Årets showcaseband står för roots-musik, tvillingdynamik och ambientinslag

I Showcase-serien presenteras nya namn inom folkmusik. Juryn valde tre intressanta besättningar bland åtskilliga sökande. Artisterna bjuder på en genomskärning av Kaustbys anda: en blandning av unika artister, skiftande atmosfärer och ypperlig stämning!

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti

Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti från Uleåborg tolkar livshistorier i bluegrass- och folkanda. Bandet publicerar snart sitt första album Muurahaiset. Teman i sångerna varierar från världsförbättring och kärlek till vardagen fylld av jobb och familj. Bakom skeva synvinklar finns alltid en mänsklig historia.

Marko Siekkinen: sång, gitarr, mandolin och munspel
Arto Louhela: dobro, banjo, gitarr och bakgrundssång
Matti Niemi: basgitarr och bakgrundssång
Anniina Polvi: dragspel, mandolin, keyboard och bakgrundssång
Johanna Laurila: fiol och bakgrundssång

Fre 14.7. kl. 19.45, Café Mondo
Lör 15.7. kl. 22.30, Kallio-klubben

Duo Systrami

Kuva: Lia Jacobi

Duo Systrami är ett tvillingpar från Norra Sverige vars samspel sträcker från

arrangemang till uttryck. Med rötterna i de ångermanländska skogarna låter de sig inspireras utav stormar, isar och hav. Bandet har vunnit Årets unga folkmusikband-tävlingen i Sverige år 2013.

 

Fanny Källström: fiol
Klara Källström: cello

Mån 10.7. kl. 19.00, Café Mondo
Tis 11.7. kl. 16.45, Iholla-salen

Perpetuum Lokomobile

Perpetuum Lokomobile är skickliga musikers moderna syn på världsmusikens ljudlandskap mitt i allt kaos. Bandet spelar etnomusik med ambient-inslag. En del av materialet är traditionell finsk-ugrisk folkmusik och en del kommer från musikerna själva. Allt länkas till nutid när de framträder, oavsett om det är fråga om ett 100 år gammalt verk av en okänd kompositör eller en improviserad tanke; så smälter musikerna samman till ett stort instrument som heter Perpetuum Lokomobile.

Juska Ojajärvi: dragspel
Nea-Maria Korpelainen: fiol
Minna Koskenlahti: perkussioner
Mikko Kolehmainen: ljuddesign

Ons 13.7. kl. 22.00, Wiljami
Tors 14.7. kl. 18.30, Café Mondo


Showcase

Kaustinen Folkmusic Festival lanserade en showcase-serie sommaren 2013 som mål att ge synlighet åt nya och lovande namn inom folkmusik. Artister som blir valda i serien får var och en två programplatser på huvudscenerna – beroende på besättningen antingen på scener med ljudåtergivning (Keskipohjanmaa-arenan [Keskipohjanmaa-areena], Café Mondo, Kallioklubben [Kallioklubi], Kaustby-salen [Kaustinen-sali] och/eller i akustiska, intima konsertställen (Spelmanshuset [Pelimannitalo], Iholla-salen [Iholla-sali]). Därtill får showcase-artisterna mycket synlighet i festivalens marknadsföring och kommunikation (trycksaker, www, festivalveckans presstillställningar). Också soloartister och folkdansgrupper kan ansöka till serien utöver band.

Showcase-band genom tiderna hittar du här >>>

Share