiseen. Valokuvanäyttelyyn valitsemme tarjotuista kuvista sopivia; valokuvanäyttelyyn voimme ottaa mukaan max 30 kuvaa. Sähköisen kuvakansion osalta kuvia julkaistaan pitkin vuotta 2017 – ensimmäiset kuvat 1.1. ja viimeiset 31.12.2017.

Mikäli haluat lähettää kuvan jossakin muussa formaatissa, otathan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info(a)kaustinen.net tai puhelimitse 040 1729 566.

Share