2016: Onni Rajaniemi, Hermanni Turkki, Slack Bird

ONNI RAJANIEMI

Singer-songwriter Onni Rajaniemi från Helsingfors är en ung talang vars låtar är en kombination av traditionell finsk folkmusik och engelskspråkig folk. Med i blandningen är också all den musik han har hört under sitt liv. Onni sjunger och spelar gitarr och berättar historier med hjälp av såväl sina egna låtar som gamla runo- och slädesångtexter. I hans låtar är världen ibland liten, ibland stor. Ibland är den skrämmande, ibland trygg. Och ibland är den dyster, ibland ljus. Onnis okonstlade, linjerena och nyansrika musik gjorde honom till vinnare i den traditionella serien i Konsta Jylhä –tävlingen i Kaustby sommaren 2015.

Onni Rajaniemi – gitarr, sång

HERMANNI TURKKI

Hermanni Turkki är ett rövarband från Helsingfors och de sprider glädje med sin spralliga folkmusik både ute på gator och på festivalscener. Bandet spelat finskspråkig folk med ett energiskt och avslappnat grepp och intressanta instrument. Hermanni Turkki har släppt ut två skivor. Deras låtar ska man sjunga ute på gatorna och därför domineras deras ljudvärld av en teatralisk solosång som berättar historier, kraftig allsång och rusande melodiriff. När du lyssnar på gatuorkesterns musik börjar du säkert hoppa av glädje men får kanske också litet tårar i ögonen.

Joonatan Turkki – historieberättande, dragspel, munspel
Taneli Kainulainen – ukulele, melodika, munspel, sång
Topi Vanhatalo – cajon, sång
Johan Östman – gitarr, sång
Heikki Turppo – mandolin, klarinett, sång
Markus Kankkonen – kontrabas, sång
Tuukka Perhoniemi – perkussioner, sång

SLACK BIRD

Slack Bird från Jyväskylä är en folk-besättning på en man, eller beroende på situationen på flera personer. Besättningen fick sin början 2010. Detta personliga och avslappnade lilla band spelar musik som är en blandning av finsk folkmusik, old-time-musik och punk. Produktionen består närmast av egna låtar men man kan också hitta traditionella nordamerikanska låtar eller någon liten polka. Slack Birds musik byggs runt en femsträngad banjo och bandet kombinerar nordamerikansk folkmusik med punkmusiks grovhet och styrka. Ett schackbräde slår takt! Besättningen turnerar aktivt och har spelat på klubbar i New York och London samt i tyska lerhyddor. Nästa år släpper de sitt debutalbum.

Dave Klas – sång, banjo, munspel, schackbräde
Susanna Leppänen – dragspel, sång


2015: Jaerv, Kopla, J-P Piirainen

Jaerv

Jaerv är en erkänd svensk kvintett. De sjunger och spelar energisk folkmusik med inslag av pop och jazz. Bandet är känt för sina medryckade spelningar och de har turnerat runt både USA och Europa och gör samarbete med flera svenska artister i främsta leden. Bandet publicerade sin debutalbum 2009 och Vol 2. som kom ut 2014 hyllades av kritikerna.

Joel Hagen – flöjt, blåsinstrument, sopran saxofon, EWI, sång
Anders Bergsten – kontrabas, nyckelharpa, sång
Harald Nilsson – gitarr, sång
Markus Gustavsson – fiol, sång
Tobias Hedlund – perkussioner

J-P Piirainen

J-P Piirainen är en ung, energisk gitarrartist och folkmusiker från Joensuu. Han spelar modern folkmusik och han har gjort en upptäcktsresa till olika stilar att spela gitarr och därmed skapat en unik stil och sound. Hans passion för gitarr- och folkmusik kombineras med en enorm energi och spelglädje och därigenom skapas begreppet Nordic Guitar Music. En central roll har också de historier som J-P Piirainen berättar mellan sina låtar. Hans musik är en blandning av hans egna låtar och nordisk traditionell musik med en ny twist. Debutalbumet First Steps kom ut i januari 2014 och har fått jublande recensioner. Piirainen turnerar både i Finland och utomlands och hans musik har publicerats bl.a. i den engelska Acoustic Magazine-tidningen.

J-P Piirainen – gitarr

Kopla

Kopla är ett folkmusikband som grundades i Saarijärvi år 2004. De spelar både arrangerad och modern folkmusik med ett avslappnat, ungdomligt och jordnära sätt. Med i orkestern är såväl fioler, harmonium, bas, dragspel som slaginstrument. Sångarna är med på scenen på big band-uppträdandena. Kopla har varit på sin musikala resa redan i tio år. Tiden rymmer många höjdpunkter, bl.a. när de vann Finlands mästerskap i Spelmansband-serien i Mäntsälä 2011, var utomlands och spelade i Estland och Tyskland, representerade Finland i de nordiska mästerskapstävlingarna för Spelmansband i Sälen år 2011, publicerade två egna skivor 2010 och 2014 och givetvis deras åtskilliga uppträdanden, konserter och spelprojekt. Kopla hoppas på att deras musik förmedlar glädje och rörande stämningar.

Anni Hemminki – fiol
Suvi Pasanen – fiol
Emmi Hiekkavirta – fiol
Alisa Roikonen – fiol
Sirpa Varvikko – fiol
Vilma Honkonen – dragspel
Hanna Mursunen – dragspel
Sari Honkonen – dragspel
Jonna Hyyppä – kontrabas
Salla Niemi – harmonium
Minna Koskenlahti – slaginstrument

Med i BIG BAND-låtarna:

Aku Oikari – trummor
Niilo Oikari – gitarr, banjo (slaginstrument)
Asta Kantonen – sång
Salla Möksy – sång
Laura Saramäki – sång

2014: Tradikaali, St. Notes, Räsynukke

Tradikaali

St. Notes

Räsynukke


2013: 5/5, Tuuletar, Varjakka String band, Hormonés, Akkajee

5/5

Tuuletar

Varjakka String band

Hormonés

Akkajee

Share