11.07.2016 Ma/Mån/Mon

15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
00:00
00:30
01:00
01:30
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
00:00
00:30
01:00
01:30
Festivaalialue
Festivaalialue
Kaustislainen alotus
17:00 - 18:00
Tuttuun tapaan festivaalialue täyttyy kaustislaisista soittajista, laulajista ja tanssijoista, jotka toivottavat festivaalivieraat mitä lämpimimmin tervetulleiksi!
Kaustislainen alotus

Tuttuun tapaan festivaalialue täyttyy kaustislaisista soittajista, laulajista ja tanssijoista, jotka toivottavat festivaalivieraat mitä lämpimimmin tervetulleiksi!

Keskipohjanmaa-areena
Keskipohjanmaa-areena
Avajais-konsertti
18:00 - 19:00
Festivaalin avajaisissa esiintyy mm. Ottoset, Folk Dance Group Pēda (LV), Grupo Folklorico das Lavradeiras da Meadela (PT), Näppärit ja Geir Egil Larsen (NO)
Avajais-konsertti

Kesän onnellisimpien päivien avajaiset Keskipohjanmaa-areenalla ovat juhlallisuuksineen täynnä mieleenpainuvaa kuultavaa ja nähtävää. Aloitusfanfaarin siivittämänä kaustislaiset soittajat kerääntyvät lavalle monikymmenpäisen Hääkuoron kanssa. Kansantanssin riemuvuoden kunniaksi areenalla pyörähtelevät mm. kaustislaiset Ottoset sekä latvialainen Folk Dance Group Pēda ja portugalilainen Grupo Folklorico das Lavradeiras da Meadela. Avajaisjuhlassa oman fanfaarinsa soittaa myös norjalainen Geir Egil Larsen satapäisen Näppärijoukon kanssa. Avajaispuhe pidetään musiikki- ja tanssiesitysten lomassa, ja konsertissa jaetaan myös vuoden 2016 mestarikirjat sekä festivaaliplaketit.

Eurooppa tanssii!
20:00 - 21:00
Latvialainen kansantanssi- ja musiikkiryhmä Folk dance group Pēda pääkonsertissaan
Eurooppa tanssii!

Vuonna 1988 perustettu Folk Dance Group Pēda Latviasta on perinnetietoinen kansantanssi- ja musiikkiryhmä, joka tuo Kaustiselle tuulahduksen baltialaisesta kansanperinteestä. Ryhmän ohjelmistoon kuuluu laajasti latvialaisia kansantansseja ja -musiikkia, erityisesti Aizkrauklen alueelta. Palkittu ryhmä on edustanut maataan eri festivaaleilla laajasti niin Euroopassa kuin Aasiassakin, mutta esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Ryhmän tanssijoille tärkeintä on tanssimisen ilo ja rakkaus sekä kunnioitus oman maansa perinnettä kohtaan.
Folk Dance Group Pēda (LV)

Tuulahdus Kiinasta
22:00 - 23:15
Kiinalaiset sävelmät, laulut ja tanssi kohtaavat Kaustisen illassa kun Shandongin maakunnasta tulevat lastenryhmät esittävät kiinalaisen kulttuurin parhaita paloja Areenalla
Tuulahdus Kiinasta

Kiinalaiset sävelmät, laulut ja tanssi kohtaavat Kaustisen illassa kun Shandongin maakunnasta tulevat lastenryhmät ( Shandong Binzhou Shoutian Collegesta ja The Primary School Affiliated to Shandong Normal Universitysta) esittävät kiinalaisen kulttuurin parhaita paloja Areenalla. Tilaisuudessa joka alkaa 11.7.2016 klo. 22:00 nähdään ja kuullaan Jinanin ja Binzhoun koulujen ryhmien esityksiä. Esiintyjät ovat iältään 10–13 –vuotiaita ja ovatpa myös opettajat luvanneet esittää tansseja. Esityksessä nähdään katkelma maailmankuulusta Peking –oopperasta. Mukana on myös esittely taistelulaji Kungfusta. Lapset ja opettajat tanssivat Kiinan eri alueiden tansseja Sisä-Mongoliasta etelän Guangdongiin. Illan aikana myös kuullaan erilaisia perinteisiä kiinalaisia soittimia ja lauluja. Esiintyjiä illassa on kaikkiaan lähes 60 henkilöä.

Café Mondo
Café Mondo
Pelimannien tervetulokahvit
15:30 - 16:45
Esiintyy: Kortesjärven pelimannit
Pelimannien tervetulokahvit

Esiintyy: Kortesjärven pelimannit

WAO (SE/FI)
19:00 - 20:00
Suomalais-ruotsalainen yhtye Vilho Ollikaisen runo- ja lauluperinnön parissa.
WAO (SE/FI)

Pohjois-Ruotsissa asuneen ja Suomessa Siilinjärvellä syntyneen Vilho Akseli Ollikaisen perintö satoine lauluineen ja runoineen on kuin loppumaton lähde. WAO perustettiin vuonna 2015 halusta kunnioittaa sekä taiteilijan jälkeensä jättämää musiikkia että itse maestroa. Yhtye koostuu Pohjois-Ruotsin tunnetuimmista pelimanneista ja Suomea edustaa monista kansanmusiikkiyhtyeistäkin tuttu Arto Järvelä. WAO ammentaa ohjelmistoonsa parhaita paloja arkistojen aarteista ja musiikkinsa kautta Vilho Ollikaisen perintö elää vahvana edelleen.

Tekosyy-klubi
20:00 - 22:30
Biisinteosta kertomassa Heidi Maria Paalanen ja Jesse Kaikuranta sekä Timo Alakotila ja Karen Tweed. Klubin juontaa Heikki Salo.
Tekosyy-klubi

Toistamiseen Kaustisella nähtävällä Tekosyy-klubilla musiikintekijät kertovat biisinteosta, siihen liittyvistä haasteista, onnistumisista ja iloista. Kappaleiden takaa löytyy mitä moninaisimpia tarinoita siitä, miten juuri tietynlainen lopputulos on saatu aikaan. Yleisö pääsee halutessaan osallistumaan illan kulkuun tarinoiden ja musiikin kuuntelemisen lisäksi. Tekosyitään tällä kertaa selittelevät ja musiikkiaan esittelevät Timo Alakotila haitaristiystävänsä Karen Tweedin (UK) kanssa sekä tiiviisti yhteistyötä tekevä laulaja-lauluntekijäpari Jesse Kaikuranta ja Heidi Maria Paalanen. Iltaa isännöi tuttuun tapaan Heikki Salo. Yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry.

Hot Club de Finlande avec Paulus Schäfer & Olli Soikkeli (FI/NL)
23:15 - 00:15
Gypsy swingin suomalaiset kuninkaat vieraanaan kitaravirtuoosi Alankomaista.
Hot Club de Finlande avec Paulus Schäfer & Olli Soikkeli (FI/NL)

Gypsy swingin suomalaiset kuninkaat vieraanaan kitaravirtuoosi Alankomaista.

Folk och Rockare (SE/EE)
00:45 - 01:30
Ainutlaatuinen yhdistelmä ruotsalaista ja virolaista kansanmusiikkia, rockriffejä ja upeaa stemmalaulua.
Folk och Rockare (SE/EE)

Ruotsalaisesta ja virolaisesta kansanmusiikista ohjelmistonsa pohjan ammentava Folk och Rockare soittaa vahvalla persoonallisella otteella sävytettyä kansanmusiikkia, jossa on vaikutteita myös popista, jazzista ja rockista. Yhtyeen kekseliäät sovitukset ruotsalaisista keskiaikaisista balladeista ja merimieslauluista, virolaisista runolauluista ja vauhdikkaista polskista yhdistyvät viettelevään moniäänisyyteen, rockriffeihin, tarttuviin melodioihin ja koskettaviin sanoituksiin. Folk och Rockaren laulut, sydämellinen lavapreesens ja soittamisen riemu tarttuvat niin kansanmusiikin kuin raskaammankin musiikin ystäviin.
Folk och Rockare

Iholla-sali
Iholla-sali
Showcase: Onni Rajaniemi
19:00 - 19:45
Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Onni Rajaniemi on nuori lahjakkuus, jonka lauluissa kohtaavat perinteinen suomalainen kansanmusiikki sekä englanninkielisen folkmusiikin perintö.
Showcase: Onni Rajaniemi

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Onni Rajaniemi on nuori lahjakkuus, jonka lauluissa kohtaavat perinteinen suomalainen kansanmusiikki sekä englanninkielisen folkmusiikin perintö. Mukana sekoituksessa on myös kaikki se musiikki, mitä hän on elämänsä aikana kuullut. Onni laulaa ja soittaa kitaraa kertoen tarinoita niin vanhojen reki- ja runolaulutekstien kuin omiensakin kautta. Hänen lauluissaan maailma on vuorotellen pieni ja suuri, pelottava ja turvallinen, synkkä ja valoisa. Onnin teeskentelemättömän puhdaslinjainen ja vivahteikas musiikki siivitti hänet Konsta Jylhä -kilpailun perinteisen sarjan voittoon Kaustisella kesällä 2015.
Onni Rajaniemi

Leija Lautamaja – Sinisiä punasia ruusunkukkia
20:15 - 21:00
Vuoden 2015 Konsta Jylhä -kilpailussa hopeasijalle yltäneen lauluntekijän näkemys 2010-luvun kansanlaulusta.
Leija Lautamaja – Sinisiä punasia ruusunkukkia

Viime vuonna Konsta Jylhä -kilpailussa hopeasijalle yltänyt monipuolinen lauluntekijä, eteläpohjalainen pelimanni ja kansanmusiikin maisteri esittelee omassa soolokonsertissaan näkemyksensä 2010-luvun kansanlaulusta. Lautamajan instrumentteina kuullaan 2,5-rivistä haitaria ja harmoonia. Musiikissaan hän yhdistelee kansanmusiikin elementtejä, räppiä ja pop-musiikin estetiikkaa.
Leija Lautamaja

Duo Milla Viljamaa ja Johanna Juhola
21:30 - 22:30
Tango Nuevoa helsinkiläisittäin
Duo Milla Viljamaa ja Johanna Juhola

Tango Nuevoa helsinkiläisittäin.
Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola

Filippo Gambetta (IT) & Emilyn Stam (CA)
23:00 - 00:00
Italialaisen haitaritaiturin ja kanadalaisen pianistin duo
Filippo Gambetta (IT) & Emilyn Stam (CA)

Italialainen haitaritaituri ja säveltäjä Filippo Gambetta esiintyy tällä kertaa kanadalaisen pianistiystävänsä Emilyn Stamin kanssa duona. Maailmalla mainetta niittänyt ja laajalti festivaaleja kiertänyt Gambetta tuo mukanaan Välimeren tuulahduksen rennosti soljuvan musiikkinsa muodossa, johon Stamin moniosaaminen tunnelmallisesti sekoittuu. Näiden muusikoiden virtuoottisen hienostunutta otetta on suitsutettu alan lehdistössä ympäri maailman.
Filippo Gambetta
Emilyn Stam

Pelimannitalo
Pelimannitalo
Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät
19:00 - 22:00
Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät
Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät

Seitsemännen kerran järjestettävässä Konsta Jylhä -kilpailussa mitellään tänä vuonna yhtyeillä. Aiheena ovat itsensä kilpailun nimeä kantavan mestari Jylhän sävellykset ja niistä tehdyt sovitetut versiot tai perinteisten kappaleiden innoittamina tehdyt uudet teokset. Esikarsinnasta jatkoon päässeet kisaavat alkukilpailussa maanantaina ja finaali käydään tiistaina.

Haaga Folk Machine
22:30 - 23:30
Kelttimelodioista Perhonjokilaakson perinteeseen ja raikulirockiin silmänräpäyksessä!
Haaga Folk Machine

Helsinkiläinen viulu-harmooni-kitara/laulu-trio Haaga Folk Machine on todellinen folkin monitoimikone, josta ei vääntö lopu eikä akku hyydy. Tässä tehosekoittimessa syntyneessä keitoksessa yhdistyvät parhaat ainekset niin pohjoismaisesta pelimannimusiikista, bluegrassista, kelttimelodioista kuin rockistakin.

Haaga Folk Machine jyrähti voimalla käyntiin 2012, kun Tero Hyväluoma (viulu/kielisoittimet) kokosi yhtyettä saksan kiertuetta varten. Tilauksessa oli trio, joka voisi soittaa perinteistä kansanmusiikkia, improvisoida jazz-henkeen, laulaa akustisia versioita rock-klassikoista ja esittää tulisia tangoja. Näinpä tovereikseen masiinaa kengittämään Hyväluoma värväsi Anssi Salmisen (kitara/laulu) sekä Sami Kurpan (harmooni/klarinetti), joiden asiantuntemuksen saksalaisten oluiden suhteen hän tiesi erinomaiseksi. Päävoimanlähteenä Folk Machine käyttää suomalaista kansanmusiikkia, mutta tankkiin on sotkettu sekaan myös ainesosia useista muista genreistä rockista kelttimusiikkiin. Polttoainesekoitus viimeistellään lisäämällä tarvittava määrä taiturimaista soittoa, reilu mitallinen ehtymätöntä lavakarismaa sekä sopivassa suhteessa ohjastajien orgaanista kommunikointia.

Folk Machine raikaa itsesävellettyä musiikkia sekä sovitettuja lainakappaleita – niin traditionaalisen, kuin populaarimusiikinkin puolelta. Repertuaari koostuu pääosin instrumentaalimusiikista, mutta myös laulukappaleista – improvisaatiota ja sooloja unohtamatta.

Haaga Folk Machine

Pelimanni-talon kahvio: Wasel & the Weasels
00:30 - 01:30
Wasel & the Weasels aloittaa rootsmusiikkiviikkonsa
Pelimanni-talon kahvio: Wasel & the Weasels

Wasel & the Weasels aloittaa rootsmusiikkiviikkonsa.

Lastenteltta
Lastenteltta
Lastenteltan avaus
16:00 - 16:15
Tradilinnut avaavat Lasten teltan ohjelman
Lastenteltan avaus

Tradilinnut avaavat Lasten teltan ohjelman

Ihhahhaa
16:15 - 16:45
Kansanmusiikkia tuoreilla sovituksilla lapsille ja aikuisille
Ihhahhaa

Ihahhaa laulaa ja soittaa kansanmusiikkia tuoreilla sovituksilla lapsille ja aikuisille. Tule mukaan laulamaan, soittamaan ja leikkimään!

Teräsvilla ja pumpuli
16:45 - 17:15
Kaksi klovnia haluavat olla pelimanneja ja yrittävät parhaansa mukaan sulautua soittajien joukkoon
Teräsvilla ja pumpuli

Kaksi klovnia haluavat olla pelimanneja ja yrittävät parhaansa mukaan sulautua soittajien joukkoon.

Aila-Duo
17:15 - 17:30
Inarinsaamen- ja suomenkielisillä lauluilla leikitellen
Aila-Duo

Inarista saapuva Aila-duo esittää inarinsaamen- ja suomenkielisiä lauluja leikitellen musiikissaan mm. kahdella kansallissoittimella – suomalaisella kanteleella ja saamelaisella lapinrummulla.

Kimaltavat taikaponit
17:30 - 18:00
Hevosaiheisia lauluja kaikenikäisille heppaihmisille
Kimaltavat taikaponit

Hevosaiheisia lauluja kaikenikäisille heppaihmisille.

Wiljami
Wiljami
Folk is Happening
19:00 - 19:45
Suomen- ja englanninkieliset folk-aarteet saavat autenttiset tulkintansa pietarsaarelaisyhtyeen käsissä
Folk is Happening

Suomen- ja englanninkieliset folk-aarteet saavat autenttiset tulkintansa pietarsaarelaisyhtyeen käsissä.

Häävi
20:15 - 21:00
Kaustisen mullasta pelimanni- ja laulusäveliä menevästi mutta herkän tiiviisti yhteen hioutuen
Häävi

Häävi on kaustislaisten nuorten soittajien muodostama kansanmusiikkiyhtye, joka on soittanut ja laulanut nykyisessä kokoonpanossaan yhdeksän vuotta. Yhtyeessä soittaa kuusi viulistia, kontrabasisti, harmoonisti ja kitaristi. Nykyinen kokoonpano syntyi, kun kaksi erillistä Kaustisen nuorisoseuran kansantanssiryhmän säestysyhtyettä yhdisti voimansa. Yhtye tekee tiivistä yhteistyötä Kaustisen nuorisoseuran kansantanssiryhmä Ottosten kanssa, esiintyen silloin yksinkertaisesti nimellä Ottosten pelimannit. Esiintymisiä on vuosien varrella ollut ympäri Suomea eri kansanmusiikki- ja tanssitapahtumissa.

TaKaMus
21:30 - 22:15
Savonlinnan Taidelukion nykykansanmusiikkiyhtye esittää pohjoismaista pelimannimusiikkia afroamerikkalaisin höystein
TaKaMus

Savonlinnan Taidelukion nykykansanmusiikkiyhtye esittää pohjoismaista pelimannimusiikkia afroamerikkalaisin höystein.

Poplarit
22:45 - 23:30
Poplarit
Poplarit

Poplarit

11.07.2016 Ma/Mån/Mon
Share