Hela familjens Kaustby

Obs! Barn under 7 år får gratis inträde till festivalen!

Kaustinen folk music festival är ett ypperligt semestermål för hela familjen under sommaren! Åt barnen erbjuder vi sång och dans, musik, historier, äventyr, något att göra och uppleva under hela veckan och givetvis helt fantastiskt fina barnkonserter runtom festivalområdet. Med i svängarna är Kaustbys egna näktergalar, färgglada och barnkära Tradilinnut – och de stannar på festivalen hela veckan!

BARNENS TÄLT med sina populära Tradilinnut har öppet mån kl. 16.00–19.00, tis–lör kl. 11.00– ca 19.00. I Barnens tält händer det en massa spännande saker! Du hittar exakta tidtabeller i dagprogrammet.

SKÖTRUM På högstadieskolan finns det ett vilorum där man kan byta blöjor, värma upp mat och vila en stund mellan festandet.

BARNENS JAM Kom med och spela och sjung tillsammans med Tradilinnut de största hittarna av barnband som uppträder på festivalen. Delta med ditt eget instrument eller använd ett i tältet. Gästspelande band visar hur man spelar och Tradilinnut visar hur man jammar. Musikanter i alla åldrar och på alla kunskapsnivåer är varmt välkomna!

BARNENS SPELMANSTÄVLING är öppen för barn i alla åldrar. Scenen är fri och man får spela, sjunga och dansa, antingen ensam eller i grupp. Man anmäler sig till Tradilinnut under tävlingsdagen. Varje tävlingsdag får man njuta av en mästerspelman som spelar, berättar historier och lyssnar på barn som uppträder. Tävlingarna pågår från tisdag till fredag och prisutdelningen ordnas i Barnens tält i samband med slutjammet. Varje deltagare får ett officiellt diplom för sitt deltagande!

BARNENS WORKSHOPS

I MINNA HOKKAS INSTRUMENTWORKSHOP byggs bl.a. rörflöjter och andra traditionella blåsinstrument. Rörflöjter kan man ändra på ett sätt att tonen är ännu roligare. Dessutom kan man bygga instrument som våra förfäder använde redan för flera tusen år sedan. Kom med och bygg häftiga instrument av naturmaterial till hela familjen eller till kompisgänget!

Instrumentworkshops i Barnens tält ons 13.7. kl. 13.00, tors 14.7. kl. 12.00 och fre 15.7. kl. 13.00

BARNENS TÄLT DANSAR är en daglig folkdansstund för hela familjen; barn dansar åt andra barn och till slut får hela publiken delta. Utöver finska folkdanser kan man i år delta i workshops med danser från Mellanöstern eller Afrika.

Dansworkshops i Barnens tält tis 12.7. kl. 14.30 och 16.30, ons 13.7. kl. 12.45, tors 14.7. kl. 14.15, fre 15.7. kl. 12.00.

IHMEBUSSI X turnerade runt Finland i början av året och bjöd på mångsidig kosntverksamhet åt grunskolelever. Nu kommer Ihmebussi X till Barnens Kaustby med Mauno Järvelä, Eeva-Leena Pokela och en grupp med studerande vid Konstuniversitetet.

Workshops i Iholla-salen och i Barnens tält fre 15.7. kl. 15.00.

KONSTHÖRNET Mellan konserter kan man komma till konsthörnet och vara i lugn och ro och skapa konst. Gör det du sett eller hört på festivalen till en bild eller skriv en liten historia! Om du vill kan du spela eller komponera med tältets femsträngade kantele. Ledarna hjälper till om du får brist på idéer eller har frågor. Du kan komma och skapa i konsthörnet varje dag när Barnens tält har öppet.

Plock ur programmet

MÅNDAG 11.7.

BARNENS KAUSTBY – ÖPPNING

Kom med och få en flygande start till festivalveckan genom att sjunga och dansa tillsammans. Utöver Tradilinnut är bl.a. följande artister med i öppningsvimlet:

IHHAHHAA sjunger och spelar folkmusik för barn och vuxna med moderna arrangemang. Kom med och sjunga, spela och leka! Ihhahhaa har sin konsert i Barnens tält även på lör 16.7. kl. 12.00.

AILA-DUO kommer från Enare och sjunger både på enaresamiska och på finska. I sin musik leker de med två nationalinstrument – finsk kantele och samisk shamantrumma.

TISDAG 12.7.

BARNMATINÈERNA I OCH II: OTTOSET OCH NÄPPÄRIT

I de traditionella barnmatinéerna fyller hundratals små och även litet större dansare, spelare och sångare Keskinpohjanmaa-arenan. Barnmatiné I presenterar barn- och ungdomsfolkdansgrupper av Ottoset vid Kaustbys Ungdomsförening med Siepakat Juniorit och Kipehnet från Rovaniemi som gäster. Barnmatiné II hörs långt och tydligt när hundratals Näppärit runtom landet spelar och sjunger tillsammans. Repertoaren består också i år av färsk näppärimusik och spelmansmelodier från Finland och andra kulturer.

tis 12.7. kl. 13.00 Barnmatiné I: Ottoset på Keskipohjanmaa-arenan
tis 12.7. kl. 17.00 Barnmatiné II: Näppärit på Keskipohjanmaa-arenan

MUUMIPERHEEN LAULURETKI JA MUUMIMAMMAN HELLYYSLAUKKU (MUMINFAMILJENS SÅNGUTFLYKT OCH MUMINMAMMANS ÖMHETSVÄSKA)

Soili Perkiö och Eija Ahvo tar hela Muminfamiljen till Kaustby. Vi får höra härliga Muminsånger tonsatta av Soili Perkiö och med sångtexter av Hannele Huovi. I tisdagens arenakonsert för hela familjen ackompanjeras sångerna av Kaustbys egen muminorkester. På onsdag får bebisarna njuta av muminmammans ömma omsorg och muminsånger i en egen konsert. Till de två konserterna i Iholla-salen är de allra yngsta i familjerna välkomna tillsammans med sina föräldrar eller någon annan bekant vuxen.

tis 12.7. kl. 15.15, Keskipohjanmaa-arenan (lauluretki / sångutflykt)
ons 13.7. kl. 10.00 och kl. 11.00, Iholla-salen (hellyyslaukku / ömhetsväska)
I barnens jam tis 12.7. kl. 11.00 Kaustbys egen muminorkester, Barnens tält

ONSDAG 13.7.

DANSTEATER MINIMI: HEI, KATO! JA HEI, KELAA! (HEJ, KOLLA! OCH HEJ, TÄNK!)

Hei, kato! (Hej, kolla!) är ett dansverk för hela familjen om två personer av olika storlekar som ser på världen ur sin egen skala. Verket öppnar upp detta hur man ser på saker ur olika riktningar och vinklar, och handlar om olikhet, behovet av att dela och få uppmärksamhet. Verket beskriver och återspeglar världen i värmen av publikens blickar. (För över 5-åringar)

Hei, kelaa! (Hej, tänk!) påminner oss om att när man vågar tänka på ett nytt sätt, börjar ofta ett äventyr. De heroiska forskarna och kompisparet Konttinen och Vänttinen gör en upptäcktsresa i människosinnet och världsaltet. Det blir en otroligt rolig dans av tankar och frågor: Vem är jag? Vad är meningen med livet? (För över 8-åringar.) I samarbete med Regionala danscentret i Österbotten.

ons 13.7. kl. 14.00 Hei, kato! (Hej, kolla!) och kl. 17.00 Hei, kelaa!, (Hej, tänk!) Kaustinen-salen

ORFFIT

Barnmusiksorkestern Orffit fick sin början på festivalen för 20 år sedan och detta firas givetvis på sommarens festival till och med med tio konserter! Som Orffit själva säger: Visst hade vi dur! Orffit uppträder från tisdag till torsdag runtom hela festivalområdet. Vad sägs om du skulle lyssna på alla tio konserter?

tis 12.7. kl. 12.15, Wiljami; 13.45, Spelsalen; 16.00, Krenikka; 20.15, Spelmanshusets café
ons 13.7. kl. 10.00, Barnens tält; 13.15, Aulan i Kansantaiteenkeskus; 16.15, Aulan i Kansantaiteenkeskus och 18.00, Spelmanshuset

tors 14.7. kl. 14.15, Café Mondo och 17.00, Wiljami
I barnens jam ons 13.7. kl. 11.45, Barnens tält

FEDERSPIEL (AT)

Förtjusande österrikiska blåsorkestern Federspiel uppträder också för barn. Bandet med sju unga män spelar klarinett, trumpet och tuba. Federspiel önskar alla, såväl gamla som unga, välkomna till musikens underbara värld!

ons 13.7. kl 15.00, Barnens tält

TORSDAG 14.7.

MUTAVEIJARIT

Mutaveijarit är en barnmusiksgrupp som föddes på barnmusikskursen vid Sibelius-Akademin 2013. Deras första skiva ”Ympäri ämpäri!” kom ut i våras. Bandets egna låtar tar publiken till den glada världen av regndagar, vatten och lervälling med hjälp av sång och olika instrument.

tors 14.7. kl. 16.00, Barnens tält
I barnens jam tors 14.7. kl. 11.00

FREDAG 15.7.

TIMO PARVELA OCH LOISKIS: ELLA JA KAVERIT -BERÄTTELSEKONSERT

Ella ja kaverit (Ella och kompisarna) är Timo Parvelas och Loiskis gemensamma berättelsekonsert. Timo läser utdrag ur sina Ella-böcker som berättar om lågstadieskolvärlden. Mellan berättelserna spelar Loiskis ny musik som är komponerat på basis av Ella-böckerna. Berättelsekonserten innehåller allsång, överraskningar och givetvis roliga och lärorika historier.

fre 15.7. kl. 13.30, Iholla-salen
I barnens jam fre 15.7. kl. 11.00, Barnens tält

SÅNGHATTEN – SÅNGER UR TEROS HATT (LAULUHATTU – LAULUJA TERON HATUSTA)

Tero Pajunen är en musiker och musikpedagog som skapar sånger för alla, från spädbarn till gamlingar. Tero är också känd som hästen i Barnmusiksorkestern Ammuu! I Kaustby spelar Tero musik och får alla att leka. Han berättar om sina äventyr i sagolandet med nya och bekanta barnvisor. Barn får plocka visor ur sånghatten.

fre 15.7. kl. 16.30, Barnens tält

EPPEL&PEPPEL

Eppel&Peppel kombinerar sång, musik och historieberättande i sina uppträdanden. Stepan Doctorus Fantasticus är för äldre barn (åldersrekommendation 7 år) och det är en dramatiserad och spännande berättelsekonsert. Historieberättar-musikerna skapar äkta landsbygdsstämning framför publiken och berättar en gammal folksaga om Stepan och hans väg från fattigdom till framgång. Tarinoiden arkku (Historiekistan) lämpar sig för mindre barn och det är en föreställning som haft finska folksagor som inspiration. Publiken får bekanta sig med skogsdjur och deras historier och sånger. Vågar du stoppa handen i historiekistan?

fre 15.7. kl. 19.00, Wiljami (Stepan Doctorus Fantasticus)
lör 16.7. kl. 10.00, Barnens tält (Tarinoiden arkku)

LÖRDAG 16.7.

IHMEBUSSI X

Ihmebussi X  kommer till Kaustby med hälsningar från Konstuniversitetet i formen av konstworkshops. Syftet med projektet är att erbjuda barn nya upplevelser med olika konstformer, få dem känna skaparglädjen och uppmuntra dem att fritt skapa vad de själva vill. I konserten får publiken se och höra vad allt underligt man har lyckats åstadkomma i olika workshops föregående dag.

lör 16.7. kl. 11.00, Wiljami

SLUTJAMMET I BARNENS TÄLT

Hela Barnens tält jublar när Tradilinnut ordnar ett slutjam! Kom med och sjung, spela och dansa till låtar ur produktioner av imponerande barnband – låtar som du har hört och lärt dig under veckan. Man får komma med fast man inte hunnit med i jam tidigare under veckan. Prisutdelningen i Barnens spelmanstävling äger också rum mellan jammandet.

Slutjammet lör 16.7. kl. 17.30

Share