För festivalen väljs Årets band som publiceras på Folklandia-kryssningen i januari. Avsikten med valet av Årets band är att lyfta fram ett band som har visat ett synnerligt kunnande inom folkmusik med sina förtjänster, fräscha sätt eller långa karriär. Titeln är högst värderad inom folkmusikbranschen.

Årets band genom tiderna hittar du här.

Presentation av Årets band 2016

Piirpauke

Till årets 2016 band har man valt Piirpauke, världsmusiksbandet som nyss firade sitt 40 års jubileum. Bandet var en av banbrytarna inom världsmusik innan man ens hade kommit på begreppet. Piirpauke leds av Sakari Kukko från Kuhmo och bandet kombinerar fördomsfritt inslag av folkmusik med olika musikgenrer. Namnet Piirpauke kommer från karelska ordet som betyder buller och oväsen.

Piirpauke är grundat 1974. Deras första hit kom med inspelningen av kyrkklockorna i Konevits och sedan dess har bandets inspelningar varit bland de mest spelade både på inhemska och en del utländska radiokanaler. Bandets långvarigaste medlem Sakari Kukko har dessutom spelat bl.a. i Youssou N’Dours Etoile Dakar-band och besökt t.ex. Kingston Walls och Amorphis skivor. De andra medlemmarna i besättningen hör till de bästa inom inhemsk jazz. Det finns även inslag av västerländs konstmusik i bandets mångsidiga musik: det senaste albumet Koli från år 2010 innehåller musik av bland annat Sibelius och Tjajkovskij.

Piirpauke har under sin långa karriär fått njuta av ständig popularitet både bland musikproffs och lyssnare. I Finland har bandet spelat i såväl koncertsalar, på klubbar som på de största rockfestivalerna. Orsaken bakom det oupphörliga intresset är bandets föränderliga men likväl särpräglade musik. Dessa musiker skapar det kajanaländska själslivet, buller och oväsen till överraskande och konstfärdiga flöden av rytmer och toner.

piirpauke-Maarit Kytöharju

(c) Maarit Kytöharju

Share